Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ:Στις επιχειρήσεις διαμορφώνονται τα εργασιακά

"Το νέο πεδίο όπου καθοριστικά θα διαμορφώνονται πλέον οι εργασιακές σχέσεις θα είναι το επίπεδο της επιχείρησης" επισήμανε στην παρέμβαση του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής

ΣΕΒ:Στις επιχειρήσεις διαμορφώνονται τα εργασιακά
«Το νέο πεδίο όπου καθοριστικά θα διαμορφώνονται πλέον οι εργασιακές σχέσεις θα είναι το επίπεδο της επιχείρησης. Οι προσαρμογές που πρέπει να γίνονται λόγω της κρίσης σε κάθε επιχείρηση, τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα, οι αλλαγές των απαιτήσεων στον χώρο δουλειάς σε νέες δεξιότητες, αλλά και τα προβλήματα της μειωμένης ζήτησης, της έλλειψης ρευστότητας, όλα αυτά τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι από πρώτο χέρι. Γι’ αυτό οι δύο πλευρές, επιχείρηση και εργαζόμενοι συνεννοούνται για να τα αντιμετωπίσουν μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου είναι ξεκάθαρα τα συμφέροντα που υπερασπίζεται η κάθε πλευρά -όπως ξεκάθαρη είναι και η εκπροσώπηση της κάθε πλευράς.»

Τα παραπάνω επισήμανε στην παρέμβαση του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής, μιλώντας σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Labor & Insurance που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, με θέμα: «Αγορά Εργασίας: Πώς θα συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη;» σήμερα (Πέμπτη, 15.11.2012).

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης η διαφύλαξη και η αύξηση του αριθμού των βιώσιμων και διεθνώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων αποτελεί κεντρικό διακύβευμα. «Πρώτιστο και κύριο καθήκον μας, πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για να υπάρχουν και να αυξάνονται οι βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, με γνώσεις και εξειδίκευση. Μόνο έτσι εξασφαλίζονται οι ποιοτικές θέσεις εργασίας και δημιουργείται ρεαλιστική προοπτική για τη βελτίωση των αμοιβών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Αναφερόμενος στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου τόνισε ότι αυτός είναι σήμερα ουσιαστικά νεκρός και σημείωσε ότι «ο ειλικρινής και εποικοδομητικός κοινωνικός διάλογος είναι ουσιαστική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ο κ. Κυριαζής παρατήρησε ότι ακόμη και σήμερα, σ΄ αυτό το δύσκολο περιβάλλον κρίσης, υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, επιχειρήσεις που συνεχίζουν και να επενδύουν, να προσλαμβάνουν και να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους δουλειάς. «Χρειαζόμαστε -τόνισε- ένα κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που να στηρίζει και να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής αυτής της τάσης» και στο σημείο αυτό απεύθυνε πρόσκληση προς όλες τις πλευρές, να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για να το οικοδομήσουν, χωρίς προκαταλήψεις και μακριά από τις αγκυλώσεις των συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v