Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ελληνικό come back της Goldman Sachs

Οι κινήσεις σε Σοφοκλέους και ομόλογα και η "βοήθεια" για το κούρεμα του χρέους. Λόμπιγκ στις Βρυξέλλες και στήριξη... αμισθί προσφέρει τώρα στην Ελλάδα.  Η ολική επαναφορά μετά τη ρήξη με την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Το ελληνικό come back της Goldman Sachs
Πρόκειται για ιστορική «παλινόρθωση». Η Goldman Sachs, όχι μόνο επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά αναλαμβάνει κομβικό ρόλο, στηρίζοντας, έμπρακτα, την κυβέρνηση, στις επαφές της με τις Βρυξέλλες και τις αγορές, για τα «καυτά» θέματα της ανάπτυξης και της διαχείρισης του χρέους.

Δυόμιση χρόνια μετά την θυελλώδη ρήξη της με την κυβέρνηση Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 2010, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, είναι πάλι εδώ. Προσφέροντας -αμισθί- υπηρεσίες lobbying για την ίδρυση ταμείου Ανάπτυξης, παρέχοντας λεπτές νομικές συμβουλές για ζητήματα διαχείρισης του χρέους και φυσικά πρωταγωνιστώντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας-Goldman Sachs, έγινε αντιληπτή στην αγορά ήδη από το τέλος του καλοκαιριού. Ο χρηματιστηριακός βραχίονας της αμερικανικής τράπεζας έκανε δυναμική επανεμφάνιση αγοράζοντας, για λογαριασμό πελατών της, ελληνικά κρατικά ομόλογα και μετοχές.

Δεν άργησε να έρθει και η εξήγηση. Στις 10 Οκτωβρίου έκθεση της Goldman Sachs εξέπληξε τους πάντες καθώς κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα των αναλύσεων από πλευράς αγορών, διαπίστωνε ότι στην Ελλάδα η λιτότητα ξεπέρασε το "όριο ταχύτητας" και κάθε επιπλέον δόση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

«Η Ελλάδα βρίσκεται, ήδη, πάνω από το λεγόμενο «όριο ταχύτητας», ως προς την λιτότητα, και πάνω από το όριο αυτό, οι επιπλέον περικοπές είναι πιθανό να αποδειχθούν αντιπαραγωγικές ως προς το στόχο μείωσης του ελλείμματος. Κι αυτό λόγω της αρνητικής επίδρασης στην ανάπτυξη και στα φορολογικά έσοδα», σημείωνε η έκθεση, επισφραγίζοντας την αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Αθήνας-Goldman Sachs.

Επρόκειτο, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για την πρώτη έμπρακτη στήριξη από την πλευρά της ξένης επενδυτικής τράπεζας, η οποία, όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, «κάτι βλέπει» και τοποθετείται εγκαίρως στις εξελίξεις.

«Εάν η Ελλάδα σταθεροποιηθεί, ξεφύγει τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, τότε σαφώς θα αποτελέσει ένα καλό επενδυτικό story για τους ξένους επενδυτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες αρκετά funds υψηλού κινδύνου (hedge funds, distress funds), πελάτες της Goldman Sachs, έχουν λάβει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα, όσο και σε μετοχές, ποντάροντας σε υψηλές αποδόσεις λόγω της μείωσης του ρίσκου της χώρας.

Το γεγονός, δε, ότι έχουν διακρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω θέσεων, παρά τις εντυπωσιακές αποδόσεις που εγγράφουν, δείχνει ότι πιστεύουν στο «παράθυρο» ευκαιρίας που δίνεται στην χώρα και επομένως εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών assets θα είναι ακόμη υψηλότερες.

Lobbying στις Βρυξέλλες για θέματα ανάπτυξης

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει προσφέρει, το τελευταίο διάστημα, χωρίς να αμείβεται, υπηρεσίες στα εξής δύο μέτωπα:

Πρώτον, στις Βρυξέλλες όπου κλιμάκιο της Goldman Sachs κάνει «lobbying» για την Ελλάδα, αναλαμβάνοντας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κοινοτικών στελεχών, στην αρμοδιότητα των οποίων εντάσσονται νευραλγικές διευθύνσεις οι οποίες χειρίζονται θέματα αναπτυξιακής πολιτικής.

Δεύτερον, έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής και χρέους.

Σε ό,τι αφορά στα αναπτυξιακά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο, η Godman Sachs, στηρίζει και προετοιμάζει τις επαφές, που πραγματοποιεί η ελληνική πλευρά, με στόχο την υλοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί ελληνικές επιχειρήσεις με κοινοτικά κονδύλια.

Για την ίδρυση του αναπτυξιακού ταμείου, την εξέλιξη του οποίου εποπτεύει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η γερμανική κρατική τράπεζα Ανάπτυξης KfW αλλά και στελέχη της Ομάδας Δράσης (task force).

Συμβουλές και για τη διαχείριση του χρέους

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση συμβουλεύεται, μεταξύ άλλων και, την Goldman Sachs σε ζητήματα, που άπτονται της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αιχμή το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο μέτωπο του χρέους η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συμβουλεύει το οικονομικό επιτελείο, πως να χειριστεί τη διευθέτηση νομικών ζητημάτων, όσον αφορά τίτλους οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο PSI+.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v