Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαυραγάνης: Σε δεύτερη φάση η κατάργηση ΚΒΣ

Τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ επεξεργάζονται σε πρώτη φάση την απλοποίηση και σε δεύτερη φάση την κατάργηση του ΚΒΣ, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε επιστολή του σε εσπερίδα της KPMG.

Μαυραγάνης: Σε δεύτερη φάση η κατάργηση ΚΒΣ

Τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ επεξεργάζονται σε πρώτη φάση την απλοποίηση και σε δεύτερη φάση την κατάργηση του ΚΒΣ, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε επιστολή του σε εσπερίδα της KPMG.

Αναλυτικότερα, η εκδήλωση της ΚPMG στις 31 Οκτωβρίου με θέμα τις «Επενδύσεις και Φορολογία στην Ελλάδα» άνοιξε με την επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: «Καθοριστικός παράγοντας για τις επενδύσεις στη χώρα μας αποτελεί το φορολογικό πλαίσιο, καθώς η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι άρρηκτα δεμένη με τις διαδικασίες και τον τρόπο διεξαγωγής των φορολογικών διατάξεων από τις φορολογικές αρχές.

Το υπουργείο Οικονομικών τους τελευταίους μήνες προσπαθεί, μεταξύ άλλων, και καταβάλλει αξιόλογες προσπάθειες ώστε να βρίσκεται κοντά στον παλμό της αγοράς δεδομένων των ποικίλων προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση που μαστίζει και την ελληνική αγορά».

Και συνεχίζει ο κ. Μαυραγάνης στην επιστολή του «Τα στελέχη του υπουργείου καταβάλλουν προσπάθειες για την απλοποίηση σε πρώτη φάση και την πλήρη κατάργηση σε δεύτερη φάση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την αλλαγή του ποινολογίου, την επίσπευση είσπραξης των δημόσιων εσόδων μέσα από τη δημιουργία περισσότερων επιτροπών επίλυσης των φορολογικών διαφορών και την ταυτόχρονη αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, καθώς και με τη θέσπιση ενός ρεαλιστικού ποινολογίου που στόχο δεν θα έχει το στραγγαλισμό των επιχειρήσεων».

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με την παρουσίαση της κ. Γεωργίας Σταματέλου, Γενικής Διευθύντριας στο Φορολογικό τμήμα της KPMG, για το νέο Φορολογικό Πλαίσιο.

Παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες από το 2008. Σε αυτή τη διαδικασία υπογραμμίστηκε η σημασία της φορολογίας και επισημάνθηκε η χρησιμότητα του Φορολογικού Πιστοποιητικού ως ένα βήμα προς την εξυγίανση των φορολογικών ελέγχων και τη διαφάνεια γενικότερα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Σταματέλου «Από την ανάλυση για κάποιες από τις επικείμενες αλλαγές στη φορολογία προκύπτει ξεκάθαρα ότι παρά τις αλλαγές ο νέος νόμος συνεχίζει να είναι σε μεγάλο βαθμό δυσνόητος, γραφειοκρατικός και άτολμος για ριζοσπαστικές λύσεις οι οποίες θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα».

Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο καθηγητής του London Business School, κ. Μιχάλης Ιακωβίδης, ο οποίος η παρουσίασε τους κύριους παράγοντες για την οικονομική κρίση και χαρακτήρισε τη γραφειοκρατία ως ένα από τα βασικότερα «αγκάθια» για τη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού η οποία οδηγεί στη φοροδιαφυγή, την παραοικονομία καθώς και στην αδυναμία συνεργασίας του κρατικού μηχανισμού με τον ιδιωτικό τομέα. Ο κύριος Ιακωβίδης κατέληξε στο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την αναδόμηση του κρατικού μηχανισμού και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, λαμβάνοντας ριζικά μέτρα όπως η αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών (Δ.Ο.Υ), η παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους του Δημοσίου για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους αλλά και η πρόσληψη νέων και ικανών υπαλλήλων σε αντικατάσταση των μη αποδοτικών και παραγωγικών στο δημόσιο τομέα.

Η εσπερίδα συνέχισε με την ομιλία του κ. Πέτρου Σελέκου, Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ο κύριο Σελέκος συμφώνησε με την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και ανέφερε τα βήματα που υιοθετούνται από τι Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ανέπτυξε και τη φιλοσοφία του νέου επενδυτικού νόμου καθώς και την προσπάθεια να προχωρήσουν άμεσα με την εξέταση όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση σε πάνελ με θέμα «Φορολογικός Έλεγχος και Επιχειρηματικότητα» την οποία συντόνισε ο κ. Μάριος Τ. Κυριάκου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ Αναστασία Ηλιαδάκη, Οικονομική Διευθύντρια Tasty Foods-Pepsico Ivi Greece, Cyprus, Israel, Μιχάλης Θ. Μιχελής, Γενικός Διευθυντής Οικονομικού Ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, Γιώργος Πολεμίτης, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Dixons South East Europe, Γιώργος Ράλλης, Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Wind Hellas και Χάρης Σταυρινουδάκης, Οικονομικός Διευθυντής Korres.

Τα στελέχη συμφώνησαν στην ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση του φορολογικού πιστοποιητικού από τις επιχειρήσεις καθώς συνέβαλε στην βελτίωση της εικόνας τους στους επενδυτές του εξωτερικού αλλά και επειδή στηρίχθηκε σε ουσιαστικό έλεγχο των στοιχείων και όχι σε εκτιμήσεις του εφόρου για το «επιθυμητό» ύψος των αναμορφωμένων δαπανών. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε η ανάγκη για έλεγχο όλων των ανέλεγκτων ακόμα χρήσεων καθώς και επίλυση όλων των υποθέσεων που είναι σε εκκρεμότητα.

Τέλος εκφράστηκε η επιθυμία για ολοκληρωτική και όχι σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων καθώς και την πραγματική απλοποίηση του προτεινόμενου Φορολογικού Νόμου με γνώμονα την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v