Στα "κάγκελα" η αγορά για την αύξηση του φόρου

Κάθετη αντίθεση στις φημολογούμενες αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 28%, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

Στα κάγκελα η αγορά για την αύξηση του φόρου
Κάθετη αντίθεση στις φημολογούμενες αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 28%, αλλά και την δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οποιαδήποτε νέα αύξηση της φορολογίας θα «πάει στο βρόντο», εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

Από το κλαμπ των μεγάλων επιχειρήσεων τηρείται σιγή ιχθύος, αφενός γιατί «κανείς πια δεν ασχολείται με τις φήμες», όπως σημειώνει στέλεχος εισηγμένης εταιρείας και αφετέρου «γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό με σειρά άλλων παραγόντων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο συντελεστής δεν αποτελεί το μοναδικό «μέσο» φορολόγησης μιας επιχείρησης.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια οι έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν έχουν αυξήσει τη πραγματική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, οι μεγάλες επιχειρήσεις –που εν δυνάμει θα ευνοούνταν από την πιθανή επιβολή φορολογικού συντελεστή 28%- θεωρούν ότι η πρόταση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο χρήζει διευκρινίσεων.

Υπενθυμίζουν δε την πρόσφατη «έξοδο» των μεγάλων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας πως ένα σταθερό πλαίσιο που θα υποστηρίζεται σοβαρά, δεν θα «εξωθούσε» σε τέτοιες κινήσεις.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις, βασικό μέτοχος μεγάλης αλυσίδας λιανικής αναφέρει πως "όλα τα φορολογικά σχέδια αποσκοπούν στο να "κουρέψουν" το γρασίδι. Η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται με φορολογικούς συντελεστές. Εξάλλου, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις γράφουν ζημιές, όσο και να αυξήσεις τη φορολογία, δεν θα λάβεις τα προσδοκώμενα".

Σημειώνει επίσης πως δραστική μείωση της φορολογίας σε συνδυασμό με συμπληρωματικά μέτρα -φορολογικά και διαρθρωτικά- θα έδινε θετικό σήμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Στο σύνολο τους τα στελέχη της αγοράς εκφράζουν πλέον αγανάκτηση για τη διαρκή αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής, όταν μάλιστα αυτή δεν φαίνεται να αποφέρει αποτελέσματα.

Οικονομικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, αναφέρουν ότι σειρά ζητημάτων παραμένουν σε εκκρεμότητα χωρίς να διαφαίνεται επέμβαση. «Οι φορολογικοί συντελεστές είναι μια παράμετρος. Τι γίνεται όμως με θέματα που η αγορά ζητά εδώ και καιρό, και έχει λάβει την υπόσχεση ότι άμεσα θα λυθούν, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του ΚΒΣ;».

Διαμαρτύρονται και μικρομεσαίοι και επαγγελματίες

Από το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών οι αντιδράσεις είναι σαφώς εντονότερες, καθώς κάνουν λόγο για φορολογική «επίθεση» στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Τόσο η ΕΣΕΕ όσο και η ΓΣΕΒΕΕ ζητούν δίκαιη φορολόγηση και θεωρούν «τιμωρία» την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκτιμούν δε ότι αρκετοί συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες θα στραφούν στην παραοικονομία -επιφέροντας το αντίθετο αποτέλεσμα-, ενώ κάποιοι θα παύσουν τις εργασίες τους αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν λειτουργικές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι έμποροι ξεκάθαρα ζητούν να μην υπάρξει καμιά αύξηση και καμία αναδρομική επιβολή φόρου. Ζητούν τέλος να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να υπάρξει ένα νέο, σταθερό, λειτουργικό, αναπτυξιακό και επιτέλους έντιμο φορολογικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v