Η Ερμού 28ος πιο ακριβός δρόμος παγκοσμίως

Μπορεί η Ερμού να χάνει συνεχώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του διεθνούς οίκου Cushman & Wakefield με τους ακριβότερους δρόμους, αλλά τα ενοίκια στις εμπορικές οδούς του πλανήτη εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.

Η Ερμού 28ος πιο ακριβός δρόμος παγκοσμίως
Μπορεί η Ερμού να χάνει συνεχώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του διεθνούς οίκου Cushman & Wakefield με τους ακριβότερους δρόμους του κόσμου, αλλά τα ενοίκια στις εμπορικές οδούς του πλανήτη εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Cushman & Wakefield, η Αθήνα έχασε έξι θέσεις στην κατάταξη και η Ερμού βρίσκεται πλέον στην 28η θέση διεθνώς από την 22η που κατείχε το 2011 με ενδεικτικό ενοίκιο τα 170 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τον μήνα.

Πάντως, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται ακόμα περί τις 24 θέσεις υψηλότερα από το Βουκουρέστι και 17 θέσεις πάνω από τη Λισαβόνα, με βάση τις τιμές ενοικίασης εμπορικών ακινήτων, αλλά πλέον υποχωρεί κάτω από την Κωνσταντινούπολη.

Η κ. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Proprius, που εκπροσωπεί την Cushman & Wakefield στην Ελλάδα, υποστηρίζει πως «στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που είναι οι βασικές αγορές στην Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κενά καταστήματα ακόμα και στις πιο κεντρικές αγορές.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται ενδιαφέρον κυρίως από διεθνείς αλυσίδες να τοποθετηθούν στις αγορές εκμεταλλευόμενες τους βελτιωμένους μισθωτικούς όρους».

Από τη φετινή έρευνα «Main Streets Across the World» του διεθνούς οίκους προκύπτει πως παρά την ύφεση σε διεθνές επίπεδο και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα -κυρίως στις χώρες της ευρωζώνης- τα ενοίκια στα κεντρικά σημεία των αγορών έδειξαν αντοχές, με δυναμικότερες αγορές της Ασίας και της Αμερικής.

Από τις 326 κεντρικές αγορές σε 62 χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα 147 έδειξαν άνοδο των ενοικίων και 49 πτώση 15% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό 19% το 2011. Σε διεθνές επίπεδο, τα ενοίκια των καταστημάτων άντεξαν στις πιέσεις σημειώνοντας επιφανειακή μέση άνοδο 4,5%.

Η Causeway Bay στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε αυξημένη ζήτηση και δραστηριότητα στις ενοικιάσεις καταστημάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων σε ποσοστό 34,9% και ενοίκια της τάξης των 22.307 ευρώ/τ.μ. το έτος, παίρνοντας την πρώτη θέση από την 5η Λεωφόρο (Fifth Avenue) στη Νέα Υόρκη, όπου τα ενοίκια κυμαίνονται στα 21.204 ευρώ/τ.μ. το έτος. Η Νέα Υόρκη χάνει την πρωτιά για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.

Η μεγαλύτερη άνοδος στην πρώτη δεκάδα ήταν της Λεωφόρου Champs-Elysees στο Παρίσι, που ανέβηκε δύο θέσεις και βρέθηκε τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη αφήνοντας την Ginza στο Τόκυο τέταρτη.


Η εικόνα στην Ευρώπη

H δραστηριότητα στην αγορά των καταστημάτων στην περιοχή της Ευρώπης κυρίως εμφάνισε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες το 2012: οι μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να προσελκύουν διεθνείς αλυσίδες πολυτελών προϊόντων, αλλά την ίδια στιγμή ακόμα και στις πιο ελκυστικές εμπορικά πόλεις στα δευτερεύοντα σημεία η διαθεσιμότητα αυξάνεται, ενώ το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μειωμένο.

Οι αξίες στην Ευρώπη αυξήθηκαν οριακά 1,7% έως τον Ιούνιο, ενισχυμένες από τη συνεχιζόμενη ζήτηση των διεθνών αλυσίδων. Τα ενοίκια σε κεντρικά σημεία των 25 σε σύνολο 31 χωρών στην Ευρώπη παρέμειναν σταθερά, ενώ μειώθηκαν σημαντικά στις χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα από τα μέτρα λιτότητας όπως Ελλάδα (17,1%), Ιρλανδία (15,1%) Ουγγαρία (13,3%), ή σε χώρες με μεγάλη αύξηση της προσφοράς όπως π.χ. στη Βουλγαρία (7,7%).

Τα κεντρικά σημεία των αγορών παρουσίασαν κινητικότητα με αύξηση στα ενοίκια 14,6% κυρίως στους δρόμους με οίκους μόδας. Σε άλλες αγορές η αύξηση των ενοικίων ήταν πιο συντηρητική όπως στη Μεγάλη Βρετανία (6,3%), στην Ιταλία (5,4%), στη Γερμανία (4,7%), στην Ολλανδία (4,5%) και στην Ισπανία (2%).

Η Λεωφόρος Champs-Elysees στο Παρίσι ήταν η πιο ακριβή περιοχή στην Ευρώπη με αύξηση ενοικίων της τάξης του 30%, μεγαλώνοντας τη διάφορα με τη δεύτερη στην κατάταξη New Bond Street, στο Λονδίνο.

Οι 10 πιο ακριβοί δρόμοι/θέσεις στην Ευρώπη


Κατάταξη 2012

Χώρα

Πόλη

Οδός

/τ.μ./έτος

% Μεταβολής

1

Γαλλία

Παρίσι

Avenue des Champs-Elysees

9.573

30.0

2

Βρετανία

Λονδίνο

New Bond Street

7.942

3.1

3

Ελβετία

Ζυρίχη

Bahnhofstrasse

7.243

8.7

4

Ιταλία

Μιλάνο

Via Montenapoleone

7.000

2.9

5

Ιταλία

Ρώμη

Via Condotti

6.800

1.5

6

Γαλλία

Παρίσι

Place Vendome/Rue de la Paix

6.259

6.3

7

Βρετανία

Λονδίνο

Oxford Street

6.106

7.0

8

Ιταλία

Ρώμη

Piazza Di Spagna

6.000

-

9

Ιταλία

Ρώμη

Piazza San Lorenzo

6.000

1.7

10

Γαλλία

Παρίσι

Rue du Faubourg St Honore

5.891

23.1

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v