Προσωπικές επαφές Βενιζέλου με βουλευτές

Με μπαράζ ραντεβού με τους βουλευτές του κόμματος και βολές προς την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να συμμαζέψει την κατάσταση στο κόμμα, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Προσωπικές επαφές Βενιζέλου με βουλευτές
Με μπαράζ ραντεβού με τους βουλευτές του κόμματος και βολές προς την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να συμμαζέψει την κατάσταση στο κόμμα, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το βράδυ της Τετάρτης.

Πηγές από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι «ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει με προσωπικές επαφές την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαφοροποιήσεις». Κύκλοι πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μάλιστα εκτιμούν ότι «ο Κ. Σκανδαλίδης που είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης και ενεργεί με πολιτικά κριτήρια θα ακολουθήσει την απόφαση της Κ.Ο.».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο προβληματισμός στην κοινοβουλευτική ομάδα συνεχίζεται. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον realfm 97,8 αναφέρθηκε στο μέλλον του κόμματος λέγοντας: «Φοβούμαι ότι μαζί με τα προβλήματα και τις πιέσεις που ασκούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα εκ των πραγμάτων λόγω της λήψης των μέτρων και της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης οδηγούμαστε μαθηματικά στη διάλυση, όπως πάμε, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από πολλούς από εμάς να μην οδηγηθούμε εκεί. Φοβούμαι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι εγώ εκείνος που θα το προσδιορίσει αυτό και είμαι πολύ ανίκανος και ανάξιος και λίγος να προσδιορίσω το μέλλον μιας ιστορικής παράταξης».

Από την πλευρά του, ο κ. Ξυνίδης πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε κείμενό του στο προσωπικό blog επιτίθεται κατά πάντων, με σκληρούς χαρακτηρισμούς από τη στρατηγική που ακολούθησαν Βενιζέλος, Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης.

Βολές εναντίον ΔΗΜΑΡ

Στο ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα και με τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς και την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει τα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά, παρότι στηρίζει την κυβέρνηση.

Υποστηρίζουν πως «οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν μεγάλη σημασία, αλλά όχι μεγαλύτερη των ρυθμίσεων σχετικά με μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα ή τη φορολογία εισοδήματος. Συνεπώς, η τελική στάση απέναντι στο πακέτο είναι πολιτικού και στρατηγικού χαρακτήρα, πέραν των επιμέρους αντιρρήσεων ή παρατηρήσεων τόσο επί της διαπραγματευτικής τακτικής όσο και επί της ουσίας».

Συμπληρώνουν μάλιστα πως «τέτοιες παρατηρήσεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες διατύπωνε κυρίως το ΠΑΣΟΚ, υφιστάμενο κριτική από διαφόρους κύκλους γιατί δεν σιωπούσε αλλά είχε το 'θράσος' να έχει άποψη για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων».

Ψάχνουν γλυκαντικό

Τα δύο κόμματα, πάντως, ζητούν από τον πρωθυπουργό και εμμέσως πλην σαφώς από την τρόικα να περιληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως τη Δευτέρα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα.

Μέτρα, δηλαδή, που θα συμφωνηθούν από τα τρία κόμματα και θα ενεργοποιούνται εφόσον αποδίδουν μέτρα που δεν περιλαμβάνονται αυτήν τη στιγμή στο νομοσχέδιο. Αν, για παράδειγμα, τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι υψηλότερα, να προβλέπεται η άμεση δυνατότητα επιστροφής ενός μέρους των περικοπών στις συντάξεις.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ ζητά να συμπεριληφθούν στον εφαρμοστικό νόμο εγγυήσεις για διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες στην αγορά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, και θέμα μείωσης των περικοπών στις χαμηλές συντάξεις με αναπλήρωση του οφέλους από την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα. Ενστάσεις διατυπώνονται και ως προς την οριζόντια φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων, που θεωρείται ισοπεδωτική.


Καθαρή δήλωση παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Τα δύο κόμματα πρακτικά συνδέουν την ψήφιση των μέτρων και με την παροχή ξεκάθαρης στήριξης από την πλευρά της Ευρώπης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Δήλωση που θα δώσει το πράσινο φως για να ανοίξουν στο προσεχές διάστημα και τα καυτά θέματα της επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Η επιμήκυνση πρέπει να είναι ουσιαστική, τονίζουν αμφότερα και αυτό σημαίνει ολοκληρωμένο πλαίσιο, συμφωνία με τους εταίρους, διασφάλιση της βιωσιμότητας και άρα της περαιτέρω μείωσης του χρέους, αποδοχή του πακέτου ως αξιόπιστου από τις αγορές, διασφάλιση ότι το πακέτο αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο και ρήτρα αντικατάστασης που μπορεί να λειτουργήσει θετικά, εφόσον κι εμείς αγωνιστούμε να στηρίξουμε πολιτικά την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v