Σύνδεση προϋπολογισμού με ιδιωτικοποιήσεις

Ρήτρα για αυτόματη επιβολή νέων περικοπών στον προϋπολογισμό σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει το προσχέδιο του μνημονίου όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύνδεση προϋπολογισμού με ιδιωτικοποιήσεις
Ρήτρα για αυτόματη επιβολή νέων περικοπών στον προϋπολογισμό σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει το προσχέδιο του μνημονίου, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις θα πυροδοτήσει αυτόματες ενέργειες ώστε να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα.

Το προσχέδιο του μνημονίου κάνει λόγο «για αυτόματη αύξηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε περίπτωση όπου υπάρξει έλλειμμα στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις». «Οποιοδήποτε έλλειμμα στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ceteris paribus αυξάνεις τις ανάγκες χρηματοδότησης και το λόγο χρέους. Για να μετριαστεί το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, θα πρέπει να αυξηθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα με άμεση ισχύ, κατά το 50% του ελλείμματος των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης», αναφέρει το μνημόνιο.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι παράλληλα επιβάλλεται πλαφόν στο μέγεθος των περικοπών του προϋπολογισμού και αναφέρει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας μπορούν να παγώσουν την προαναφερθείσα αρχή εάν κριθεί αναγκαίο.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 1,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις από τον Μάιο του 2010 και έχει ήδη παραδεχθεί ότι δεν θα πετύχει τον στόχο για έσοδα 3 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v