Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mόνο στους μισθούς η άρση της επεκτασιμότητας

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα αλλάξουν οι όροι εργασίας (ωράρια, άδειες), αλλά μόνο οι μισθοί με την άρση της επεκτασιμότητας των συμβάσεων. Τι θα γίνει με συντάξεις, το ΕΚΑΣ,  τα εφάπαξ και τα ένσημα.

Mόνο στους μισθούς η άρση της επεκτασιμότητας
Στόχος είναι να έχουν κλείσει τα πάντα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου ώστε η δόση να έρθει μέχρι τα τέλη του μήνα, σημείωσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μετά το ραντεβού με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Από τη συνάντηση προέκυψαν ορισμένες κρίσιμες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά. Συγκεκριμένα:

• Η τρόικα φέρεται να συμφωνεί ότι με την κατάργηση της επεκτασιμότητας των συμβάσεων δεν θα θιγούν θεσμικά θέμα (ημέρες αδειών κ.τ.λ.), αλλά μόνο οι μισθοί. 

• Οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα επιβληθούν με συντελεστές 5%, στα 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι 10% και θα φτάνει στο 15% για συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ.

• Στους αναπήρους θα επιβληθούν τα ίδια ποσοστά μειώσεων με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες συντάξεις.

• Δεν θα αλλάξει η απαίτηση για ένσημα. Παραμένει η 15ετία για την παροχή της κατώτατης σύνταξης και δε θα χρειάζονται 6.000 ένσημα, αντί για 4.500 που απαιτούνται σήμερα.

• H υποχρεώση να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ μόνο όσοι είναι άνω των 64 ετών μετατίθεται για το 2014 αντί του 2013, με την ελπίδα ότι τελικά θα αποτραπεί.

• Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν από τα 65 στα 67. Θα πληγούν 50.000 ασφαλισμένοι που θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη το 2013 με το προηγούμενο καθεστώς και άλλοι 50.000 το 2014.

• Στα εφάπαξ υπάρχει ένα παράθυρο για μικρότερες περικοπές καθώς το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου προβλέπει μείωση έως 35%.

• Η κυβέρνηση θα φέρει το θέμα της ένταξης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) στον ΕΟΠΥΥ, αλλά με μεταβατική περίοδο εφαρμογής προκειμένου να γίνουν αναλογιστικές μελέτες.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ περιελάμβανε τους Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη, Χ. Πρωτόπαππα και Π. Κουκουλόπουλο. Τα στελέχη του κόμματος διεμήνυσαν στο οικονομικό επιτελείο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει αποδεκτή καμία προσπάθεια ένταξης μη σχετικής με τις απαιτήσεις της τρόικας διάταξης στον εφαρμοστικό νόμο (όπως για παράδειγμα ζητήματα του υπουργείου Παιδείας που βρίσκονται εκτός μνημονίου).

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική συζήτηση και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με έμφαση σε θέματα διασφάλισης των χρημάτων των φορολογουμένων και διασφάλισης του ελέγχου του Δημοσίου στις τράπεζες στις οποίες θα δοθούν χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v