Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Αντάρτικο μικρών κόντρα στην Ελλάδα

Ισχυρές αντιρρήσεις από μικρότερες χώρες σε επιμέρους θέματα που «καίνε» την Ελλάδα. Επιμένει η Γερμανία για ειδικό λογαριασμό-επιτροπεία. Ο ρόλος των «δορυφόρων», Ολλανδίας και Φινλανδίας. Τα σενάρια για χρέος.

Eurogroup: Αντάρτικο μικρών κόντρα στην Ελλάδα
Οι δυσκολίες για την απόφαση της επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια παραμένουν ως την τελευταία στιγμή. Παρά τη δήλωση της κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα τελείωσαν και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει το συνολικό πακέτο σήμερα στους ομολόγους του, διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι επτά χώρες μέλη του eurogroup ουσιαστικά διαφωνούν στην προοπτική χαλάρωσης της στάσης της Ε.Ε. προς τη χώρα μας.

Οι διαφωνίες, τις οποίες διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου, διαφάνηκαν και στη συνεδρίαση του Εuro Working Group.

Οι χώρες που εκφράζουν αντιρρήσεις είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Μάλτα, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Εσθονία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μικρές χώρες αντιδρούν για τα πάντα: από την προοπτική νέου πακέτου και δημοσιονομικής προσαρμογής ως το 2016, μέχρι και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η Ολλανδία και η Φινλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο επιμήκυνσης κατά δύο χρόνια και εκταμίευσης της δόσης μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και βεβαίως με αυξημένη εποπτεία. Και εδώ μπαίνει ο υπόγειος ρόλος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί την εφαρμογή των αποφάσεων του πρώτου μνημονίου για τον ειδικό λογαριασμό και τη διαχείριση των δόσεων του δανείου από επιτροπεία, η οποία θα διαχειρίζεται και τυχόν μελλονικό πακέτο στήριξης που θα συμπεριλαμβάνει και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και βεβαίως τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως έχουμε γράψει από τον Αύγουστο, ο Β. Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή, διαφοροποιείται από τις πολιτικές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και δεν νιώθει άνετα με την εκχώρηση μιας δόσης που θα φθάσει τα 40 δισ. ευρώ.

Και ενώ διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 30 δισ. ευρώ ως επιπρόσθετη βοήθεια για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, οι σκληροπυρηνικές χώρες διαμηνύουν ότι με κάποιον τρόπο τα επιπλέον χρήματα πρέπει να βρεθούν, είτε από ιδιωτικοποιήσεις εξπρές, είτε από επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα με κεφάλαια που θα προέρχονται από το υπάρχον δάνειο, είτε με συνδυασμό των παραπάνω λύσεων.

Οι βλέψεις του Β. Σόιμπλε κρύβονται καλά πίσω από τις «επαναστάτριες» χώρες Φινλανδία και Ολλανδία, που, όπως διαδίδουν οι ίδιοι οι Γερμανοί, δεν είναι πλέον δορυφόροι του Βερολίνου, αλλά έχουν αυτονομηθεί και κρατούν άκαμπτη στάση προς την Αθήνα, την οποία, λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει η Γερμανία.

Μάλιστα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε ήταν πολύ επιθετικός προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι το Βερολίνο επικροτεί τις επαναστατικές διαθέσεις των δύο αυτών χωρών.

Σήμερα, λοιπόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι υπουργοί οικονομικών θα ανακρίνουν τον Γ. Στουρνάρα, αλλά αποφάσεις δεν αναμένονται.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί σήμερα να επικυρωθεί η παράταση κατά δύο χρόνια καθώς ο προϋπολογισμός που κατατίθεται στηρίζεται πάνω σε αυτό το σενάριο. Συνεπώς ο Γ. Στουρνάρας θα ζητήσει να ανακοινωθεί η απόφαση σήμερα.

Μπορεί επισήμως ο λόγος των καθυστερήσεων να είναι ότι ακόμα η έκθεση της τρόικας δεν έχει συνταχθεί, όμως το προσχέδιο υπάρχει και έχει ήδη σταλεί στις χώρες μέλη.

Οι αποφάσεις αργούν, λένε οι πληροφορίες, γιατί απλώς υπάρχουν τα βέτο των επτά χωρών που προαναφέραμε, τα οποία δεν είναι εύκολο να καμφθούν δεδομένου ότι οι λόγοι που προφασίζεται η κάθε χώρα είναι διαφορετικοί.

Ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερωθεί για το κλίμα που επικρατεί καθώς είναι σε συχνή επικοινωνία με τους Γιούνκερ, Ρομπάι, Μπαρόζο, Μέρκελ, Ολάντ και Μόντι.

Μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι το μήνυμα που έλαβε από ομόλογό του ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη «θα είναι θυελλώδης» αφού «το μισό eurogroup αντιδρά στην προοπτική χαλάρωσης των όρων για την Ελλάδα», να τον έσπρωξαν να βγάλει τη χθεσινή ανακοίνωση.

Όσο για το χρέος, παρ' όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένη πρόταση δεν υπάρχει ακόμα, καθώς η κάθε πλευρά κάνει τις δικές της υποθέσεις εργασίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόφαση για το ποιο σενάριο προκρίνεται...

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v