Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «μανταλάκια» η λίστα Λαγκάρντ

Στα δημοσιογραφικά «μανταλάκια» κρεμάστηκε η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Τη δημοσιεύει το “Hot Doc” με 2059 ονόματα χωρίς ποσά ή άλλα στοιχεία λογαριασμών. Γιατί το euro2day δεν θα αναδημοσιεύσει τα ονόματα.

Στα «μανταλάκια» η λίστα Λαγκάρντ
Στα δημοσιογραφικά «μανταλάκια» κρεμάστηκε σήμερα η περιβόητη πλέον λίστα Λαγκάρντ, καθώς τη δημοσιεύει το περιοδικό “Hot Doc” περιλαμβάνοντας 2059 ονόματα χωρίς όμως τα ποσά ή άλλα στοιχεία λογαριασμών. Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή είναι γνήσια.

Δεδομένου ότι η απλή κατοχή καταθέσεων στην HSBC Ελβετίας, δεν αποτελεί απόδειξη παρανομίας ή φοροδιαφυγής, το euro2day.gr δεν πρόκειται να αναδημοσιεύσει τα ονόματα που αναφέρονται στη συγκεκριμένη λίστα, είτε αυτά αφορούν γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές, είτε δημοσιογράφους, εκδότες, πολιτικούς ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Άλλωστε η μη αναγραφή ποσών εμποδίζει έστω και τη σύγκριση τους με τις οικονομικές δυνατότητες των καταθετών.

Ωστόσο, η «διαρροή» αυτών των ονομάτων, (που έπεται της προφορικής διαρροής ονομάτων για τους περισσότερους «επώνυμους» που περιλαμβάνονται σε αυτή) αποκαλύπτει μία ακόμη διάσταση της ιλαροτραγωδίας που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα γύρω από την «λίστα».

Με εμπλοκή πρώην υπουργών αλλά και προϊστάμενων του ΣΔΟΕ οι περισσότεροι των οποίων διατείνονται ότι όχι απλώς δεν την αξιοποίησαν αλλά ούτε καν την… κοίταξαν (μήπως και κακοχαρακτηριστούν), αλλά την… παρέδιδαν ο ένας τον άλλο.

Το γεγονός ότι η λίστα έφτασε πλέον σε ηλεκτρονικά και μη «περίπτερα», υποδηλώνει με σαφήνεια ότι κάποιοι και την είχαν και την διάβασαν και τη διανέμουν τώρα (ή κάποια παραλλαγή της) προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντα τους.

Προφανώς η υπόθεση έχει πολύ «ψωμί» ακόμη, όχι όμως από την σκανδαλοθηρική πλευρά της λαθρανάγνωσης 2059 ονομάτων που έχουν ή είχαν ο καθένας άγνωστου ύψους καταθέσεις στην Ελβετία (κάτι που προφανώς δεν είναι αφ εαυτού παράνομο).

Το «ψωμί» βρίσκεται στη διαδρομή που είχε το αρχικό ηλεκτρονικό έγγραφο, στους αποδέκτες που τη διάβασαν (και μάλλον την «κοπιάρησαν») κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, αλλά και τις συνέπειες που θα πρέπει να υποστούν όσοι παρέλειψαν να ελέγξουν αν πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν κρούσματα φοροδιαφυγής ή άλλων παρανομιών.

Σε αντίστοιχες υποθέσεις στο εξωτερικό, οι αρχές αξιοποίησαν τέτοιες λίστες για να συλλάβουν φοροδιαφυγή και άλλες παρανομίες, χωρίς ποτέ τα ονόματα να δουν –και μάλιστα αδιακρίτως- το φως της δημοσιότητας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Κι αυτό δεν είναι βέβαια τυχαίο. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που συνεχίζει να επικρατεί στον «δημόσιο βίο»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v