Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή

Τρέχει να προλάβει το χρόνο η κυβέρνηση. Εμμένει στην άρνηση για τα εργασιακά η ΔΗΜΑΡ, αλλαγές στο πακέτο εισηγείται στο παρά πέντε το ΠΑΣΟΚ. Το «ok» του EWG ψάχνει η κυβέρνηση για να ανοίξει ο δρόμος για eurogroup.

Θρίλερ μέχρι και την τελευταία στιγμή
Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η Αθήνα προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες με την τρόικα και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ωστόσο εκτός από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό μέτωπο.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει και ζητά απόσυρση των αξιώσεων των δανειστών για τα εργασιακά, ενώ και το ΠΑΣΟΚ φέρεται να καταθέτει εναλλακτικές προστάσεις στο (ήδη ουσιαστικά κλεισμένο όπως έχει πει από την Τρίτη ο Γ. Στουρνάρας) πακέτο μέτρων.

Στην συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών τέθηκαν από τους πρώτους μια σειρά από θέματα:

· Στα εργασιακά, η διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνο όσους υπογράψουν την ΕΓΣΣΕ. Αυτό αφορά το επίδομα γάμου αλλά και τις τριετίες.

Μέχρι σήμερα εάν μία επαγγελματική ομάδα ή επιχείρηση δεν υπογράψει, την «παρασύρει» η ΕΓΣΣΕ. Η τρόικα προτείνει, εάν δεν συμμετέχει, τότε να καταργούνται τριετίες και επίδομα γάμου για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.

· Για τις συντάξεις η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η μείωση να ξεκινά από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ το μήνα) κλιμακωτά. Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, τα οποία το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να διατηρηθούν. 

Με την υπάρχουσα ρύθμιση στο μνημόνιο οι μειώσεις φτάνουν για τις μεσαίες συντάξεις στο 10%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μαζί με το ΕΚΑΣ (που κόβεται για ηλικίες κάτω των 64 ετών) αθροιστικά ο συνταξιούχος μπορεί να χάσει έως 30%.

· Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο άναψε φωτιές στη Βουλή καθώς το ΠΑΣΟΚ ζητά να περνούν από το κοινοβούλιο οι αποκρατικοποιήσεις ενώ τουλάχιστον 10 βουλευτές του κόμματος (και σύσσωμη η ΔΗΜΑΡ) αντιδρούν στη ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ.

Ο υπουργός οικονομικών, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις των βουλευτών, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από τις ΔΕΚΟ και τα λιμάνια. Με την τροπολογία, ορίζεται πως πριν την κάθε αξιοποίηση Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και θα καταθέτει προτάσεις και παρατηρήσεις τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα «οφείλει να λαμβάνει υπόψη του».

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην ολομέλεια, και αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι «σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλύψει αυτό που ζητάμε από την πρώτη μέρα». Ωστόσο, οι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν δεν καλύπτονται από όσα είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο εντός του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην αντίθεση της στα εργασιακά και ζητά την απόσυρση τους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η εκτελεστική επιτροπή αναφέρει:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνηση της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις.

Απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους εταίρους και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της πατρίδας μας» αναφέρει η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα υπό αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο να καταφέρει να πείσει τους δανειστές ότι η συμφωνία έχει κλείσει και να καταθέσει το πακέτο στη Βουλή.

Από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι αν επέλθει συμφωνία την Δευτέρα στο EuroWorking Group, τότε ίσως η οριστική συμφωνία επιτευχθεί με τηλεδιάσκεψη του eurogroup την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v