Καύσιμα:Έξαρση λαθρεμπορίου φοβούνται οι εταιρίες

Φόβους για επανάληψη και στην αγορά καυσίμων του φαινόμενου των εταιριών που προμήθευαν ηλεκτρικό ρεύμα και κατέρρευσαν σε μία μέρα εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Καύσιμα:Έξαρση λαθρεμπορίου φοβούνται οι εταιρίες
Φόβους για επανάληψη και στην αγορά καυσίμων του φαινόμενου των εταιριών που προμήθευαν ηλεκτρικό ρεύμα και κατέρρευσαν σε μία μέρα εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, εφόσον γίνουν αποδεκτές ορισμένες από τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι ενστάσεις των οργανωμένων εταιριών εστιάζουν σε συγκεκριμένες προβλέψεις της γνωμάτευσης της Επ. Ανταγωνισμού για την ίδρυση εταιριών, οι οποίες θεωρητικά αποσκοπούν στο άνοιγμα της αγοράς και στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Κατά τα άλλα, κρίνονται θετικά.

Συγκεκριμένα, η γνωμάτευση προτείνει την κατάργηση της απαίτησης ελάχιστου κεφαλαίου για τη χορήγηση αδειών εμπορίας καυσίμων, την κατάργηση της υποχρέωσης αποθήκευσης προϊόντων δύο τουλάχιστον προϊόντων για τη χορήγηση άδειας χονδρικής εμπορίας και τη θέσπιση ανώτατου ορίου 7.000 κυβικών μέτρων δεξαμενών για τη χορήγηση άδειας εμπορίας και μηδενικό όγκο δεξαμενών για εμπορία στα νησιά, εφόσον πρόκειται για εταιρίες που θα λαμβάνουν άδεια τοπικής εμβέλειας.

Όπως τονίζουν από την πλευρά του Συνδέσμου, η τυχόν υιοθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης των παραπάνω ρυθμίσεων σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διασφαλίσει την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία της αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών, ούτε και την καταπολέμηση των φαινομένων λαθρεμπορίας, νοθείας και φοροδιαφυγής, καθώς το Δημόσιο δεν θα μπορεί να ελέγχει την αγορά, να εξασφαλίζει έσοδα και να αποδίδει ευθύνες.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Συνδέσμου Γιάννης Αλιγιζάκης, παρόμοιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη γειτονική Βουλγαρία οδήγησαν στην ίδρυση εταιρειών-σφραγίδων, η δραστηριότητα των οποίων περιοριζόταν στη συνεργασία με ελληνικά λαθρεμπορικά κυκλώματα για την πραγματοποίηση εικονικών εισαγωγών από την Ελλάδα ή εξαγωγών από τη Βουλγαρία.

Όταν δε η δραστηριότητα αυτή αποκαλύφθηκε από τις τελωνειακές και τις φορολογικές αρχές των δύο κρατών, δεν υπήρχαν εγγυήσεις και περιουσιακά στοιχεία που να εγγυώνται την καταβολή των φόρων που υπέκλεψαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση όπου υιοθετηθούν οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τα αρμόδια υπουργεία, κάθε ιδιοκτήτης βυτιοφόρου θα μπορεί να ιδρύει τη δική του εταιρία εμπορίας, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.

Επίσης, ο κ. Αλιγιζάκης τονίζει ότι καμία σοβαρή εταιρία που θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά δεν θεωρεί εμπόδιο το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου ή τις εγγυήσεις. Αντίθετα, θεωρεί εμπόδιο τη γραφειοκρατία, τις δυσκολίες στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την ύπαρξη εκτεταμένων φαινομένων νοθείας, λαθρεμπορίου κ.ά.

Ο Σύνδεσμος, τονίζεται από την πλευρά των εταιριών, ήταν και είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και υπέρ οποιουδήποτε μέτρου που ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό. Πάντα όμως με την προϋπόθεση ίσων ευκαιριών προς όλους και με αυστηρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε παρανομίας στον κλάδο και με έμφαση στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

Τέλος, οι εταιρίες επισημαίνουν ότι η άρση των περιορισμών δεν επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αδειών εμπορίας σε τρίτους άνευ όρων και προϋποθέσεων και χωρίς οικονομική επιφάνεια και εχέγγυα. Η άρση των εμποδίων επιτυγχάνεται με την άμεση επίλυση των κυρίαρχων διαρθρωτικών και δομικών προβλημάτων του κλάδου όπως:

• Η άμεση και χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή των νόμων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και όλων των παρανομιών.
• Η ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
• Η δημιουργία και η λειτουργία άνευ καθυστερήσεων του Κεντρικού Φορέα Διαχείρισης Αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.
• Η απλούστευση των διαδικασιών και η κατάργηση της περιττής γραφειοκρατίας για δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των υποδομών στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.

Οι πρατηριούχοι

Εκ μέρους των πρατηριούχων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων επισημαίνει ότι προτάσεις και διαπιστώσεις όπως αυτές που κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Υπενθυμίζει δε ότι έχει εκδώσει κανονιστικές παρεμβάσεις για την αγορά καυσίμων άλλες δύο φορές, το 2007 και το 2008.

Ωστόσο, τονίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην υλοποίηση των μέτρων. Ορισμένες από τις παρατηρήσεις της επιτροπής είχαν γίνει και πριν από πέντε χρόνια. Όμως, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. «Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα είδαμε να φουντώνει το λαθρεμπόριο και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα παράθυρα της νομοθεσίας και την απροθυμία ή αδυναμία του κράτους να ασκήσει τον ελεγκτικό - εποπτικό του ρόλο», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

Καταλήγει δε με την επισήμανση ότι η αγορά καυσίμων δεν πάσχει από προτάσεις, αλλά από την πρακτική εφαρμογή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v