Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μπαλάκι στην Ευρώπη πετάει το ΔΝΤ

Εμμένουμε στο στόχο του 120% το 2020, λέει το ΔΝΤ και ζητά ενέργειες από ΕΕ. Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για το χρηματοδοτικό κενό. Σενάρια για "μείγμα μέτρων" με μηδενισμό των επιτοκίων αλλά χωρίς κούρεμα κεφαλαίων.

Το μπαλάκι στην Ευρώπη πετάει το ΔΝΤ
Σενάρια επί σεναρίων για οριστική λύση στα προβλήματα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016.

Το ΔΝΤ επιμένει στο στόχο βιωσιμότητας που έχει τεθεί (120% του ΑΕΠ το 2020) και ζητά ενέργειες από την Ευρώπη τη στιγμή που ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τουλάχιστον για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού θα υπάρξει λύση μέχρι την Τρίτη, οπότε και πραγματοποιείται ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

ΔΝΤ: Εμείς ό,τι μπορούσαμε, το κάναμε

Το ΔΝΤ έχει κάνει ότι μπορεί για την Ελλάδα, τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ταμείου, William Murray, ζητώντας "άλλες ενέργειες" για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

"Το ΔΝΤ έχει κάνει ότι πρέπει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του (σ.σ. με βάση το καταστατικό του). Σαφώς πρέπει να υπάρξουν άλλες ενέργειες για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα", τόνισε, αποκλείοντας έτσι την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι εχθές, Τετάρτη, ο επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα, ζήτησε και από το ΔΝΤ να συμβάλλει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  

Ερωτηθείς εάν με τις "άλλες ενέργειες" αναφέρεται στις χώρες της ευρωζώνης, σημείωσε "προφανώς", χωρίς όμως να αναφερθεί τις ενέργειες που απαιτούνται.

"Η βιωσιμότητα είναι κρίσιμη. Θέλουμε να δούμε το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020", υπογράμμισε ο William Murray, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ παραμένει στην Ελλάδα. 

Τόνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της δεν έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. 


Ρεν: Απαιτείται μείγμα μέτρων για Ελλάδα

Η λύση για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους απαιτεί συνδυασμό μέτρων, δήλωσε ο Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας, όμως, πως είναι ουσιώδες να μην επηρεαστεί το αρχικό κεφάλαιο.

«Η λύση θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διαφόρων επιλογών, δεν αρκεί μόνο μία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συμπλήρωσε: «Είναι όμως ουσιώδες να μην αγγίξουμε το αρχικό κεφάλαιο (the principal must not be touched)».
 
Ο κ. Ρεν ανέφερε ακόμα ότι το ΔΝΤ έχει δεσμευτεί στην στήριξη της Ελλάδας με βάση το πρόγραμμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσει κανείς ότι δεν θα συνεργαστεί στο επόμενο στάδιο του ελληνικού προγράμματος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι "πολλές χώρες βλέπουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπως και τη χρηματοδότηση, ως προαπαιτούμενο για τη στήριξη της ευρωζώνης στην Ελλάδα".

"Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό, ακόμα και επί της αρχής, να δράσει η ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ" τόνισε.


Σόιμπλε: Μέχρι την Τρίτη θα έχουμε βρει λύση

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έλθουν σε συμφωνία στο επόμενο Eurorgoup για το πώς θα κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος.

Όπως μεταδίδει το MNI, ο κ. Σόιμπλε σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, σημείωσε ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικα για την Ελλάδα δεν περιέχει συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό.

"Αυτό είναι το βασικό που πρέπει να γίνει και θα το έχουμε λύσει ως την επόμενη Τρίτη" ανέφερε. "Θα υπερβούμε την ευρωπαϊκή κρίση, αυτή θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, θέλουμε μια λύση για την Ελλάδα που θα κρατήσει για κάποιο καιρό" πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ανισορροπίες στην Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση αμβλύνονται, τονίζοντας ότι "κάποιος μπορεί να πει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο".


Sueddeutsche Zeitung: Μηδενικό επιτόκιο για την Ελλάδα

Η ευρωζώνη εξετάζει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο άμεσων μεταφορών χρημάτων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναζήτησης πιο βιώσιμης λύσης στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, που επικαλείται πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι μεταφορές αυτές θα γίνονταν μέσω της βαθιάς μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα στα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει από την ευρωζώνη. Οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν για πρώτη φορά να υποστούν ζημίες δεδομένων των υψηλότερων επιτοκίων που θα έπρεπε να καταβάλουν οι πιστώτριες χώρες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν αυτές το χρέος.

Τα δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει το EFSF θα μπορούσαν να προσφερθούν με μηδενικά, ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια, με άλλες χώρες της ευρωζώνης να καλύπτουν τη διαφορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα δεν αναφέρει πόση ακριβώς στήριξη βρίσκουν αυτές οι κινήσεις από τις χώρες της ευρωζώνης, πόσα χρήματα μπορεί να αποφέρει αυτό στην Ελλάδα, ούτε και αν μπορεί να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης με την προσφορά στην Ελλάδα των όποιων κερδών από τις μελλοντικές πωλήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η τράπεζα και τα οποία αγοράστηκαν με μεγάλο discount το 2011, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Η χώρα αντιμετωπίζει επιπλέον έλλειμμα ύψους περίπου 32 δισ. δολαρίων για το 2013-2016, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για τη χορήγηση σε αυτήν δύο επιπλέον χρόνων προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Το ενδεχόμενο άμεσων μεταφορών χρημάτων τέθηκε ως πρόταση για να αποτραπεί η αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ενώ ήταν αυτό που οδήγησε στην «ανοιχτή» διαφωνία μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής του Eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung.

Η Κρ. Λαγκάρντ επέμεινε πως οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί κάποιου είδους χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους της ευρωζώνης, προκειμένου να έχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να επιτύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο για επιστροφή του χρέους σε διαχειρίσιμο επίπεδο -στο 120% του ΑΕΠ- μέχρι το 2020.

Τόνισε πως το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το πρόγραμμα αν η Ελλάδα λάβει την επιμήκυνση των δύο ετών για να επιτύχει τον στόχο της μείωση του χρέους σε βιώσιμο επίπεδο (από το 2020 στο 2022), διότι μια τέτοια καθυστέρηση θα παραβίαζε τους κανόνες δανεισμού του ταμείου.


Coene: Απαραίτητη η διαγραφή μέρους του χρέους

Για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας πιθανότατα θα απαιτηθεί διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της, ενώ η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει διάσωση, δήλωσε από την πλευρά του ο Luc Coene, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard, μεταδίδει το Reuters.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, συγκεκριμένα, φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο.

Η Γερμανία έχει επανειλημμένως απορρίψει την ιδέα κυβερνήσεις της ευρωζώνης να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους που κατέχουν, ισχυριζόμενη πως αυτό θα ήταν παράνομο.

Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και άλλοι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που κατείχαν ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 206 δισ. ευρώ υπέστησαν μείωση 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων τους νωρίτερα φέτος.

Το συνολικό χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί σχεδόν στο 190% του ΑΕΠ του χρόνου και αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ απίθανο να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, στο επίπεδο δηλαδή που το ΔΝΤ θεωρεί το μέγιστο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Coene εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την Ισπανία, δηλώνοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει την έκτακτη βοήθεια». Ακόμα πρόσθεσε πως αν υπάρξουν και πάλι αναταραχές στις αγορές τότε δεν είναι ξεκάθαρο τι άλλα όπλα θα έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Handelsblatt: Κάλυψη του κενού μέχρι το 2014 συζητούν οι υπουργοί

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίασή τους την ερχόμενη εβδομάδα, θα επικεντρωθούν στο κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., χωρίς να τις κατονομάζει.

Όπως επισημαίνεται, το κενό αυτό των 13,5 δισ. ευρώ μπορεί να πληρωθεί χωρίς νέο δανεισμό.
«Δεν είναι επιλογή αυτήν τη στιγμή τα φρέσκα κεφάλαια», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble για ανακούφιση από τους τόκους δεν είναι αρκετή για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, σημειώνει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι η επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Κατά τη Handelsblatt, στη συνεδρίαση της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v