Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Spiegel: Η τρόικα θα απαιτήσει 150 μεταρρυθμίσεις

Οι δανειστές της Ελλάδας θα απαιτήσουν από τη χώρα να υλοποιήσει 150 μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζει το Spiegel. Η Αθήνα έχει υλοποιήσει το 60%, διαπραγματεύεται το 20% και εκκρεμεί το 20% λέει η τρόικα.

Spiegel: Η τρόικα θα απαιτήσει 150 μεταρρυθμίσεις
Οι δανειστές της Ελλάδας θα απαιτήσουν από τη χώρα να υλοποιήσει 150 νέες μεταρρυθμίσεις στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση οικονομία της, υποστηρίζει το Spiegel.

Επικαλούμενο την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας, το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι η Αθήνα θα κερδίσει τη διετή παράταση για να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, πίστωση χρόνου όμως που θα κοστίσει δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα έχει υλοποιήσει το 60% των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει. Επιπλέον 20% είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης και το εναπομείναν 20% εκκρεμεί.

Μεταξύ των επιπλέον μέτρων που ζητούνται είναι και τα εργασιακά, η χαλάρωση των όρων για απολύσεις, οι αλλαγές στον βασικό μισθό και η άρση προνομίων σε επαγγελματικές ομάδες, σημειώνει το Spiegel.

H ενδιάμεση έκθεση εξετάζει και το θέμα του κουρέματος μέρους των δανείων που έχουν δώσει ευρωπαϊκά κράτη, κάτι που θα σημάνει ότι οι φορολογούμενοί τους θα υποστούν απώλειες.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να «κουρέψει» ελληνικά ομόλογα που διαθέτει, καθώς αυτό απαγορεύεται αυστηρά, σημειώνει το Spiegel. Ωστόσο, προσθέτει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να «ξεχάσει» τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι σημείωσε αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στη σκληρή λιτότητα ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Το Spiegel υποστηρίζει ότι η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Οι δανειστές, πάντως, εξακολουθούν να διαφωνούν στο πόσο θα κοστίσει η διετής παράταση. Η Ε.Ε. και η ΕΚΤ την υπολογίζουν στα 30 δισ. και το ΔΝΤ στα 38 δισ., υποστηρίζει το Spiegel.

Αλλαγές θα γίνουν και σε θέματα προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, οι φόροι θα αυξάνουν «αυτόματα» αν κάποιες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμοστούν στην ώρα τους.

Η ενδιάμεση έκθεση παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη στο EWG που προετοιμάζει το επόμενο eurogroup, το οποίο θα γίνει με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v