Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RBS: Θα επιστρέψουν τα σενάρια Grexit το 2013

Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα επιστρέψουν στο προσκήνιο το 2013, εκτιμά σε ανάλυσή της η Royal Bank of Scotland. Γιατί εκτιμά ότι θα σκληρύνει τη στάση του το ΔΝΤ. Το OSI και οι γερμανικές εκλογές.

RBS: Θα επιστρέψουν τα σενάρια Grexit το 2013
Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα επιστρέψουν στο προσκήνιο το 2013, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Royal Bank of Scotland.

Η RBS εκτιμά ότι θα περάσουν τα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος της δόσης από τους δανειστές.

Ωστόσο, προβλέπει ότι η προφανής δυσκολία στην επιβεβλημένη μείωση χρέους μέσω ενός κουρέματος του επίσημου τομέα (OSI) θα επαναφέρει τη συζήτηση για Grexit. Η άρνηση των δανειστών στο ενδεχόμενο OSI αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013, καθώς η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τις επιταγές του προγράμματος αναμένεται να παραμείνει "αδύναμη".

Όπως αναφέρει, οι σκληρότερες απαιτήσεις από την Ελλάδα τόσο στο μέτωπο των μέτρων λιτότητας όσο και σε αυτό της εποπτείας αναμένεται να οδηγήσουν το πρόγραμμα σε οικονομική και πολιτική αποτυχία. Η πρόσφατη "επίθεση φιλίας" προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές και η συζήτηση για απομάκρυνση της χώρας αναμένεται να επανέλθει από την άνοιξη του 2013 με αφορμή μια νέα "μαύρη τρύπα" στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Θα σκληρύνει τη στάση του το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στις ΗΠΑ, αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις του για μια πιο μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα μέσω ενός OSI.

Ωστόσο, το ΔΝΤ παραμένει ο φορέας που βάζει λιγότερα κεφάλαια στην ελληνική διάσωση και ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να επιβάλλει μια τέτοια ρύθμιση

Επίσης, εκτιμά η RBS, δεν αναμένεται να αποτραβηχτεί από τη συμφωνία καθώς η σκληρή του διαπραγματευτική στάση αναμένεται να αποφέρει αποτελέσματα, όπως λόγου χάρη ο συμβιβασμός της ΕΚΤ να επιστρέψει τα κέρδη της από τα ομόλογα, κάτι που σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, θα μπορούσε να επαναφέρει το ελληνικό χρέος κοντύτερα σε βιώσιμα επίπεδα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v