Bini Smaghi: Η Ελλάδα έκανε ό,τι της ζητήθηκε

Το πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Lorenzo Bini Smaghi μιλώντας στο CNBC λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα δίνοντάς της περισσότερο χρόνο και μειώνοντας το χρέος της.

Bini Smaghi: Η Ελλάδα έκανε ό,τι της ζητήθηκε
Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν θα δώσει την επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα, μια δόση που θα μπορούσε να αποτρέψει την άμεση οικονομική καταστροφή. Το πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Lorenzo Bini Smaghi, μιλώντας στο CNBC, λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα δίνοντάς της περισσότερο χρόνο και μειώνοντας το χρέος της.

Ο Bini Smaghi απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να παρατείνει τις ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη προκειμένου να βοηθήσει, και όχι να παρεμποδίσει, την Ελλάδα.

«Ζητήθηκε από την Ελλάδα να κάνει μια σειρά πραγμάτων, τα οποία έχει κάνει. Τώρα η υπόλοιπη Ευρώπη είναι αυτή που πρέπει να βρει μια λύση και να βοηθήσει τη χώρα να βγει από αυτήν την κατάσταση», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι ώστε η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Μπορούν να επιμηκύνουν τις ωριμάνσεις, μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια - δεν έχει νόημα να ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια. Υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι που μπορεί να συνεισφέρει ο επίσημος τομέας, αυτό χρειάζεται να κάνουν», δήλωσε.

Χθες η ελληνική βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2013, όμως η βοήθεια προς τη χώρα μπορεί να καθυστερήσει λόγω των διαφωνιών μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον Bini Smaghi, οι μέθοδοι για την αντιμετώπιση χωρών με υψηλά ελλείμματα είναι γνωστές σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο επίσημος τομέας δεν χρειάζεται να υποστεί απώλειες.

«Αν επιμηκύνεις τις ωριμάνσεις, η καθαρή παρούσα αξία μπορεί να μειωθεί, όμως αυτός είναι ο τρόπος για να διασφαλίσεις τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα χρειάζεται επίσης «πολύ περισσότερο χρόνο» για να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας και περισσότερα δάνεια-γέφυρες.

«Η Ευρώπη πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση», υπογράμμισε, αρνούμενος ότι αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο για τις άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Οι αρχηγοί των κρατών πάντα λένε ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση… Πήραν πολύ ειδικά μέτρα, που δεν ταιριάζουν σε άλλες χώρες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v