Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δήμοι: Η φτώχεια φέρνει πωλητήρια

Η φτώχεια του κρατικού ταμείου σπρώχνει τους δήμους στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας τους. Ο δήμος Νότιου Πηλίου και οι Κύπριοι επενδυτές, ο δήμος Πειραιά και ο δήμος Βόλου. Τα "φιλέτα".

Δήμοι: Η φτώχεια φέρνει πωλητήρια
Ο δήμος Νοτίου Πηλίου αποφάσισε να ενεργοποιήσει συμφωνία του 1998 με Κύπριους επενδυτές για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος στη νησίδα Αλατά και το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο.

Η δημοτική αρχή του Πειραιά υπό τον Βασ. Μιχαλολιάκο ανακοίνωσε πως εντός του προσεχούς 20ημέρου θα αναρτηθεί η προκήρυξη για την παραχώρηση 5 «φιλέτων» (κτιρίων και οικοπέδων) που ρημάζουν ή μένουν αναξιοποίητα επί χρόνια.

Ο δήμος Βόλου ανακάλυψε πως γύρω στα 170 από τα περίπου 1.200 ακίνητα που διαθέτει μπορούν να τύχουν αξιοποίησης και αυτές τις ημέρες επεξεργάζεται σχετικές προτάσεις.

Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης, σε μια περίοδο όπου τα δημοτικά ταμεία είναι άδεια, αναγκάζει τις δημοτικές αρχές ανά την Ελλάδα να στραφούν προς την εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας τους.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ακινήτων που κατείχαν επί δεκαετίες Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του, όπως ακριβώς συνέβη και με την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Έτσι, οι ΟΤΑ δεν εκμεταλλεύθηκαν τις ευκαιρίες των δύο προηγούμενων δεκαετιών, όταν η αγορά ακινήτων πλημμύριζε από φθηνά δανεικά κεφάλαια και οι τιμές εκτοξεύονταν. Όμως, τα στελέχη του real estate υποστηρίζουν πως ακόμα και σήμερα, όπου οι τιμές βουλιάζουν, οι δήμοι μπορούν να τονώσουν την αγορά με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν τον τελευταίο καιρό.

Η κυπριακή United Five Development Co. έχει μισθώσει από το 1998 τη νησίδα Αλατά Μαγνησίας, αλλά η επένδυση για την κατασκευή παραθεριστικού συγκροτήματος ουδέποτε υλοποιήθηκε λόγω προσφυγών, διαφωνιών στην τοπική κοινωνία κ.λπ.

Τώρα ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο μια νέα πρόταση για τη συνεργασία με τους Κυπρίους (νέοι όροι για τα έσοδα του δήμου κ.ά.), ώστε να προχωρήσει έπειτα από 15 χρόνια η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος 900 κλινών σε τρεις οικισμούς παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Στον γειτονικό Βόλο, το δημοτικό συμβούλιο εξετάζει τρόπους αξιοποίησης των 1.200 περίπου ακινήτων που κατέχει, είτε με την παραχώρηση αγροτικής γης σε δημότες, με την αναβάθμιση ιδιόκτητων κτιρίων και τη στέγαση υπηρεσιών (νηπιαγωγείων κ.ά.) που σήμερα πληρώνουν ενοίκιο σε κτίρια ιδιωτών, είτε μέσω συνεργασίας με ιδιώτες για την από κοινού εκμετάλλευση περίπου 15 ακινήτων που θεωρούνται «φιλέτα».

Στον Πειραιά, η δημοτική αρχή επέλεξε πέντε εγκαταλελειμμένα ακίνητα και εντός των ημερών προχωρά σε προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίησή τους. Πρόκειται για το κτίριο της Ραλλείου Σχολής, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για τον Πύργο της Ακτής Ποσειδώνος που χτιζόταν επί 12 χρόνια (1971 - 1983) χωρίς ποτέ να αξιοποιηθεί πλήρως, για το οικόπεδο στην οδό Ρετσίνα 45 - 47 που χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων του δήμου, για το κτίριο του δημαρχείου Πειραιά (επίσης υποαξιοποιείται και οι υπηρεσίες του δήμου πληρώνουν ενοίκια σε άλλα κτίρια!) και για το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Θηβών 50 και Φαλήρου.

Στα κτίρια της Ραλλείου Σχολής και του Δημαρχείου Πειραιά κάποιοι προτείνουν την κατασκευή ξενοδοχείων, ενώ στον Πύργο και στο οικόπεδο της οδού Θηβών μπορούν να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου και το αμαξοστάσιο, αντίστοιχα.

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει πως η συνολική επένδυση για την αξιοποίηση των πέντε ακινήτων μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα με τα σχέδια των περισσότερων δήμων είναι πως έρχονται αργά και είναι δύσκολο να προσελκύσουν επενδυτές αν δεν ανατραπούν η σημερινή αρνητική εικόνα της χώρας και η συνεχής διολίσθηση της οικονομίας. Όμως, στην αγορά ακινήτων επιμένουν πως μεταξύ των χιλιάδων ακινήτων υπάρχουν και «φιλέτα» που μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάθε συνθήκη και να προσφέρουν ανάσα στις τοπικές οικονομίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v