Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δάνεια 850 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ

Μια ανάσα από την εκταμίευση μέχρι το τέλος του έτους κονδυλίων ύψους 850 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κλάδων της ενέργειας και των υποδομών βρίσκεται η Ελλάδα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δάνεια 850 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ
Μια ανάσα από την εκταμίευση μέχρι το τέλος του έτους κονδυλίων ύψους 850 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κλάδων της ενέργειας και των υποδομών, βρίσκεται η Ελλάδα.

Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον Αντιπρόεδρο της Τράπεζας κ. Σκαναπιέκο δήλωσε «σήμερα ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν σε σχέση με τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μπορούμε να πούμε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα 850 εκ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων».

Συγκεκριμένα η ΕΤΕπ θα παράσχει ρευστότητα σε ελληνικές τράπεζες προκειμένου αυτές να τη διοχετεύσουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την αξιοποίηση δύο εργαλείων:

α. Με την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, από πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αυτό θα εγγυάται στην ΕΤΕπ δάνεια ύψους 1 δις. ευρώ που θα παράσχει προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τελικό αποδέκτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
β. Με την παροχή επιπλέον πιστώσεων ύψους 440 εκατ. ευρώ προς ελληνικές τράπεζες, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που έχει δοθεί για το σκοπό αυτό προς την ΕΤΕπ.

Μέσω αυτών των δύο μηχανισμών προβλέπεται ως το τέλος του 2015 να διοχετευθούν στην αγορά συνολικά 1,44 δισ. ευρώ, με το γνωστό χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή 600 εκατ. ευρώ ως τον Ιανουάριο του 2013, άλλα 400 εκατ. ως το Δεκέμβριο του 2013 και άλλα 440 εκατ. ως το τέλος του 2015.

Η ΕΤΕπ δεσμεύθηκε να διοχετευθούν τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας εντός του Νοεμβρίου.

Αυτά τα 150 εκατ. είναι επιπλέον των 700 εκατ. που συμφωνήθηκε με το υπουργείο Οικονομικών να εκταμιευθούν ως το τέλος του χρόνου. Με βάση τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί, επιτρέπεται για πρώτη φορά και η χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, εκτός από τα δάνεια για χρηματοδότηση επενδύσεων.

Οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα αυτά θα επιλεγούν με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και τα επιτόκια θα είναι αυτά που συνομολογεί κάθε επιχείρηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα.
 
Το πλεονέκτημα ωστόσο είναι ότι η σύμπραξη της ΕΤΕπ με τις ελληνικές τράπεζες συνδυάζει το χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από την παγκόσμια κεφαλαιαγορά με την τεχνογνωσία των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά. Στόχος είναι δηλαδή να δοθούν δάνεια σε βιώσιμες επιχειρήσεις με προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η διαδικασία επιλογής μεταξύ των τραπεζών που ενδιαφέρονται και πληρούν τα κριτήρια της ΕΤΕπ αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου τα κεφάλαια να διοχετευθούν το συντομότερο δυνατόν στην ελληνική αγορά.

Εξαρτάται πάντως από τις κινήσεις που θα κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες και τις επιμέρους συμφωνίες τους με την ΕΤΕπ.

Σημειώνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς τη χώρα έχουν περιοριστεί εφέτος, μέχρι στιγμής σε μόλις 10 εκατ. ευρώ. Με την προσπάθεια που αναλήφθηκε από τον περασμένο Μάρτιο και συνεχίστηκε τους τελευταίους μήνες από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να εισρεύσουν στη χώρα τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ (700 εκατ. που συμφωνήθηκε την Τετάρτη με το υπουργείο Οικονομικών συν 150 εκατ. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας).

Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατευθύνονται στον τομέα της ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανανεώσιμες πηγές, δίκτυα), των μεταφορών, σε έργα αστικής ανάπτυξης, κ.α.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την ΕΤΕπ εντάσσονται επίσης η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης καθώς και η δημιουργία νέου προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την παροχή εγγυητικών επιστολών για την εισαγωγή πρώτων υλών από το εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι πλέον τεθεί το πλαίσιο και μπορεί να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή διαδικασία όπου θα εξετάζεται το κάθε ένα project ξεχωριστά.
 
Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία είναι προφανώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κλάδος της ενέργειας και ο κλάδος των υποδομών.


***Αναλυτικά, το Ενημερωτικό Σημείωμα για την παροχή ρευστότητας από την ΕΤΕπ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v