Επιταχύνει η κυβέρνηση για να πάρει τη δόση

Μαραθώνια συνεδρίαση στο Μαξίμου για τα μέτρα. "Είμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία", λέει ο Βρούτσης. "Θα φανεί σε δυο μέρες", λέει ο Στουρνάρας. Σε προϋπολογισμό και πολυνομοσχέδιο το πακέτο. Τα σενάρια για eurogroup.

Επιταχύνει η κυβέρνηση για να πάρει τη δόση
Ολοκληρώθηκε μετά τις 19:00 η μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου, που ξεκίνησε στις 13:00, η οποία στόχο είχε να "κλείσουν" όλα τα "ανοικτά" μέτωπα το συντομότερο δυνατό προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμμότητες και να υπάρξει οριστική συμφωνία με την τρόικα. Εν συνεχεία τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή σε δυο δόσεις. Τα δημοσιονομικά με τον προϋπολογισμό και τα διαρθωτικά (περιλαμβανομένων των εργασιακών) σε ένα πολυνομοσχέδιο.

Βρούτσης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα», είπε ο κ. Βρούτσης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου πρίν λήξει η ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και άλλων υπουργών. Η διαδικασία είναι σε καλό στάδιο, προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας ενώ χαρακτήρισε σημαντική τη βοήθεια που έδωσαν οι κκ. Κουβέλης και Βενιζέλος.

Αναλυτικά ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι "με τον Πρωθυπουργό και αρκετούς υπουργούς είχαμε συζητήσεις για τα μείζονα και εκκρεμή θέματα, τα οποία απομένουν για την τελική συμφωνία, συμφωνία με την οποία είμαστε πάρα πολύ κοντά όπως γνωρίζετε. Για τα κρίσιμα ζητήματα των εργασιακών θεμάτων, αυτό που θέλω να σας πω και να επιβεβαιώσω, ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και σχεδόν κοντά. Και θέλω να τονίσω ότι η συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση του κ. Κουβέλη και του κ. Βενιζέλου είναι πάρα πολύ σημαντική".

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα γίνει με τις τριετίες και τις αποζημιώσεις απάντησε "Είπα ότι είμαστε κοντά. Υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα και μένω εκεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται, τα πράγματα είναι ανοιχτά".

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει στην τρόικα να μην καταργηθούν οι (ήδη παγωμένες) τριετίες καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και θα δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Παράλληλα, για τις αποζημιώσεις ζητά να μην αλλάξει το καθεστώς που προβλέπει 12 μισθούς για 16 χρόνια προϋπηρεσίας.

Από εκεί και πάνω ζητείται οι όποιες αλλαγές να αφορούν τους υψηλόμισθούς, καθώς προτείνεται για όσους έχουν παραπάνω χρόνια να μπαίνει ένα πλαφόν (π.χ. 2.000-3.000 ευρώ) στον υπολογισμό της επιπλέον αποζημίωσης. Αντίθετα η τρόικα ζητά πάνω από τους 12 μισθούς, η επιπλέον αποζημίωση να δίνεται κλιμακωτά με βάση το βασικό μισθό (586 ευρώ).

Στουρνάρας: Θα φανεί τις επόμενες δυο ημέρες

Aπό την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι “έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα γίνει έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή απάντησε «δεν το γνωρίζουμε ακόμα, δεν νομίζω όμως ότι θα είναι την Παρασκευή». Για τα εργασιακά δήλωσε πως «γίνεται διαπραγμάτευση. Θα φανεί τις επόμενες δυο μέρες».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Jean Claude Juncker, είναι πιθανό να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του eurogroup στα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της Ελλάδας γρηγορότερα. Για τις προσπάθειες να υπάρξει σύγκλιση έκτακτου eurogroup έχει γράψει το euro2day.gr.

Υπενθυμίζεται ότι για να πάρει η Ελλάδα το «πράσινο φως» για τη δόση στις 12 Νοεμβρίου, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει οριστική συμφωνία για τα μέτρα με την τρόικα, στη συνέχεια να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών και τα μέτρα να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή.

Αυτό το τελευταίο ένα ακόμα μέτωπο της κυβέρνησης καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο καταψήφισης των μέτρων από μερίδα βουλευτών, κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πιθανώς όμως και της ΝΔ.

Το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αναγνωρίσουν την κρισιμότητα της κατάστασης», σημειώνοντας πως έχουν αποδείξει πως βάζουν το εθνικό συμφέρον και την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v