KPMG: Στον «πάγο» οι αμοιβές των στελεχών

Στον «πάγο» μπήκαν οι απολαβές των στελεχών το 2012, ενώ αναμένεται διεύρυνση της τάσης το 2013 σύμφωνα με δύο έρευνες για το Φαρμακευτικό και Αγροχημικό κλάδο και για τον κλάδο των Καταναλωτικών προϊόντων της KPMG.

KPMG: Στον «πάγο» οι αμοιβές των στελεχών
Στον «πάγο» μπήκαν οι απολαβές των στελεχών το 2012, ενώ αναμένεται διεύρυνση της τάσης το 2013, σύμφωνα με τις δύο έρευνες αποδοχών και παροχών για το Φαρμακευτικό και Αγροχημικό κλάδο και για τον κλάδο των Καταναλωτικών προϊόντων της KPMG.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες αυτές αποτελούν δυο εκ των επτά ετήσιων ερευνών που διεξάγει η KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.

Ευρήματα για φαρμακευτικό και αγροχημικό κλάδο

Η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 133 γενικές και 32 εξειδικευμένες κλαδικές θέσεις εργασίας. Βασίζεται σε δείγμα 43 εταιρειών και 4.240 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.

Στην Έρευνα, εκτός από θέσεις φαρμακευτικού κλάδου, περιλαμβάνονται και εξειδικευμένες θέσεις από εταιρείες με αγροχημικά, μη συνταγογραφούμενα (ΟTC) προϊόντα καθώς και ιατρικά και διαγνωστικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Το 34% των εταιρειών του δείγματος έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων και το ποσοστό της αύξησης για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ήταν 1,4% (διάμεσος).

Το 17% των εταιρειών του δείγματος προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2013, ενώ τα ποσοστά των αυξήσεων που αναμένονται να δοθούν για το 2013 είναι στο 2,0% (διάμεσος) (εξαιρούνται οι εταιρείες που θα δώσουν μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζομένους).

Το 12% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις μισθών τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων.

• Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης το 2012 για τα αποτελέσματα του 2011 ανήλθε στο 20% των ετήσιων βασικών αποδοχών, αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε το 2011 για τα αποτελέσματα του 2010.

Ευρήματα για κλάδο καταναλωτικών προϊόντων

Η Έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία αποδοχών και παροχών για 138 θέσεις εργασίας και βασίζεται σε δείγμα 56 εταιρειών και 6.378 κατόχων θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:

Μόνο το 33% του δείγματος έδωσε αύξηση σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Το μέσο ποσοστό της αύξησης για το σύνολο του δείγματος (συμπεριλαμβανομένων των μηδενικών αυξήσεων) ανέρχεται σε 0,6%.

Το 33% των εταιρειών του δείγματος προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για το 2013, ενώ το ποσοστό της αύξησης που αναμένεται να δοθεί για το 2013 είναι στο 1,9% (μέσος όρος) (εξαιρούνται οι εταιρείες που θα δώσουν μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζομένους).

Το 26% των εταιρειών του δείγματος προχώρησε σε μειώσεις μισθών τουλάχιστον σε μία κατηγορία εργαζομένων.

• Το ποσό που πληρώθηκε ως πριμ απόδοσης μέσα στο οικονομικό έτος 2012 για τα αποτελέσματα του 2011 ανήλθε στο 11,5% των ετήσιων βασικών αποδοχών, μειωμένο ελαφρώς σε σχέση με αυτό που πληρώθηκε το 2011 για τα αποτελέσματα του 2010.

Δείτε αναλυτικά τις δύο έρευνες της KPMG στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v