Χατζηδάκης: Η κρίση οδηγεί σε εθνική αυτογνωσία

«Το κράτος οφείλει να άρει όλα τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις για τον ανταγωνισμό". Αυτό επεσήμενα μεταξύ των άλλων το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Χατζηδάκης: Η κρίση οδηγεί σε εθνική αυτογνωσία
«Το κράτος οφείλει να άρει όλα τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις για τον ανταγωνισμό και να δημιουργήσει τις υποδομές και τις συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα». Αυτό επεσήμενα μεταξύ των άλλων το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας- “Game changers- Generation we”.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας σημειώνοντας «ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και η κρίση αυτή μπορεί να μας οδηγήσει και σε μια νέα εθνική αυτογνωσία. Να γίνει κατανοητό πως το Δημόσιο δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πως το όνειρο για μια κοινωνία που θα ζει με δανεικά, δεν έχει θέση στη σημερινή πραγματικότητα”.
 
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ΕΕ σημειώνοντας «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, παρά τα σημαντικά βήματα που έκανε, εμφανίσθηκε συχνά να τρέχει σχεδόν «λαχανιασμένη» πίσω από τις εξελίξεις και τώρα, προκειμένου να μη διαλυθεί, πρέπει γρήγορα να κινηθεί προς την πραγματική ενοποίηση».

Επεσήμανε δε, ότι "μόνο με την αλληλεγγύη των εταιρών μας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα τα καταφέρουμε".

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο, 2014-2020 σημείωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να λάβει η Ελλάδα το μεγαλύτερο δυνατό πακέτο ενίσχυσης.

Σημείωσε ότι «προετοιμαζόμαστε για το νέο ΕΣΠΑ που θα έχει μία καινούρια φιλοσοφία. Η νέα Προγραμματική Περίοδος, σε αντίθεση με την παρούσα, δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις λεγόμενες soft actions: την καινοτομία, την τεχνολογία, την έξυπνη εξειδίκευση κ.α. Το ζήτημα είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της εθνικής οικονομίας και η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε στον προγραματισμό για την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας, με στοχευμένες δράσεις όπως:

α) τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα που θα δίνει προτεραιότητα στις επιχειρηματικές εκείνες πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας (κλαδική προσέγγιση).

β) τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το venture capital. Χθες Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τέτοια ταμεία, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ επιχειρήσεις στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, ενισχύονται νέες και νεοιδρυόμενες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων με κονδύλια συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Οι πρώτες επενδύσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί αναμένονται τον επόμενο μήνα.

γ) Προωθούμε την κουλτούρα της καινοτομικής επιχειρηματικότητας: με τακτικούς διαγωνισμούς αριστείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v