Χαν: Δύσκολη η απορρόφηση των 3 δισ. του ΕΣΠΑ

Απογοητευμένος από τη μειωμένη ρευστότητα στην ελληνική αγορά εμφανίστηκε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Αιχμές για ΕΤΕπ. Δύσκολα θα απορροφήσει τα κοινοτικά κονδύλια των 3 δισ. η χώρα αν δεν έρθει η δόση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χαν: Δύσκολη η απορρόφηση των 3 δισ. του ΕΣΠΑ
Απογοητευμένος για την κατάσταση της ρευστότητας στην αγορά εμφανίστηκε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος άφησε αιχμές για την ΕΤΕπ, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις υλοποίησης των συμφωνηθέντων προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας προς τις ΜμΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την ΕΤΕπ για να ζητήσει εξηγήσεις, σημειώνοντας: "Δεν μπορώ να δεχθώ καμία ολιγωρία, καμία καθυστέρηση". Ωστόσο, είπε ότι μέσω αναπρογραμματισμού διαφόρων προγραμμάτων θα διοχετευθεί περί το 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Σχετικά με τα 180 έργα-σημαίες, ο ίδιος ανέφερε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις σε 40, σημειώνοντας ότι "είναι ζωτικής σημασίας να μη διακινδυνεύσουμε την απώλεια κονδυλίων".

Μεταξύ των 40 έργων περιλαβάνονται οι 4 μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες για τους οποίους ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανόν πλέον, λόγω διάφορων προβλημάτων, ένα μέρος τους να πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ μετά το 2015.

Για το ίδιο θέμα, την επόμενη προγραμματική περίοδο, ανέφερε ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη: "Πιστεύω ότι θα γίνει δεκτή η κατηγορία περιφερειών σε μετάβαση για πρώτη φορά". Δηλαδή, η Ελλάδα ενδέχεται να αποφύγει τον κίνδυνο να πρέπει να περιοριστεί μόνο σε 12 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020 έναντι 20,4 δισ. ευρώ που λαμβάνει σήμερα από τα κοινοτικά ταμεία.

Σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου σημείωσε: "Δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε να απορροφήσουμε 3 δισ. ευρώ, (επί συνόλου 3,7 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια". Παραδέχθηκε όμως ότι το ΕΣΠΑ εξαρτάται από τη δόση και από την τρόικα.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε σε δύο εμβληματικά έργα, στα στερεά απόβλητα και στο κτηματολόγιο. Για το τελευταίο ανέφερε ότι μετά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα δούμε πρόοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v