Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coene: Χρειάζεται διαγραφή χρέους για Ελλάδα

Η επίλυση των προβλημάτων στην Ελλάδα πιθανότατα πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους, δήλωσε ο Luc Coene, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Coene: Χρειάζεται διαγραφή χρέους για Ελλάδα
Για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας πιθανότατα θα απαιτηθεί διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της, ενώ η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει διάσωση, δήλωσε ο Luc Coene, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard, μεταδίδει το Reuters.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, συγκεκριμένα, φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο.

Η Γερμανία έχει επανειλημμένως απορρίψει την ιδέα κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν, ισχυριζόμενη πως αυτό θα ήταν παράνομο.

Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και άλλοι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που κατείχαν ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 206 δισ. ευρώ υπέστησαν μείωση 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων τους νωρίτερα φέτος.

Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ του χρόνου και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, στο επίπεδο δηλαδή που το ΔΝΤ θεωρεί το μέγιστο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Coene εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την Ισπανία, δηλώνοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει την έκτακτη βοήθεια». Ακόμα πρόσθεσε πως αν υπάρξουν και πάλι αναταραχές στις αγορές τότε δεν είναι ξεκάθαρο τι άλλα όπλα θα έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Handelsblatt: Κάλυψη του κενού μέχρι το 2014 συζητούν οι υπουργοί


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίασή τους την ερχόμενη εβδομάδα, θα επικεντρωθούν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., χωρίς να τις κατονομάζει.

Όπως επισημαίνεται, το κενό αυτό των 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να πληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό.
«Δεν είναι επιλογή αυτήν τη στιγμή τα φρέσκα κεφάλαια», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για ανακούφιση από τους τόκους δεν είναι αρκετή για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Κατά τη Handelsblatt, στη συνεδρίαση της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v