RTRS: Προς εκταμίευση δόσης στις 5 Δεκεμβρίου

Για πολιτική απόφαση του eurogroup, η οποία θα οδηγεί σε εκταμίευση ως και 44 δισ. στις 5/12, μιλά το Reuters. Γερμανικό σχέδιο επαναγοράς τίτλων στο 25% της αξίας. Σενάριο και για χρήση των 44 δισ. για την επαναγορά.

RTRS: Προς εκταμίευση δόσης στις 5 Δεκεμβρίου
Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιθανότατα θα δώσουν στο eurogroup το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι 44 δισ. ευρώ, αλλά η καταβολή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου εφόσον η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν "μια πολιτική συμφωνία επί της αρχής" για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και τη διενέργεια συζητήσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και θα καλυφθεί η χρηματοδότηση της διετούς παράτασης του προγράμματος.

Παράλληλα, προτού καταβληθεί η δόση, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι έχει εκπληρώσει τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών δώσουν την πολιτική στήριξη, θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προτάσεις για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους και την κάλυψη της επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου. 

Η διαδικασία αυτή θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να ολοκληρώσεις τις εναπομείνασες προαπαιτούμενες δράσεις.

Οι διεθνείς δανειστές θα ελέγξουν στις 28 Νοεμβρίου αν οι δεσμεύσεις έχουν εκπληρωθεί και το eurorgoup θα λάβει την τελική απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης στις 3 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα της δόσης στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει δει το Reuters. 

Ένας από τους βασικούς όρους που απαιτεί η Γερμανία για τη συνέχιση του δανεισμού προς την Ελλάδα είναι η καταβολή των δόσεων σε ειδικό λογαριασμό, σημειώνει το πρακτορείο.

Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε: "Το έχουν όντως κάνει και απομένουν μόνο δύο μικρά ζητήματα για την εκταμίευση".


Γερμανικό σχέδιο για επαναγορά χρέους στο 25% της ονομαστικής τιμής

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να επαναγοράσει τα μισά από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών στο 25% της ονομαστικής αξίας τους, ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων στο Reuters.

Η γερμανική πρόταση, η οποία κυκλοφόρησε σε προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 11% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ακόμα και μετά το PSI ιδιώτες πιστωτές κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το υπόλοιπο ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η Γερμανία πιστεύει ότι τα 7,5 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία για μια εθελοντική επαναγορά σε αυτήν την τιμή (σ.σ. που πάντως είναι πολύ χαμηλή) μπορούν να χρηματοδοτηθούν κατά 50% από την Ελλάδα και κατά 50% από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, και άλλες χώρες πλην της Γερμανίας υποστηρίζουν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη χρηματοδότηση μιας επαναγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν και ο ESM εργάζονται από κοινού για το πώς μπορεί να δρομολογηθεί μια επαναγορά, ενώ δικηγόροι προετοιμάζουν νομική πρόταση για το eurogroup.

Οι δικηγόροι εξετάζουν κατά πόσοn μια εθελοντική επαναγορά θα πυροδοτήσει ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), κάτω από τις οποίες μια αναδιάρθρωση που αφορά την πλειοψηφία των ομολογιούχων γίνεται δεσμευτική για όλους.

Παράλληλα, οι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα, σε συνδυασμό με επιμήκυνση των ωριμάνσεων.

Το επιτόκιο αυτήn τη στιγμή βρίσκεται 150 μονάδες βάσης πάνω από το Euribor. H πηγή του Reuters σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για τη μείωσή του στις 70 μονάδες βάσης.

Σενάρια για επαναγορά ομολόγων με κεφάλαια από τη δόση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ, η τρόικα εξέτασε την πιθανότητα 10ετούς επέκτασης του περιθωρίου  αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ως το 2032.

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ συζήτησαν το ενδεχόμενο μέρος από τα 44 δισ. ευρώ (οι τρεις δόσεις) τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v