Χατζηδάκης: Στήριξη εξωστρέφειας επιχειρήσεων

Πακέτο μέτρων για την παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Χατζηδάκης: Στήριξη εξωστρέφειας επιχειρήσεων
Πακέτο μέτρων για την παροχή ρευστότητας σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες αυτές συζητά η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην Ημερίδα με θέμα "Προώθηση επενδυτικών συνεργασιών και ευκαιριών ανάπτυξης της Εξωστρέφειας", που διοργανώνουν ο ΣΕΒ και η EBRD.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε επίσης την πίστη του ότι σήμερα θα ανακοινωθεί συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης. "Αρχίζουμε να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο συνεργασίας με την EBRD περιλαμβάνονται οι εξής πρωτοβουλίες:

1. Πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, ύψους 4 δισ. ευρώ, από το οποίο οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι μπορούν να απορροφήσουν έως 1,5 δισ. ευρώ.

2. Χρηματοδότηση διασυνοριακών επενδυτικών σχεδίων ανάμεσα στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες στην ενέργεια, στις υποδομές μεταφορών, στη διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.

3. Επανέναρξη της συνεργασίας της EBRD με τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

4. Συνεργασία της EBRD με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των ελληνικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, η ελληνική οικονομία διαθέτει διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με δίκτυα θυγατρικών εταιρειών σε γειτονικές χώρες, κύκλο εργασιών από 500 εκατ. έως 5 δισ. ευρώ και αθροιστική συμβολή στις ελληνικές εξαγωγές 40% περίπου.

Ο κ. Α. Μπαρτζώκας, στέλεχος της EBRD, επισήμανε ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να πουλήσουν τις συμμετοχές και τις επενδύσεις τους στα Βαλκάνια, οι οποίες φθάνουν σε αξία τα 15-17 δισ. ευρώ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος χρήματος που αντιμετωπίζουν.

* Η ομιλία του Υπουργού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v