Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καυτοί" διάλογοι στη Βουλή

Με απώλειες, διαγραφές και 153 ψήφους πέρασε τελικά το Μνημόνιο. Σε φορτισμένο κλίμα η συζήτηση για τα μέτρα. Τι είπαν στις τοποθετήσεις τους οι αρχηγοί. Στιγμές έντασης για την τροπολογία για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Καυτοί διάλογοι στη Βουλή
Με βαριές απώλειες για την συγκυβέρνηση και μόνο 153 ψήφους υπερψηφίστηκε το Μνημόνιο από τη Βουλή. Από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν ήταν στο κοινοβούλιο για να ψηφίσει.

Ετσι από τους 299 που έλαβαν μέρος στη διαδικασία οι 153 είπαν «ναι», 128 «όχι», ενώ 18 βουλευτές επέλεξαν το «παρόν».

Από την πλευρά της Ν.Δ. διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή ο κ. Κασαπίδης ο οποίος και διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Επιπλέον έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν κράτησαν την κομματική γραμμή και διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα. Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε πως «οι βουλευτές Αγγελική Γκερέκου, Μιχάλης Κασής, Ιωάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης και Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης δεν ανήκουν πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

H ΔΗΜΑΡ ψήφισε "παρόν" με εξαίρεση δυο βουλευτές τους κ.κ. Οδ. Βουδούρη και Π. Μουτσινά που είπαν "όχι".

"Σήμερα έγινε ένα σημαντικό πρώτο βήμα", είπε ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από το κοινοβούλιο και δήλωσε ευχαριστημένος. "Είμαι αισιόδοξος και για το αποτέλεσμα της Κυριακής στον προϋπολογισμό", σημείωσε. "Η προσοχή μου τώρα στρέφεται στη Δευτέρα, οπότε και θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να γυρίσει η χώρα σελίδα και να περάσει σε ανάκαμψη".


Σκανδαλίδης: Τα μέτρα είναι πλήρης αντιστροφή των προεκλογικών μας δεσμεύσεων

Με μια γραπτή ανακοίνωση ο κ. Σκανδαλίδης εξήγησε τη στάση του. Σε αυτή αναφέρει:

"Στην διαδρομή μου έδωσα μάχες για τις ιδέες μου εμφορούμενος πάντοτε με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης στην οποία χρωστώ το περισσότερο απ' αυτό που είμαι. Είμαι φανατικά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Αναδέχομαι ακέραιες τις ευθύνες που μου αναλογούν για τις αποφάσεις των τελευταίων χρόνων που προσυπέγραψα ανεξάρτητα από τις εκάστοτε διαφωνίες που διετύπωσα και τη συμμετοχή μου ή όχι σ' αυτές.

Υποστηρίζω την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και την προγραμματική συμφωνία που συνυπογράψαμε ως τη μοναδική δυνατότητα και σήμερα να αλλάξουν τα πράγματα.

Τα μέτρα που έρχονται σήμερα στη Βουλή καθώς και η διαδικασία «διαπραγμάτευσης» που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών μας λόγων και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Μια συμφωνία για την οποία απαιτήθηκαν δυο εκλογικές αναμετρήσεις για να μπορέσει να σταθεί όρθια η χώρα και να αναθεωρηθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου.

Δεν είναι μόνο η μη υλοποίηση του παραμικρού από τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβάλλει από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων μας με την Κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί. Είναι αυτό καθ' αυτό το περιεχόμενο των μέτρων που όντας επώδυνα και αντικοινωνικά πυροδοτούν την κοινωνική συνοχή.

Είναι υφεσιακά και αναποτελεσματικά καθώς δεν διασφαλίζουν ούτε την οικονομική τους απόδοση, ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υποβαθμίζουν δραματικά το επίπεδο διαβίωσης του λαού και προσβάλουν βάναυσα και τα τελευταία υπολείμματα κυριαρχίας και δημοκρατίας που απέμειναν στη χώρα για τα οποία έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης.

Το ΝΑΙ εκμηδενίζει σχεδόν κάθε ελπίδα να βγούμε από την κρίση και την παρακμή. Eίναι συνενοχή στο αδιέξοδο μιας πολιτικής και αποδοχή της οριστικής μετατροπής της χώρας σε προτεκτοράτο, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η προοπτική της.

Αναγνωρίζω ότι τυχόν πλειοψηφία του ΟΧΙ επί των παρόντων θα οδηγούσε στην άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές που σήμερα όχι μόνο δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε στη χώρα αλλά θα τη βάλουν πιθανότατα σε νέες περιπέτειες.

Είναι κατά συνέπεια αυτονόητο το ΝΑΙ επί της γενικής αρχής του Προϋπολογισμού, καθώς συνιστά πολιτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρώ ότι δεν μπορώ να υπερψηφίσω τα μέτρα, ούτε και θέλω να προσμετρηθεί η ψήφος μου στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης της χώρας. Γι' αυτό απέχω από τη διαδικασία ψηφοφορίας.


Συζήτηση με μεγάλες εντάσεις

Σε πολύ φορτισμένο κλίμα έγινε η συζήτηση στη Βουλή για τα μέτρα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία επαναλαμβάνοντας ότι είναι αναγκαία για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το ίδιο το μεσοπρόθεσμο προεξοφλεί την αποτυχία του. Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει "παρών".

Η συζήτηση διεκόπη προσωρινά λόγω της στάσης εργασίας στην οποία προχώρησαν νωρίτερα οι υπάλληλοι της Βουλής, αντιδρώντας σε τροπολογία που εξισώνει τις αμοιβές τους με αυτές του υπολοίπου Δημοσίου τομέα. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Γ. Στουρνάρας υποχρεώθηκε να την αποσύρει, δηλώνοντας, όμως, ότι θα επαναφέρει το θέμα.

Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι με νεότερη ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως η απεργία θα συνεχιστεί.

Καμμένος: Τα μέτρα οδηγούν σε χειρότερη ύφεση
ΩΡΑ: 22.35

Λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ύφεση και θα πτωχεύσει εντός των επομένων μηνών τόνισε ο κ. Καμμένος.

"Ακούσαμε σήμερα το Ζάππειο 4. Ήταν μια εξαιρετική ομιλία που ακούσαμε ότι θα έρθουν επενδύσεις, ότι η Ελλάδα θα γίνει παράδεισος. Τα μέτρα που σήμερα ψηφίζουμε εξαθλιώνουν οικογένειες, είναι τα μέτρα που κόβουν τις συντάξεις των 330 ευρώ και οδηγούν την Ελλάδα στο γκρεμό", είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τα νέα μέτρα δεν εξασφαλίζουν ούτε τα 30 ούτε τα 40 δισ. ευρώ της δόσης αφού δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί η έκθεση βιωσιμότητας από την τρόικα, ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε μεθόδους λάσπης. Κατηγόρησε σήμερα τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να ευνοήσουν τους υπάλληλους της Βουλής. Δεν είπε όμως ότι εμείς τονίσαμε την παραβίαση του Συντάγματος, υπογράμμισε ο Π. Καμμένος.

«Συγκαλέστε αύριο το πρωί διάσκεψη προέδρων. Κάντε τη δημόσια και αποφασίστε αν οι αποδοχές των υπαλλήλων της βουλής είναι προκλητικές. Αποκαλύψτε όμως και αν είναι συγγενείς ατόμων από τη βουλή. Αν οι απολαβές τους είναι προκλητικές να τις κόψετε», δήλωσε.

Ο ίδιος έθεσε σειρά από ερωτήματα στον πρωθυπουργό και συγκεκριμένα αν το χρέος είναι βιώσιμο, αν είναι υπέρ της διαγραφής ή της επιμήκυνσης του χρέους, αν είναι υπέρ της ομοσπονδιακής Ευρώπης και της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Καμμένος πρότεινε επίσης να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κούρεμα των δανείων του επίσημου τομέα (OSI).
 
Βενιζέλος: Μόνη πηγή χρηματοδότησης η Ευρώπη
ΩΡΑ: 22:00

Ο Τσίπρας εκφράζει τον αριστερό συντηρητισμό μιας κοινωνίας που πρέπει να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Γι' αυτό ζητά εκλογές τέσσερις μήνες μετά από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Δεν απευθύνεται στον ελληνικό λαό όταν ζητά εκλογές, απευθύνεται στο εσωτερικό του κόμματος του, εκτίμησε.

Αναφέρθηκε στην λίστα Λαγκάρντ. «Η πηγή του κ. Βαξεβάνη ήταν αυτός που είχε τη λίστα κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής και στη Δικαιοσύνη και είπε ψέματα» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο προστατευόμενος του Τσίπρα, ο κ Βαξεβάνης, μου προσέφερε μεγάλη υπηρεσία με την δημοσίευση γιατί όποιος την είδε κατάλαβε ότι ο μόνος που δεν είχα να κρύψω τίποτα ήμουν εγώ. Και καλά έκανε και τη δημοσίευσε και καλά αθωώθηκε και κακώς διώχθηκε».

Υπογράμμισε ότι η χώρα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε επιλογές όταν βρέθηκε μπροστά σε πολλαπλή κρίση. Χρειαζόταν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και δάνειο από τους ξένους για να χρηματοδοτηθούν το πρωτογενές έλλειμμα και να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις.

Δυστυχώς η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι από την Ευρώπη και αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες που έχουν προβλήματα επιβάλλονται πολιτικές λιτότητας.

Παραδέχθηκε ότι η ύφεση είναι «πολεμικών διαστάσεων» καθώς θα φτάσει συνολικά το 25% ενώ και η ανεργία είναι «τρομακτική», όπως σημείωσε ότι η χώρα απέφυγε την χρεοκοπία και μπορεί να ελπίζει.

«Δεν υπήρχε άλλη λύση και αυτό εξηγεί γιατί το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα βάρος που ξεπερνά την ιστορική του ευθύνη».

"Ηταν λάθος μας το 2010 η πολιτική του μοναχικού δρόμου. Επρεπε να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Ηταν λάθος άλλων είπε η δημιουργία ενός μπλοκ κατά του μνημονίου από όλους τους υπόλοιπους" συμπλήρωσε.

Αφησε αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι δεν έγιναν δεκτές εισηγήσεις του όπως αυτή για την Εθνική Ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά συμπλήρωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το ίδιο έπραξε και προς την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, όταν αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε διαφορετική και όχι ξεκάθαρη τακτική.


Τσίπρας: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο
ΩΡΑ: 21:35

«Σήμερα ήταν σαν να ακούσαμε επικήδειο και όχι ομιλία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Μας είχατε διαβεβαιώσει στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα πάρετε οριζόντια μέτρα, αλλά σήμερα το κάνετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τις αιχμές περί «παλαιοκομματισμού». Όποιος πήγαινε στο Μουσείο της Βουλής όταν ήσασταν υπουργός Πολιτισμού θα έβλεπε ότι οι εργαζόμενοι με stage ήταν ως επί το πλείστον από την Καλαμάτα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέκρουσε τις κατηγορίες ότι προστατεύει προνομιούχους λέγοντας ότι ο Γ. Στουρνάρας το πρώτο που έκανε ήταν να δώσει δώρο στους τραπεζίτες φίλους του την Αγροτική, ενώ σημείωσε παράλληλα, ότι τα προηγούμενα χρόνια έμεινε κρυφή η λίστα Λαγκαρντ.

Υποστήριξε ότι κανείς δεν θα ξέρει τι ψηφίζει δεδομένου ότι ο χρόνος ήταν ελάχιστος. "Το χειρότερο όμως είναι ότι έρχεται πως ψήφιση ένα νομοσχέδιο ενώ γνωρίζετε την αρνητική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και την απόφαση τη ολομέλειας του Αρείου Πάγου", είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η λογική σας είναι ότι θα κάνετε ότι μας ζητήσουν αρκεί να μην θυμώσουν και μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη. Δεν έχει μόνο η Ελλάδα ανάγκη την Ευρώπη, έχει και η Ευρώπη ανάγκη την Ελλάδα», ανέφερε.

Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο προεξοφλεί την αποτυχία του. Το ίδιο φανερώνει ότι τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα δεν θα είναι τα τελευταία. Παίρνουμε την πλειοψηφία των μέτρων μπροστά και θα έχουμε ύφεση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπολογίζετε.

«Πιστεύουμε ότι η ύφεση θα φτάσει πάνω από 7% και έτσι η ρήτρα ισοδυνάμων θα γυρίσει ανάποδα για τους εργαζόμενους. Το χρέος που θα έχουμε το 2016 δεν μπορεί να είναι βιώσιμο», σημείωσε.

Πώς είναι δυνατόν να μιλά όλη η Ευρώπη για πρόγραμμα που δεν βγαίνει και μόνο εσείς και η Μέρκελ να πιστεύετε το αντίθετο. Ολοι οι αναλυτές λένε ότι δεν βγαίνει το σχέδιο χωρίς κούρεμα χρέους.

"Τι επιμήκυνση είναι αυτή που έχει φορτώσει το 70% των μέτρων το 2013;", διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υποχρεώνετε τις τράπεζες να διαθέσουν προκαθορισμένο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης στην πραγματική οικονομία, ούτε να στηρίξουν τους δανειολήπτες, ανέφερε και άσκησε σκληρή κρητική και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα ξεπουλήσουμε κερδοφόρες επιχειρήσεις για να έχουμε όφελος μόλις 1,2% του ΑΕΠ.

Δεν ζητάμε εκλογές επειδή είπατε ψέματα. Ζητάμε εκλογές γιατί αισθανόμαστε ότι όσο κυβερνάτε αυτός ο τόπος κινδυνεύει, κατέληξε, και εκτίμησε ότι ο λαός θα επιβάλει εκλογές.


Σαμαράς: Πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα
ΩΡΑ:21:10

Πολλά από τα μέτρα είναι σωστά. Αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. υπάρχουν όμως και άλλα που αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι άδικα μέτρα και δεν υπάρχει λόγος να τα ωραιοποιούμε, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς

Αμφότερα είναι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Οσο είμαστε εκτός αγορών δεν μπορούμε να αγνοούμε τις λίγες επιλογές που έχουμε, είπε. 

Κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από τις περικοπές. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο προωθούν προνόμια και όχι δικαιοσύνη, σημείωσε. Σήμερα ψηφίζουμε αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη ή θα γυρίσουμε στην δραχμή μετά από μια άμεση χρεοκοπία που θα προκαλέσει τεράστια δεινά.

«Δεν μπορούν κάποιοι να νομίζουν ότι έχουν την αποκλειστικότητα στον ανθρώπινο πόνο. Δεν είναι πιο υπεύθυνοι από εμάς, πιο ανεύθυνοι είναι», υποστήριξε κοιτώντας προς την αριστερή πτέρυγα της Βουλής.

Υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς θα εξοφληθούν σχεδόν συνολικά οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες και θα απομακρυνθεί η δραχμοφοβία, κάτι που θα αλλάξει την ψυχολογία.

Το 2013 θα φύγουν 9,2 δισ. ευρώ από την οικονομία εξαιτίας της ύφεσης αλλά θα επιστρέψουν 7 δισ. ευρώ από τις πληρωμές του κράτους και άλλα 3 δισ. εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης. Επιπλέον 5 δισ. ευρώ θα έρθουν από το ΕΣΠΑ, σημείωσε.

Επανέλαβε ότι «παλεύω προσωπικά για να πάρουμε άμεσα παραπάνω από τα 31 δισ. ευρώ».

Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε περικοπές αλλά η δέσμευση μας να ανακουφίσουμε αυτούς που αδικούμε ισχύει στο ακέραιο και θα την τηρήσουμε σε ορίζοντα τετραετίας.
Οσο μεγαλύτερη δύναμη δώσετε σε αυτή την προσπάθεια, τόσο δυνατότεροι θα βγούμε από αυτή την προσπάθεια, σημείωσε.

«Ευχαριστώ τα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ευχαριστώ το κόμμα μου, αλλά κυρίως ευχαριστώ τους πολίτες», κατέληξε ο πρωθυπουργός που μίλησε για πρωτοφανή στα χρονικά προσπάθεια που γίνεται από τρία κόμματα με διαφορετικές καταβολές.

Κουβέλης: Δεν αναζητήσαμε αριστερό αντίβαρο στα εργασιακά
20:55


Ο εύκολος πολιτικός λόγος που προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους μέσα από την αγανάκτηση των πολιτών είναι ανεύθυνος, υποστήριξε ο Φ. Κουβέλης. Πρέπει να συμβάλουμε στον να μην υπάρξει η καταστροφή. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σημείωσε.

Αρνήθηκε ότι όλα ήταν προαποφασισμένα και ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση και εκτίμησε ότι η ΔΗΜΑΡ συνέβαλε στην προσπάθεια.

Αναλάβαμε την ευθύνη για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία αναμφισβήτητα είναι βαριά, και παλέψαμε για την επιμήκυνση, την ρήτρα αντικατάστασης των επαχθών μέτρων και ένα πακέτο για την ανάπτυξη.

Τα εργασιακά είναι ο οδικός χάρτης για την εικόνα της χώρας μετά την έξοδο από την κρίση. Δεν κατανοούν την κατάσταση πολλών εργαζομένων, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, όσοι θεωρούν ότι τα εργασιακά είναι δευτερεύον θέμα. «Δεν μπορώ να δεχθώ να μην υπάρχει επεκτασιμότητα των συντάξεων και ότι οι νέοι μας θα εργάζονται χωρίς να έχουν ‘μέρισμα’ στην ανάπτυξη», τόνισε.

«Δεν αναζητήσαμε αριστερό αντίβαρο στο πακέτο μέτρων στα εργασιακά. Θέλουμε να μην αποδυναμωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη και μας υπαγορεύει να δηλώσουμε παρόν στην ψηφοφορία. Παραμένει, όμως, και η επιλογή μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Παπαρήγα: Η βία θα δυναμώσει
20: 40

Τα μέτρα προκαλούν έκρηξη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βία και από την πλευρά του κράτους, είπε η Αλέκα Παπαρήγα.

Η επίθεση ενάντια στους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες είναι ενιαία υποστήριξε. Η κυβέρνηση αφαιρεί προνόμια και «κατακτήσεις» που είχε παραχωρήσει και σε ορισμένα τμήματα των εργαζομένων (εργατική αριστοκρατία και ορισμένοι μεσαίοι) για πολιτικούς λόγους. Αυτές οι ομάδες βρίσκουν πολιτικό καταφύγιο σε κόμματα όπως το ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό το συγκεκριμένο κόμμα αναπαράγει καταστάσεις σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Διέξοδος από την κρίση υπάρχει μόνο με κατάργηση των μονοπωλίων και την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Στουρνάρας: Περιμένουμε και από την ΕΕ να πράξει το καθήκον της
ΩΡΑ: 20:20

Μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, ακόμα και αυτοί που έως τώρα δεν το έκαναν.

Μίλησε για την τροπολογία του ΕΟΠΥΥ και την ένταξη όλων των ταμείων υγείας σε αυτόν. Υποστήριξε ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν δέχεται να υιοθετούνται σκληρά μέτρα και να υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων.

Υποστήριξε ότι ο πολυνομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την εκταμίευση της δόσης. Στόχος μας είναι πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2016 μετά την διετή παράταση. Σημείωσε ότι επιχειρείται να λυθούν χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο.

Πρέπει να ανοίξουν επαγγέλματα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, σημείωσε και  παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά και κανένας υπουργός δεν θα ήθελε να τα πάρει αλλά υποστήριξε ότι κατανέμονται δικαιότερα.

Αν εμείς πράξουμε το καθήκον μας περιμένουμε και από την Ευρώπη να πράξει το καθήκον της. «Κάθε μέρα που καθυστερεί η απόφαση χάνονται θέσεις εργασίας και κλείνουν καταστήματα».


Η έκρηξη για το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής
 
Αμέσως μετά τη δεκάλεπτη διακοπή για το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής ο Γ. Στουρνάρας προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η τροποποίηση «είναι απαίτηση της κοινωνίας και κυβερνητική επιλογή. Είναι ψευδές και άθλιο ότι αυτό ήταν απαίτηση της τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αγκάλιασαν μια προνομιούχα ομάδα της κοινωνίας και έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στην συνδικαλιστική τους ηγεσία να προχωρήσουν σε στάση εργασίας».

«Είμαι υποχρεωμένος καθώς διακυβεύονται πολλά να αποσύρω την νομοτεχνική βελτίωση» είπε, αλλά «θα φέρουμε άλλη που θα εναρμονίζει τον κανονισμό της Βουλής με ότι ισχύει στον Δημόσιο τομέα».

«Οποιος έχει μάτια βλέπει», κατέληξε και άφησε αιχμές για εκβιασμό.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την πλευρά του Π. Καμμένου. Ο τελευταίος ζήτησε να απολυθούν οι εργαζόμενοι στη Βουλή που είναι συγγενείς βουλευτών και επιτέθηκε στον Γ. Στουρνάρα ζητώντας την παραίτηση του.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτό που έγινε είναι σκόπιμο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Αφησε αιχμές προς το ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «πασαρέλα».

Ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε την παραίτηση Στουρνάρα λέγοντας ότι προκαλεί τη βουλή και δίνει εικόνα θεατρικής παράστασης. «Ξέρατε τι κάνατε, αποσύρατε τη διάταξη όχι γιατί πρέπει πρώτα να αλλάξει το σύνταγμα αλλά για να την ξαναφέρετε».

Από την πλευρά του ο Γ. Βορίδης της Ν.Δ. είπε ότι και οι υπάλληλοι της Βουλής πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της χώρας, ενώ εξήρε το έργο τους. Από την πλευρά του, ο Μ.Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι στο Δημόσιο εντάσσονται σε ένα ενιαίο καθεστώς.


Η εξίσωση των αμοιβών

H απόφαση των εργαζόμενων να προχωρήσουν σε στάση εργασίας είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί προς στιγμή στον αέρα η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου. Οι υπάλληλοι της Βουλής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας μετά την κατάθεση διάταξης από το Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή η οποία εξομοιώνει τους υπαλλήλους της Βουλής με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι της Βουλής μόλις πληροφορήθηκαν την εξέλιξη αυτή, βγήκαν από τα γραφεία τους διαμαρτυρόμενοι και αποφάσισαν ότι από τις 19.00 και μετά θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας.

Ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση απειλώνοντας με αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Καμμένος έθεσε θέρμα αντιστυνταγματικότητας της τροπολογίας, ζήτησε ψηφοφορία, λέγοντας ότι εν συνεχεία θα αποχωρήσει.


Με το καλημέρα σύγκρουση


Το μεσημέρι έγινε ονομαστική ψηφοφορία για να κριθεί αν είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Ψήφισαν 217 βουλευτές, εξ αυτών οι 170 κατά του αιτήματος να κριθεί αντισυνταγματικό και 47 υπέρ αυτού. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε.

Νωρίτερα, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έθεσαν θέμα συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, εξέλιξη που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Διενεργήθηκε ψηφοφορία διά εγέρσεως, από την οποία ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έκρινε ότι αυτοί που σηκώθηκαν (ψηφίζοντας υπέρ της αντισυνταγματικότητας) ήταν λιγότεροι. Αμέσως αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

Η Βουλή διέκοψε στις 11:15 τη συνεδρίαση για μισή ώρα και αμέσως μετά προγραμματίστηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Η συνεδρίαση τελικά ξεκίνησε στις... 12:20.

Με την επανέναρξή της ο Επ. Μαριάς (ΑΝΕΛ) κατηγόρησε το προεδρείο υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση που ξεπέρασε τη μία ώρα έγινε για να υπάρξει «πανστρατιά» και να καταναλωθεί το 10ωρο της συνεδρίασης που προβλέπεται στις διαδικασίες του κατεπείγοντος. Γι’ αυτό και ζήτησε να αφαιρεθεί ο συγκεκριμένος χρόνος.

Τόσο ο ίδιος όσο και η Ζ. Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξαν ότι οι βουλευτές που εγέρθηκαν (αποδεχόμενοι το αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο) ήταν περισσότεροι και αυτό αποδεικνύεται από τις κάμερες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, απευθυνόμενους στους βουλευτές της συγκυβέρνησης δήλωσε ότι «θα έπρεπε να είναι στο κοινοβούλιο, όχι στο σπίτι τους, και να τρέχουν να προλάβουν να έρθουν για την ονομαστική ψηφοφορία». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι σύντομα κυβέρνηση μειοψηφίας. 

Μάλιστα, απέσυρε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία θεωρώντας ότι όσα προηγήθηκαν προσβάλλουν το κοινοβούλιο, κι ύστερα αποχώρησε και δεν μετείχε στην ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο Π. Καμμένος κατηγόρησε το προεδρείο ότι για δεύτερη φορά έκανε λάθος (την προηγούμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις έγινε λάθος με το άρθρο 4 που καταψηφίστηκε, αλλά το προεδρείο αρχικά ανακοίνωσε το αντίθετο).

Ο κ. Μεϊμαράκης αντέτεινε ότι δεν μπορεί η Βουλή να προχωρήσει με πολιτικές τακτικές και συγκυριακές καταστάσεις. Γι' αυτό και προχωρά στην ονομαστική ψηφοφορία.

Δεν θα υφαρπάξει κανείς απόφαση της Βουλής, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας, όποιος θέλει να τα θέσει ας τα θέσει στα δικαστήρια, σημείωσε. Όπως ανέφερε, στις φανερές ψηφοφορίες, τεκμαίρεται η αρχή της δεδηλωμένης. Στο άρθρο 100 του κανονισμού προβλέπεται ότι η απόφαση λαμβάνεται αποκλειστικά με έγερση. Εάν κάποιος αμφισβητεί την αρχή της δεδηλωμένης, πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία. Εάν αποσύρεται, έχουμε έστω και καθυστερημένα αποδοχή της αρχής της δεδηλωμένης.


Ο πήχης, τα παζάρια και το ατύχημα

"Τα μέτρα, έστω και δύσκολα, θα ψηφιστούν, αυτό που θα κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης είναι από πόσους", μετέδωσε το πρωί το Euro2day.gr
 
Η παραπάνω δήλωση κυβερνητικού στελέχους στο Euro2day αποτυπώνει την αγωνία για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αν σήμερα το βράδυ ο εφαρμοστικός νόμος συγκεντρώσει λιγότερες από 155 ψήφους.

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε εχθές κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών, με τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα στις 10 π.μ. αρχίζει η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.

Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει βέβαιο, εδώ και μέρες, ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν, εκτιμώντας μάλιστα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα παραμείνει συμπαγής.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν κρύβει την αγωνία του για το μέγεθος των διαρροών στο ΠΑΣΟΚ και για τυχόν εκπλήξεις, φοβούμενο συνθήκες αποσταθεροποίησης στον δεύτερο τη τάξει κυβερνητικό εταίρο, οι οποίες θα επηρεάσουν καταλυτικά και την πορεία της συγκυβέρνησης.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και για την πολυφωνία που επικρατεί και πάλι στην Ευρώπη αναφορικά με το αν θα εγκριθεί ή όχι η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, καθώς εκτιμάται ότι το κλίμα σύγχυσης δυσχεραίνει το εγχείρημα υπερψήφισης των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θεωρούν πήχη για τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία τις 155 ψήφους, ενώ αντίθετα θα συνιστά επιτυχία η υπερψήφιση των μέτρων από 157 βουλευτές, μια και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κασσής και Παραστατίδης έχουν ήδη δηλώσει ότι θα τα καταψηφίσουν.

Προκειμένου, δε, να διευκολυνθεί η προσπάθεια Βενιζέλου για περιορισμό του αριθμού των ανταρτών η κυβέρνηση αποδέχθηκε ήδη κάποιες από τις βελτιώσεις - τροποποιήσεις που ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε ότι αποσύρει τον όρο "οικειοθελής" από τη θεσπιζόμενη συνεισφορά που προβλέπεται να έχει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ύψους τουλάχιστον 140.000.000 ευρώ.

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε πίσω και σε ένα ακόμη αίτημα του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί και η μείωση των συντάξεων ατόμων με ολική αναπηρία, μετά την απειλή διά στόματος του κ. Κουκουλόπουλου ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσει τα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε τροποποίηση των περικοπών στις συντάξεις, εξαιρώντας τα άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, εις βάρος, όμως, των συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας, "μετά από διαβούλευση που είχα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, κάνω δεκτή την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων για τα άτομα με βαριά αναπηρία - δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να πω, αλλά νομίζω ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία 80% και πάνω, όμως είμαι αναγκασμένος το κόστος της μη μείωσης αυτών των συντάξεων να το επιρρίψω στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ".


"Μασάζ" στους υποψήφιους αντάρτες του ΠΑΣΟΚ

Στην Ιπποκράτους ευελπιστούν ότι οι βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής σε συνδυασμό με τις πυρετώδεις επαφές που διενεργεί ο Ε. Βενιζέλος με σειρά βουλευτών, που έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς την ψήφιση των μέτρων, θα περιορίσουν τις «διαρροές».

Το ΠΑΣΟΚ ξεκινά ήδη με μείον δύο βουλευτές καθώς πέραν του βουλευτή Ιωαννίνων Μ. Κασσή την πρόθεσή του να καταψηφίσει τα μέτρα έχει δηλώσει κατηγορηματικά και ο βουλευτής Κιλκίς Θ. Παραστατίδης.

Ο Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με τον βουλευτή Σερρών Μ. Μπόλαρη. Ο τελευταίος επιφυλάσσεται για την ψήφο του, ενώ επιτέθηκε μέσω facebook στον Α. Σαμαρά για το ανύπαρκτο έργο της κυβέρνησης.

Συνεχείς επαφές έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σκανδαλίδη, η στάση του οποίου θεωρείται κομβική. Ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Ε. Βενιζέλου, και ενδέχεται να μην πάει καν στη Βουλή. Εκτιμάται ότι τη στάση του Κ. Σκανδαλίδη θα ακολουθήσει και ο Γ. Κουτσούκος.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες η Θ. Τζάκρη φαίνεται πως πείστηκε από τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής και εμφανίζεται πρόθυμη να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Θολή είναι η στάση του Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, χωρίς να ξεκαθαρίσει τη στάση του αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο. Θολό παραμένει ακόμη αν θα ψηφίσουν τελικώς τα μέτρα οι Δριβελέγκας και Κρεμαστινός.

Σημειώνεται ότι ο Ε. Βενιζέλος έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές με διαγραφές στην περίπτωση διαφοροποιήσεων, καθώς η απόφαση ψήφισης των μέτρων λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική ομάδα.

"Παρών" με δύο "ναι" και δύο "όχι" από ΔΗΜΑΡ

Στη ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε να ψηφίσει "παρών" στα μέτρα και "ναι" στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν βουλευτές που δεν θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που δόθηκε.

Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής οι Βουδούρης και Μουτσινάς, ενώ ο κ. Ψαριανός δήλωσε ότι αν υπάρξουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που θα αποκλίνουν της γραμμής καταψηφίζοντας τα μέτρα αυτός θα τα υπερψηφίσει. Υπέρ της ψήφισης των μέτρων τάσσεται και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου.

Ερωτήματα υπάρχουν για τη στάση κάποιων βουλευτών του κόμματος όπως ο κ. Πανούσης και ο Δ. Αναγνωστάκης οι οποίοι φέρονται να επιθυμούν την καταψήφιση των μέτρων.

Ο κίνδυνος του ατυχήματος

Με δεδομένη την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρκτός καθώς δεν αποκλείεται να καταψηφίσουν τα μέτρα βουλευτές από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους.

Ο οίκος Nomura βλέπει πιθανότητα 15% με 20% να μην ψηφιστούν τα μέτρα, ενώ η Merrill Lynch βλέπει αντίστοιχα πιθανότητα 15%, εκτιμώντας ότι ενδέχεται 3 με 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, καθώς και 1 - 2 βουλευτές της Ν.Δ.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v