Eurobank: Απαιτούνται νέες ενέργειες για χρέος

Την ανάγκη πρόσθετων ενεργειών για τη μείωση του χρέους υπογραμμίζει η Eurobank σε έκθεσή της όπου τονίζει ότι η μείωση επιτοκίων στα τρέχοντα δάνεια δεν αρκεί για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Eurobank: Απαιτούνται νέες ενέργειες για χρέος
Την ανάγκη πρόσθετων ενεργειών για τη μείωση του χρέους υπογραμμίζει η Eurobank σε έκθεσή της όπου τονίζει ότι η μείωση επιτοκίων στα τρέχοντα δάνεια από ΕΕ/ΔΝΤ δεν αρκεί από μόνη της για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η τράπεζα υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη δυναμική του χρέους, δεδομένης της τόσο της τρέχουσας ύφεσης στην οικονομία όσο και του εμπροσθοβαρούς πακέτου λιτότητας. Όπως τονίζει, υπάρχει άμεση ανάγκη για στρατηγικές που θα στοχεύουν στη σταθεροποίηση της εγχώριας παραγωγής και στην επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2013-2016, το οποίο εκτιμάται στασ 32,7 δισ. ευρώ, επισημαίνει ότι θα μπορεί να καλυφθεί από έναν συνδυασμό στρατηγικών: 

1. Από την αξιοποίηση έως 5 δισ. ευρώ, ο αρχικός στόχος των οποίων ήταν η δημιουργία κεφαλαιακού "μαξιλαριού" για την περίοδο 2013-2014. 

2. Περισσότερες εκδόσεις βραχυπρόθεσμων τίτλων όπως τα έντοκα, έναντι των εκτιμήσεων στην έκθεση της τρόικα για το χρέος το Μάρτιο (προβλεπόταν ότι από το 2014 και μετά οι βραχυπρόθεσμες εκδόσεις θα είναι σχεδόν μηδενικές). 

3. Πιο ριζοσπαστικά μέτρα όπως η μετακύλιση στις λήξεις ελληνικών ομολόγων που ελέγχει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. 

Οι όποιες επιπλέον ενέργειες για μείωση του χρέους αποφασιστούν στο eurogroup της 20ης Νοεμβρίου, όπως περαιτέρω μείωση στα επιτόκια των δανείων και επαναγορά χρέους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, περιορίζοντας την ανάγκη χρήσης στρατηγικών όπως οι παραπάνω. 

Η Eurobank υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες μείωσης του χρέους που έχουν ήδη εφαρμοστεί (PSI, καλύτεροι όροι στα δάνεια) έχουν ήδη βελτιώσει τις αναμενόμενες καθαρές δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης σε μακροχρόνια βάση. Το σωρευτικό χρηματοδοτικό κενό της κυβέρνησης για την περίοδο 2017-2020 θα υποχωρήσει κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, εκτιμά. 


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v