Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ακύρωση μνημονίου και νέα διαπραγμάτευση

«Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι πολιτικές της. Μέρα με μέρα επιβεβαιώνεται ότι τα μνημόνια είναι αδιέξοδα», υποστήριξε ο Α. Τσίπρας και προσέθεσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι το χρέος «δεν βγαίνει».

Τσίπρας: Ακύρωση μνημονίου και νέα διαπραγμάτευση
«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι πολιτικές της. Μέρα με μέρα επιβεβαιώνεται ότι τα μνημόνια είναι αδιέξοδα», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι το χρέος «δεν βγαίνει».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ούτε η εκταμίευση της δόσης θα λύσει το πρόβλημα» και υποστήριξε ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις έγινε σαφές ότι «είναι απολύτως ρεαλιστική η πρόταση που έχουμε καταθέσει για μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους».

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η πρόταση μας για μορατόριουμ και κούρεμα ουδέποτε διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Ενώ αναρωτήθηκε «ποια είναι η ελληνική θέση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους; Μήπως είναι ότι θα πληρώσουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ, κάτι που έλεγε και ο κ. Παπανδρέου;».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει τις δυνατότητες. Είναι κατώτερος των περιστάσεων όταν μιλά για «τεχνικές δυσκολίες», είπε. «Εχει χάσει την αξιοπιστία του από τότε που δήλωνε πως αν δεν παίρναμε τη δόση στις 16 Νοεμβρίου θα πτωχεύαμε».

Ο πρωθυπουργός έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της Μέρκελ, εκτίμησε και προσέθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει μια στρατηγική «επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης. Μόνο κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να το κάνει».

«Λέμε ξεκάθαρα: λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει όσο εφαρμόζεται άγρια λιτότητα. Προϋπόθεση για διαπραγμάτευση είναι η ακύρωση του μνημονίου. Απαιτείται συμφωνία με κούρεμα χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953.

Αυτή την προοπτική μπορεί να την κάνει πραγματικότητα ο ελληνικός λαός. Εμεις θα κάνουμε ότι περνά από τα χέρι μας για να υπάρξει βιώσιμη λύση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v