ΕΕΘ: Θετική η μείωση δημοτικών τελών στη Θεσ/νίκη

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να μειώσει τα δημοτικά τέλη για το 2013 εκφράζουν ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

ΕΕΘ: Θετική η μείωση δημοτικών τελών στη Θεσ/νίκη
Την ικανοποίηση τους για την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να μειώσει τα δημοτικά τέλη για το 2013 εκφράζουν ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Πολύ περισσότερο που οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πακέτο των αιτημάτων, που τα τελευταία χρόνια το ΕΕΘ υποβάλλει προς τη δημοτική αρχή, με γνώμονα την τόνωση της αγοράς και την ανακούφιση των επαγγελματιών που μαστίζονται από την κρίση.

Σε σχόλιο του ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης αναφέρει ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αφουγκράζονται την ανησυχία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και στις αποφάσεις τους λαμβάνουν υπόψιν τις προτάσεις των θεσμικών φορέων που τους εκπροσωπούν.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, για το 2013 μειώνονται τα δημοτικά τέλη κατά 10% για τις κατοικίες, κατά 6% για τις επιχειρήσεις, κατά 50% για τους άπορους, ενώ υπάρχει πλήρης απαλλαγή για τους «μετρόπληκτους», δηλαδή τα καταστήματα που έχουν πληγεί από την πολυετή και πέρα από κάθε χρονοδιάγραμμα παρουσία των εργοταξίων κατασκευής του μετρό σε κεντρικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε, επίσης, να καταργήσει και τα τέλη που κατέβαλλαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χρήση υπαίθριων θερμαστρών (σόμπες) και ομπρελών και διαχωριστικών.

Ωστόσο, όλα τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφες λευκές ομπρέλες και θα επιτρέπεται μόνο στην ούγια να φαίνεται η φίρμα της εταιρείας ή κάποια διαφήμιση εταιρείας, εφόσον έχουν πληρωθεί τα ανάλογα τέλη διαφήμισης.

Για διαχωριστικά θα χρησιμοποιηθούν υαλοπίνακες ύψους 1,5 μέτρου, τους οποίους σχεδίασε το αρχιτεκτονικό τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον στους καταστηματάρχες επιτρέπεται να κατασκευάσουν ξύλινη εξέδρα στον κοινόχρηστο χώρο που καταλαμβάνουν, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά στο ύψος τα 5 εκατ., ενώ στα καταστήματα της πλατείας Αριστοτέλους θα επιτρέπεται η υπερύψωση της εξέδρας.

Μέχρι τον Απρίλιο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πληρώνουν τέλη κοινόχρηστου χώρου χωρίς την προσαύξηση του 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα. Όσοι καταβάλλουν εγγυητική επιστολή θα πληρώνουν σε έξι δόσεις μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ακόμη, στα ίδια επίπεδα με φέτος διατηρούνται τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, ενώ τα τέλη κοινοχρήστων για εναπόθεση εμπορευμάτων και φορτοεκφόρτωση μειώνονται κατά 15%. Επίσης, καταργείται το τέλος εισόδου - εξόδου από τους σταθμούς αυτοκινήτων (πάρκινγκ).

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχει θεσμικά και το ΕΕΘ, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή των ανακοινώσεων του δήμου, για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια κατατέθηκαν προτάσεις με θέματα όχι μόνο για τα δημοτικά τέλη, αλλά και για την βελτίωση της λειτουργικότητας και της γενικής εικόνας του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

1) Μείωση του τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, τόσο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και των υπολοίπων εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως π.χ. περιπτέρων, καταστημάτων ψιλικών, εμπορικών καταστημάτων κ.λπ.

2) Βελτίωση των υποδομών του ιστορικού και εμπορικού κέντρου (φωτισμός, οδόστρωμα, πεζοδρόμια) και αποκατάσταση φθορών.

3) Βελτίωση της καθαριότητας κυρίως των τουριστικών αξόνων με την ανάπτυξη υποδομών που θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή και την αύξηση της συχνότητας της αποκομιδής κυρίως των οργανικών απορριμμάτων. Προτείνεται σύστημα μη εμφανών κάδων (βυθισμένων) και να συσταθεί στους ενδιαφερόμενους να μεταφέρουν τα οργανικά απορρίμματα εντός ειδικών συσκευασιών και όχι χύνδειν.

4) Οργάνωση πεζών περιπολιών καθ’ όλο το 24ωρο σε χώρους όπως π.χ. η αρχαία αγορά όπου παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα, για την αποθάρρυνση όσων σταθμεύουν και κινούνται στη περιοχή.

5) Αποκατάσταση και πλήρη λειτουργία των δημοτικών χώρων υγιεινής, με το μεγαλύτερο δυνατό ωράριο.

6) Λειτουργία του γραφείου Τουριστικών πληροφοριών κατά τις περιόδους τουριστικής αιχμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v