Ο Κ. Χατζηδάκης στο Ελληνοϊταλικό επιμελητήριο

Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι οι λέξεις κλειδιά, προκειμένου η Ελληνική οικονομία να μπει σε μία άλλη τροχιά, επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του, στο Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.

Ο Κ. Χατζηδάκης στο Ελληνοϊταλικό επιμελητήριο
Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι οι λέξεις κλειδιά, προκειμένου η Ελληνική οικονομία να μπει σε μία άλλη τροχιά, επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του, στο Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.

Αναλυτικά ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε:


Η σημερινή συνάντηση γίνεται την επομένη μέρα το πρωί μιας κρίσιμης συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων σε σχέση με τη λήψη ορισμένων επώδυνων μέτρων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να μείνει όρθια και να προχωρήσει μπροστά.
 
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν ήταν σίγουρα επώδυνα, αλλά αναγκαία. Εναλλακτική λύση στην πραγματικότητα ήταν η καταστροφή, το να γυρίσει ο τόπος δεκαετίες πίσω και γι αυτό νομίζω παρότι δύσκολη, η απόφαση που ελήφθη ήταν η σωστή απόφαση. Από εδώ και πέρα πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή όλων εκείνων των διαρθρωτικών μέτρων που χτες καταρχήν εγκρίθηκαν προκειμένου η οικονομία μας να γίνει πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφής.

Επιπλέον σημείωσε ότι: Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι οι λέξεις κλειδιά, προκειμένου η Ελληνική οικονομία να μπει σε μία άλλη τροχιά και τελικώς να περάσουμε στο δρόμο της ανάκαμψης πρώτα και της ανάπτυξης στη συνέχεια.

Δεν είμαστε μόνο εμείς που είμαστε σε αυτήν τη θέση. Προφανώς είμαστε σε δυσκολότερη θέση από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και η Πορτογαλία και η Ισπανία και η Ιρλανδία και η Ιταλία αναγκάζονται να πάρουν τέτοιου είδους δύσκολα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνιες μακροοικονομικές δυσκολίες και η Ευρωζώνη στο σύνολό της να ξεπεράσει την κρίση.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα 

Εμείς ως Υπουργείο το τελευταίο διάστημα, παρότι οι πρωτοβουλίες μας πολλές φορές καλύπτονται από το νέφος της συζήτησης για τα μέτρα λιτότητας, δεν έχουμε μείνει άπρακτοι ούτε μία ημέρα, παίρνοντας πρωτοβουλίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αλλάξει σελίδα.

Για παράδειγμα παρουσιάσαμε και καταθέτουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τo Νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, όπου μεταξύ των άλλων προβλέπεται μια κεντρική Αδειοδοτική Αρχή.

Κατ΄ούσιαν σε έναν ενιαίο χώρο θα μαζευτούν οι υπάλληλοι των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο και να περιορίσουμε την γραφειοκρατία. Παράλληλα, προβλέπεται ενεργοποίηση σε όλα τα στάδια του one stop shop του Invest in Greece, ηλεκτρονική παρακολούθηση του βαθμού ωρίμανσης των επενδύσεων, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σχετικά με την χορήγηση των επενδύσεων, καθώς μπορεί να δίνονται και προκαταβολές στους επενδυτές από την αρχή μέχρι και το 100% με αντίστοιχη κάλυψη από τις τράπεζες με μια εγγυητική επιστολή, ώστε να διευκολύνεται η ρευστότητά τους. Γιατί οι επενδύσεις γίνονται σε ένα αρνητικό περιβάλλον για τη ρευστότητα.

Στο Υπουργείο, παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις που εντάσσονται στη σφαίρα των δικών μας αρμοδιοτήτων. Οι αποκρατικοποιήσεις στην παρούσα φάση είναι ακόμα μια κίνηση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, με το να πείσουμε ότι δεν είμαστε η τελευταία σοβιετική χώρα της Ευρώπης. Κάνουμε την προετοιμασία για τα ταχυδρομεία.

Παρουσιάσαμε την στρατηγική μας για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με συμβάσεις παραχώρησης, την στρατηγική για το ψηφιακό μέρισμα και επίσης τις διαπραγματεύσεις που κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, γιατί και εκεί όπως ξέρετε υπάρχει η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη μία πλευρά και της ROSCO όπως λέγεται από την άλλη, δηλαδή της εταιρείας συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

Πέρα από τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις έχουμε και το μέτωπο του ανταγωνισμού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Εδώ τα οφέλη θα είναι δύο: πρώτον η χώρα θα γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις και δεύτερον ο καταναλωτής θα έχει καλύτερες τιμές.

Ήδη έχουμε λάβει απαντήσεις από όλους τους φορείς της αγοράς για τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, επεξεργαζόμαστε αυτές τις απαντήσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Συνεργαζόμαστε με τον ΟΟΣΑ αξιοποιώντας τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις κρίσιμους τομείς για την Ελληνική οικονομία: λιανική, μεταποίηση, τουρισμός και οικοδομικά υλικά.

Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των αγορανομικών διατάξεων και σύντομα θα καταθέσουμε στη Βουλή τον καινούργιο Αγορανομικό Κώδικα, ο οποίος διέπεται από ένα φιλελεύθερο πνεύμα. Φεύγουν μια σειρά από απαρχαιωμένες διατάξεις, περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να πωλούν σε περισσότερα μέρη τα προϊόντα τους με λιγότερους περιορισμούς, καθώς παράλληλα προχώρησαν και καινούργιες υγειονομικές διατάξεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.

Η διευκόλυνση των εξαγωγών

Και φυσικά δίνουμε μεγάλη σημασία στη διευκόλυνση των εξαγωγών. Η στρατηγική μας στηρίζεται σε τρεις άξονες: στη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της χώρας μας, δηλαδή του αριθμού των εταιριών που εξάγουν και των προϊόντων που εξάγονται και στη διείσδυση σε νέες αγορές και δίκτυα.

Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσαμε συγκεκριμένα βήματα, 25 συγκεκριμένα βήματα, για την διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου και χαιρόμαστε που οι αρμόδιοι φορείς της αγοράς χαιρέτησαν αυτήν την πρωτοβουλία. Άλλωστε δεν την κάναμε μόνοι μας.

Προσπαθούμε πάντοτε στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε να συνεργαζόμαστε με την αγορά γιατί είμαστε το Υπουργείο της αγοράς. Είμαστε το Υπουργείο που πιστεύει ότι χωρίς επενδυτές δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσεις και ότι χωρίς επιχειρηματίες δεν μπορούμε να έχουμε και εργαζομένους.

Επομένως θέλουμε όχι πολλά λόγια άλλα πράξεις με την επιχειρηματική κοινότητα, γιατί θεωρούμε ότι μια καλά λειτουργούσα επιχειρηματική κοινότητα είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η οικονομία μπροστά.
 
Με τα 25 βήματα που ανακοινώσαμε για τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, απλοποιούμε τις υφιστάμενες διαδικασίες έτσι ώστε να μειωθεί το διοικητικό κόστος των εταιρειών που εξάγουν κατά 20% μέχρι το 2015 και κατά 50% των ημερών που χρειάζεται μέχρι το 2015. Ούτε εγώ ο ίδιος πίστευα όταν μου δείξανε μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που λέει ότι αν κάνουμε μόνο αυτά, μόνο αυτά, μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 1,7% και να δημιουργήσουμε 80.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η γάγγραινα της γραφειοκρατίας

Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη γάγγραινα είναι η γραφειοκρατία, πόσο μεγάλη γάγγραινα είναι οι αγκυλώσεις τις οποίες έχουμε επιτρέψει να δημιουργηθούν σε μια σοβιετικού τύπου οικονομία που χτίσαμε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.

Τώρα αυτά αλλάζουν, αλλάζουν γρήγορα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Βεβαίως, πρώτη και βασική προϋπόθεση για να κερδηθεί αυτή η μάχη είναι στα στηριχθούμε σε κάποιες υγιείς βάσεις και η πρώτη βάση που κανείς μπορεί να στηριχθεί είναι η συμφωνία με την Τρόικα. Αυτήν που περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Οπότε εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τον πρώτο όροφο του οικοδομήματος, αλλά το ισόγειο είναι στο Υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να δούμε τις πρωτοβουλίες μας να έχουν καρπούς. Διαφορετικά, αν το καλοσκεφτούμε, θα διαπιστώσουμε όλοι ότι ανάπτυξη στον γκρεμό και στο κενό δεν μπορεί να γίνει. Άρα είναι σημαντικό τώρα που η Βουλή των Ελλήνων πήρε την ιστορική απόφαση και υιοθέτησε όλα αυτά τα μέτρα να ακολουθήσουν οι εταίροι μας με τις αναγκαίες αποφάσεις που χρειάζονται και από την δική τους πλευρά. Από την δική μας πλευρά δείξαμε αποφασιστικότητα, από τη δική τους πλευρά δικαιούμαστε να περιμένουμε μια ουσιαστική αλληλεγγύη.

Στην ίδια πλευρά του λόφου με Ιταλία

Κυρίες και κύριοι με την Ιταλία βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου
. Πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι με τα κλασσικά «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» για τους Ιταλούς σκιάζουμε τα ουσιώδη. Και τα ουσιώδη είναι ότι αυτήν την ώρα δίνουμε μαζί μια μάχη για μια ουσιαστικότερη παρουσία της Ευρώπης στην καθημερινή ζωή, για αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή ένωση.

Αλλά επίσης ουσιώδες είναι ότι η Ιταλία αυτήν την ώρα είναι ο πρώτος εμπορικός μας εταίρος. Και στις εισαγωγές το μερίδιο της Ιταλίας είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά και στις εξαγωγές το τελευταίο διάστημα όπως ήδη αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο προηγουμένως, η Ιταλία είναι ο νούμερο ένας εξαγωγικός προορισμός των Ελληνικών προϊόντων.

Επομένως, πρέπει αυτήν τη σχέση να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, την κρίση να την κάνουμε ευκαιρία και χαίρομαι που η σημερινή συνάντηση δεν είναι μια πανηγυρικού τύπου συνάντηση, να πούμε δηλαδή πόσο ωραία είναι η Ελλάδα και πόσο ωραία είναι η Ιταλία, αλλά μια συνάντηση για να δούμε πως μπορεί οι οικονομικές σχέσεις να γίνουν στενότερες, πώς κάνοντας στενότερες οικονομικές σχέσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο πλούτο, περισσότερη ευημερία, περισσότερες ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους και στις δύο χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v