Dallara: Μόνη βιώσιμη λύση η ανάπτυξη

Η επιστροφή σε ανάπτυξη είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του IIF Charles Dallara. Η λιτότητα εγκλωβίζει Ελλάδα και Ευρώπη, τόνισε.

Dallara: Μόνη βιώσιμη λύση η ανάπτυξη
Η επιστροφή σε ανάπτυξη είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του IIF Charles Dallara μιλώντας την Τετάρτη σε εκδήλωση της Ένωσης ΕλληνικώνΤραπεζών.
 
«Η λιτότητα εγκλωβίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά σε μια περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης». Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται στη Γαλλία, στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες, σημείωσε.

Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και παρά την κούραση δείχνουν μεγάλη αντοχή και προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους.

Ο Παπανδρέου και ο Παπαδήμος, αν και δύο πρωθυπουργοί με διαφορετικές πολιτικές, έκαναν προσπάθειες να βάλουν τη χώρα σε τροχιά, είπε ο κ. Dallara. Η κυβέρνηση Σαμαρά υπερέβη τις προσδοκίες πολλών με τις κινήσεις που έκανε για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μία από τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης. Με την ανεργία στο 25%, όμως, η κοινωνία είναι σε αναστάτωση.

Πρέπει να αναρωτηθώ αν το πακέτο που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα έχει τη σωστή ισορροπία, τόνισε.

Για τις τράπεζες σημείωσε ότι έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις, αλλά παραμένουν ζωντανές και θα είναι σε τροχιά ανάκαμψης όταν θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.


Πώς θα έρθει ανάπτυξη


Είναι εύκολο να μιλάμε για ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Dallara, αλλά πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα. Έθεσε πέντε συστατικά που θα πρέπει να έχει μια αναπτυξιακή στρατηγική.

1) Πιο σταδιακή προσαρμογή.
2) Επιπλέον χρηματοδότηση για να στηριχτεί η πίστωση χρόνου.
3) Αυξημένες επενδυτικές δαπάνες.
4) Καλύτερη συλλογή φόρων και απελευθέρωση αγορών.
5) Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Το ΑΕΠ έπεσε 11% τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος αντί για 6,5% που υπολόγιζε η τρόικα, ενώ αυξήθηκε η ανεργία και η χρηματοδότηση μειώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι στα έξοδα και να μειωθεί κατακόρυφα το πρόγραμμα επενδύσεων. 

Αυτό έγινε φαύλος κύκλος καθώς τα έσοδα δεν έρχονταν, επιβάλλονταν μέτρα και η ύφεση μεγάλωνε. Οι πιστωτές λένε τώρα ότι το 2013 θα υπάρξει ύφεση 4,5%. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Σημείωσε ότι η επιμήκυνση που δόθηκε είναι σημαντική, όμως το γεγονός ότι το πακέτο μέτρων είναι εμπροσθοβαρές σημαίνει ότι θα έχει μικρό όφελος για την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει πιο σταδιακή προσαρμογή, επανέλαβε.


Πρέπει να ελαφρύνει το βάρος του χρέους

Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος της Ελλάδας. Η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έλαβε η χώρα είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει κανείς. Η επιστροφή όλων των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να γίνει.

Το ΔΝΤ έχει δίκιο που θέτει το θέμα τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για την εμπλοκή του επίσημου τομέα. «Δεν έχει όμως δει ότι θα πρέπει και το ταμείο να έχει ρόλο στη διαδικασία, βλέποντας τι μπορεί να κάνει από την πλευρά του για το θέμα».

«Πρέπει να πέσει η χώρα για να καταλάβουν ότι είναι εξαιρετικές οι συνθήκες και πρέπει να δράσουν;», αναρωτήθηκε και ζήτησε από το ΔΝΤ δημιουργικές ιδέες για το ζήτημα.

«Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα πρέπει να βρουν το σωστό μίγμα για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους με μείωση επιτοκίων και μεταθέσεις αποπληρωμής τίτλων», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε μη παραγωγική τη συζήτηση για κούρεμα του επίσημου τομέα.

«Ανησυχώ πως ένα κούρεμα του επίσημου τομέα θα ήταν πολιτικά εύφλεκτο και εκρηκτικό. Πρέπει να αντιλαμβάνεται κανείς και την πολιτική κατάσταση που χαρακτηρίζει την κάθε χώρα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Νταλάρα.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα υποστήριξε ότι «πλησιάζει η στιγμή που οι επενδύσεις θα γίνουν ορατές και ελκυστικές. Οι ξένοι επενδυτές ήδη αναζητούν ευκαιρίες, μόνο που θα επενδύσουν στην Ελλάδα του ευρώ».

Στο σημείο αυτό απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες, τους κάλεσε να «βάλουν οριστικό τέλος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και να πείσουν τις τράπεζες αλλά και τους επενδυτές των χωρών τους να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Αναφέρθηκε και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνοντας πως «δεν θα φέρουν τεράστια έσοδα, ωστόσο θα δείξουν την δέσμευση και αφοσίωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων οδηγώντας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της Ελλάδας». Μάλιστα, υποστήριξε ότι "δεν αξίζει στον ελληνικό λαό μία πατερναλιστική οικονομία, ένα υδροκέφαλο και γραφειοκρατικό κράτος".

Συνάντηση με Στουρνάρα


"Σταδιακά επιστρέφουμε στην ορθή τροχιά", είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έναρξη της συνάντησης με τον γενικό διευθυντή του IIF, Charles Dallara. Από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο διευθυντής του IIF σημείωσε ότι «συζητήσαμε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας». Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανταλλάχθηκαν απόψεις για το θέμα της επαναγοράς ομολόγων αν και ο κ. Dallara ξεκαθάρισε ότι δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί ο ίδιος να διαπραγματευτεί. «To παιχνίδι έχει πάει σε άλλο γήπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v