Στο τραπέζι και κούρεμα, αλλά από το... 2016

Κοκτέιλ μέτρων μέχρι το 2016 και τότε ενδεχομένως «κούρεμα» στα δάνεια του «επίσημου» τομέα, στην πρόταση που συζητούν στο eurogroup. Πώς γεφυρώνεται το χάσμα ΔΝΤ- Γερμανίας. Τι λένε Γιούνκερ, Λαγκάρντ και οι ΥΠΟΙΚ.

Στο τραπέζι και κούρεμα, αλλά από το... 2016
Στο τραπέζι του eurogroup, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, θα κατατεθεί συνδυαστική πρόταση η οποία θα προβλέπει κούρεμα του «επίσημου» τομέα (διακρατικά δάνεια της ΕΕ προς Ελλάδα) το 2016.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η επιμονή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστιν Λαγκάρντ ότι το ελληνικό χρέος δεν θα πιάσει το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 από τη μια και η κάθετη άρνηση της Γερμανίας να συζητήσει «κούρεμα» πριν τις γερμανικές εκλογές από την άλλη, έσπρωξε το Euro Working Group να ετοιμάσει μια συνδυαστική πρόταση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση προνοεί μεταβατική λύση για το ελληνικό χρέος μέχρι το 2016, η όποια θα περιλαμβάνει σχεδόν μηδενικά επιτόκια των δανείων που έλαβε η χώρα μας από την ΕΕ, και επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ. Παράλληλα προβλέπεται κονδύλια από τις επόμενες δόσεις των δανείων της Ελλάδας να χρησιμοποιηθούν για επαναγορά χρέους από την Αθήνα στη δευτερογενή αγορά μέσω ανοικτών δημοπρασιών.

Ολα αυτά μέχρι το 2016. Σύμφωνα με την πρόταση, μέχρι τότε, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα εργάζονται για να βρουν τεχνικές και νομικές λύσεις, ώστε να επιτραπεί το κούρεμα του Δημοσίου χρέους με OSI.

Η Γερμανία παλεύει να μην είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση για το κούρεμα, να μην φαίνεται δηλαδή ως τετελεσμένο γεγονός για το ενδεχόμενο η Αθήνα να μην πιάσει τους στόχους μέχρι τότε, όμως το ΔΝΤ θέλει καθαρή αναφορά. Μάλιστα, επιδιώκει να λυθεί σήμερα το θέμα της χρηματοδότησης μέχρι το 2014, αντί για λύση μέχρι το 2016 που ζητά το Ταμείο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, «όλες οι πλευρές κατανοούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες διαφωνίες», και ότι «η λύση τελικά θα είναι λίγο απ' όλα».

Το 2016 «βρέθηκε» ως συμβιβαστική λύση μετά την επιμονή του ΔΝΤ, το κούρεμα να πραγματοποιηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, στις αρχές του 2014.

Ολα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα επανεξεταστεί στο σύνολό της το 2016, χρονιά που ολοκληρώνεται η διάρκεια του νέου μνημονίου...


Γιούνκερ: Υψηλές οι πιθανότητες συμφωνίας για Ελλάδα

Οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup είναι υψηλές, δήλωσε πριν τη συνεδρίαση ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

"Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων. Απομένει να συνεννοηθούμε πάνω σε ορισμένες λεπτομέρειες και πιστεύω ότι οι πιθανότητες να έρθουμε σε μια οριστική και κοινή λύση απόψε είναι καλές. Αλλά δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για το ζήτημα", ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε ερώτηση για το αν ο στόχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα επεκταθεί ως το 2022, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι "αυτό θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης μας αυτό το βράδυ".


Σόιμπλε: Πρέπει να βρούμε κοινή λύση με ΔΝΤ για βιωσιμότητα χρέους

Το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη για το πότε είναι βιώσιμο το χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κάποια διαμάχη μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ.

"Δεν υπάρχει κάποια διαμάχη με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει τους δικούς του όρους για το τι είναι βιώσιμο και τι όχι. Επειδή το ΔΝΤ είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και αξιόπιστος οργανισμός, εμείς οι Ευρωπαίοι ζητήσαμε από το ΔΝΤ να συμμετάσχει" ανέφερε κατά την άφιξη του στις Βρυξέλες ο κ. Σόιμπλε.

"Αυτό κάνει και πρέπει τώρα να βρούμε μια κοινή λύση. Δεν είναι εύκολο, διαφορετικά δεν θα χρειαζόμασταν τόσες συναντήσεις" πρόσθεσε.


Μοσκοβισί: Εφικτή πολιτική συμφωνία για Ελλάδα - Καθήκον μας να την επιτύχουμε

Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ελλάδα είναι εφικτή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

"Έχω την εντύπωση ότι μια πολιτική συμφωνία είναι εφικτή και πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως υπουργοί Οικονομικών να την επιτύχουμε σήμερα το βράδυ" σημείωσε πριν την έναρξη του Eurogroup.

"Όλοι πρέπει να αποδεχτούν ότι θα πρέπει να πάνε πέρα από τις κόκκινες γραμμές τους" πρόσθεσε.


Λαγκάρντ: Αποστολή μας να βρούμε μια λύση για Ελλάδα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Eurogroup θα εργαστεί εποικοδομητικά για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την Ελλάδα.

"Θα εργαστούμε εποικοδομητικά για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας, ο σκοπός και η αποστολή μας" ανέφερε η κ. Λαγκάρντ κατά την άφιξη της στις Βρυξέλες.


Ρεν: Η Ελλάδα επέδειξε σοβαρότητα - Τώρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις

Η Ελλάδα έχει επιδείξει σοβαρότητα στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι το Eurogroup πρέπει να άρει τις αμφιβολίες για την Ελλάδα.

"Πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους και ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την αναγκαία χρηματοδότηση" ανέφερε κατά την άφιξη του στις Βρυξέλες.

"Η Ελλάδα έχει δείξει ότι είναι σοβαρή όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις δομικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα είναι κρίσιμο να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο από όποιες αμφιβολίες υπάρχουν γύρω από την Ελλάδα" σημείωσε


Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Ελπίζω να έχουμε συμφωνία – Είμαι χαλαρός

"Ελπίζω ότι θα έχουμε συμφωνία για την πληρωμή της δόσης προς την Ελλάδα και αυτό θα είναι σημαντικό", απάντησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν από το eurogroup για να προσθέσει ότι "αυτό θα γίνει αν το ντιλ είναι ολοκληρωμένο και όλες οι πληροφορίες διαθέσιμες. Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε τη σωστή βάση για να συνεχίσουμε με την Ελλάδα".

"Είμαι αρκετά χαλαρός. Θα πάρω απόφαση αν υπάρχει η σωστή βάση και οι πληροφορίες, αν υφίσταται πλάνο συνέχισης και βεβαίως αν το ΔΝΤ συνεχίσει να δουλεύει μαζί μας. Αυτό είναι σημαντική παράμετρος για την Ολλανδία" σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v