Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτοβολταϊκά:Με 3 συντελεστές ο φόρος στον τζίρο

Aναστάτωση επικρατεί στην αγορά φωτοβολταϊκών μετά τη διαρροή πληροφοριών αναφορικά με τα τέλη επί του τζίρου που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκές μονάδες.

Φωτοβολταϊκά:Με 3 συντελεστές ο φόρος στον τζίρο
Aναστάτωση επικρατεί στην αγορά φωτοβολταϊκών μετά τη διαρροή πληροφοριών αναφορικά με τα τέλη επί του τζίρου που θα κληθούν να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκές μονάδες (το μέτρο δεν αφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά).

Η εισφορά αυτή, η οποία ανατρέπει όλα τα δεδομένα επάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι επενδύσεις, αφορά τις μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία και καλύπτει το χρονικό διάστημα 24 μηνών με έναρξη την 1η Ιουλίου 2012.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ποσοστά της εισφοράς επί του τζίρου ανέρχονται σε 25% για τα φωτοβολταϊκά που άρχισαν να λειτουργούν πριν από 7 χρόνια, με την έναρξη δηλαδή του προγράμματος, 35% για όσα άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 και 29% για τα ενδιάμεσα.

Το υψηλό ποσοστό 35% θα ισχύσει συγκεκριμένα για περίπου το 50% των μονάδων, καθώς τον Ιανουάριο του 2012 η εγκατεστημένη ισχύς ήταν περίπου 500 μεγαβάτ, ενώ τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 974 και αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μεγαβάτ μέχρι το τέλος του έτους.

Η επιβολή της εισφοράς αποφασίστηκε για να μειωθεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ και μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ για την ενέργεια που πουλούν στο σύστημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day, η υποχρέωση που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι των δανειστών (μνημόνιο) προβλέπει μείωση του ελλείμματος του σχετικού λογαριασμού κατά 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2013 και όχι μηδενισμό του όπως προβλεπόταν αρχικά.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί και με τα άλλα μέτρα, όπως ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ με το μέρος του τέλους υπέρ ΕΡΤ κ.λπ., αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.

Σε περίπτωση δε όπου γινόταν υποχρεωτικός ο μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, τότε οι επιβαρύνσεις σε καταναλωτές και παραγωγούς θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερες.


Η αντιπρόταση του ΣΠΕΦ για το ισπανικό μοντέλο

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Παραγωγών από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), αντιπροτείνει αλλαγές στο μηχανισμό για μείωση του ελλείμματος αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόστηκε στην Ισπανία, όπως:

1) Μειώθηκαν οι ώρες λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιδοτούνται με Feed in Tariffs και οι ώρες καθορίστηκαν με βάση τον διαχωρισμό της χώρας σε πέντε διαφορετικές ηλιακές ζώνες, ανάλογα με την ηλιοφάνεια.

2) Οι νέοι κανονισμοί που μείωναν τις ώρες λειτουργίας αφορούσαν μόνο τους σταθμούς που καταχωρίστηκαν πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ ο περιορισμός στις ώρες είχε και σαφές χρονοδιάγραμμα καθώς θα πάψει να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, στις περισσότερες περιπτώσεις ο περιορισμός στις ώρες θα είχε ως επίπτωση μόνο την καθυστέρηση στη διανομή μερισμάτων, καθώς τα περισσότερα projects εκτιμήθηκε ότι μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους. Ωστόσο, ως αποζημίωση προς τους επενδυτές η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση της περιόδου κατά την οποία επιδοτούνται τα projects στα 28 χρόνια, ενώ πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται νέα αύξηση των συμβάσεων στα 30 χρόνια.

3) Έγιναν ρυθμίσεις για όσες επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δανείων τους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v