Δεν «ψήνονται» οι Ρώσοι για εξοχικό στην Ελλάδα

Μπορεί να αυξάνονται σημαντικά οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, η ζήτηση όμως για αγορά παραθεριστικών κατοικιών βρίσκεται στο ναδίρ, επηρεαζόμενη από το γενικότερο κλίμα στην οικονομία.

Δεν «ψήνονται» οι Ρώσοι για εξοχικό στην Ελλάδα
Μπορεί να αυξάνονται σημαντικά οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, η ζήτηση όμως για αγορά παραθεριστικών κατοικιών βρίσκεται στο ναδίρ, επηρεαζόμενη από το γενικότερο κλίμα στην οικονομία.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο 2ο Ελληνορωσικό Forum Ακινήτων, που διοργάνωσε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, προκύπτει πως οι Ρώσοι συνταξιούχοι προτιμούν τη βουλγαρική αγορά ακινήτων. Όπως είπε η Α. Lupashko, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων, «η Ελλάδα θα μπορούσε στον συγκεκριμένο τομέα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική».

Σήμερα, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των προτιμήσεων των Ρώσων αγοραστών ακινήτων στο εξωτερικό. Γι' αυτό και καταγράφεται περιορισμένος αριθμός συναλλαγών σε Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική και Σκιάθο.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται η Κύπρος, ενώ οι τρεις καλύτερες αγορές για τους Ρώσους είναι η Ιταλία, με ποσοστό 35% επί των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, η Βουλγαρία με 15% και οι ΗΠΑ με 12%, όπως ανέφερε χθες ο Μ. Βασιλείου, πρόεδρος της FIABCI Greece.

Η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη εισροή Ρώσων τουριστών. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Τσακίρης είπε χθες πως φέτος θα ταξιδεύσουν στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν περί τα 1.000 ευρώ έκαστος.

Ποιοι, όμως, εξ αυτών ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα; Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Forum, προκύπτει πως ο Ρώσος που αναζητεί ακίνητο στο εξωτερικό είναι επιχειρηματίας, ηλικίας 35- 45 ετών, με οικογένεια και προϋπολογισμό χρημάτων της τάξεως των 150 χιλ. δολαρίων.

Το 81% των Ρώσων ενδιαφέρεται περισσότερο για αγορά εξοχικού στο εξωτερικό παρά για ακίνητα σε μεγάλες πόλεις. Η Ελλάδα και η Ισπανία συγκαταλέγονται τις χώρες που προτιμώνται για την αγορά εξοχικών κι η Ιταλία και η Γαλλία σε εκείνες για την αγορά παραθαλάσσιων ακινήτων. Αντίθετα, στη Γερμανία, οι αγορές που γίνονται αφορούν κυρίως ακίνητα σε μεγάλες πόλεις, που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται κυρίως (το 93%) για διαμερίσματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Λετονία και Τουρκία. Το 70% επικεντρώνεται στην αναζήτηση μεταχειρισμένου σπιτιού.

Όσο για τον προϋπολογισμό που διαθέτουν οι Ρώσοι αγοραστές, το 13,6% αγοράζει σπίτια άνω των 500.000 δολαρίων σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ δαπανά 150.000 - 300.000 δολάρια σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Μέχρι 150.000 δολάρια διαθέτει κυρίως στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.

Η παραθεριστική κατοικία είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις αγορές, είπε ο Λ. Τασούλας, διευθυντής της Eurobank Property Services, με τις τιμές των παραθαλάσσιων οικοπέδων να είναι μειωμένες κατά 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v