Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι "εκπλήξεις" του πολυνομοσχεδίου

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα παράδοξα, οι εκπλήξεις ή τα… ψιλά του πολυνομοσχεδίου. Για κάθε χαρακτηρισμό υπάρχει και ένα παράδειγμα στις εκατοντάδες σελίδες της εισηγητικής έκθεσης. Οι "χαμένοι".

Οι εκπλήξεις του πολυνομοσχεδίου
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα παράδοξα, οι εκπλήξεις ή τα… ψιλά του πολυνομοσχεδίου. Για κάθε χαρακτηρισμό υπάρχει και ένα παράδειγμα στις εκατοντάδες σελίδες της εισηγητικής έκθεσης, του σχεδίου νόμου, των καταργούμενων διατάξεων και των επιστημονικών εκθέσεων που τίθενται στη βάσανο της ψηφοφορίας σήμερα στη Βουλή.

Και εξηγούμαστε:

Μόνο η βιασύνη, η κούραση και η πίεση του χρόνου μπορούν να εξηγήσουν το γεγονός ότι στη μεν εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου οι συντάξεις κόβονταν έως 25%, στο δε σχέδιο νόμου έως 15%.

Δεν ήταν όμως αυτό για το οποίο τράβαγαν τα μαλλιά τους ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στη διαμόρφωση των μέτρων. Ούτως ή άλλως, και το 25% ήταν στο τραπέζι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Εκεί όπου ο δαίμονας του… υπουργείου έδωσε ρέστα ήταν με την πρόβλεψη να μπουν στο ενιαίο μισθολόγιο και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ. Πράκτορας με 800 ευρώ μηνιάτικο... ούτε στην Ελλάδα. Η διάταξη αναμένεται να διορθωθεί. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται. Στην Ελλάδα του μνημονίου και ο πράκτορας με 800 ευρώ θα τη βγάζει.

Στα ψιλά και στις εκπλήξεις του πολυνομοσχεδίου ο νομοθέτης έχει… κέφια.

· Έκπληξη περιμένει τους ασφαλισμένους από το 2014 όταν θα πηγαίνουν στο φαρμακείο για την εκτέλεση συνταγών. Ασχέτως του τότε ύψους της συμμετοχής στα φάρμακα, η επίσκεψη στο φαρμακείο θα κοστίζει 1 ευρώ από χέρι, αφού τόσο είναι το χαράτσι ανά συνταγή που θα ισχύσει από το 2014. Από το 2014, επίσης, κάθε νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα απαιτεί «εισιτήριο» 25 ευρώ.

· Έκπληξη περίμενε και τους δημάρχους. Οι αμοιβές τους συνδέονται με την αμοιβή των γενικών γραμματέων υπουργείων, η οποία περικόπτεται εκ νέου. Όπως υπολογίζεται, με τα νέα δεδομένα, 150 δήμαρχοι θα παίρνουν 850 ευρώ τον μήνα, 163 θα λαμβάνουν 1.350 και θα υπάρχουν και 12 δήμαρχοι ανά την Ελλάδα με μηνιαίες αποδοχές 1.900 ευρώ. Μετά από αυτές τις περικοπές, θα …ψάχνουν υποψηφίους, λένε χαρακτηριστικά.

· Στα Δημοτικά, η αναμενόμενη ρύθμιση ήταν η προτροπή των δημάρχων να βάζουν τοπικούς φόρους αν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα οικονομικά τους, όπως αυτά προσδιορίζονται στον προϋπολογισμό.

Ο νομοθέτης πάει ένα βήμα παραπέρα. Προτρέπει σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών να αυξάνεται ο ανώτατος συντελεστής επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από τον δήμο (σύμφωνα με το ποσοστό αυτό) μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, προτείνεται αύξηση του συντελεστή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% έως και 2%.

· Στα της παιδείας, με περισσή "χαρά" υποδέχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί τη διάταξη που ορίζει ότι μπορεί να μετατίθενται όπου υπάρχει ανάγκη χωρίς να έχουν κάνει αίτηση. Αίσθηση προκάλεσε η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να λειτουργούν τις ώρες που δεν παρέχουν τις «κλασικές» υπηρεσίες στους μαθητές ως φροντιστήρια ή ως χώροι διεξαγωγής σεμιναρίων ή να «παρέχουν» την πισίνα τους, για παράδειγμα, για μαθήματα κολύμβησης σε άλλους πελάτες πλην των μαθητών τους.

· Τρελά κέφια και στους κόλπους των περιπτεράδων όταν πληροφορήθηκαν ότι εφημερίδες, περιοδικά και τσιγάρα θα μπορούν να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v