Φθηνότερες προμήθειες κατά 15% για το Δημόσιο

Όφελος 15% επί του συνόλου των κρατικών προμηθείων από το 2015 οπότε και θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως και 50 εκατ. ευρώ το 2013 θα φέρει το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων στο Δημόσιο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Φθηνότερες προμήθειες κατά 15% για το Δημόσιο
Όφελος 15% επί του συνόλου των κρατικών προμηθείων από το 2015 οπότε και θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως και 50 εκατ. ευρώ το 2013 οπότε θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του θα φέρει το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων στο Δημόσιο.
 
Η εκτίμηση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο τείθεται σε διαβούλευση από σήμερα Τετάρτη. Με αυτό οι 3.000 διαφορετικές αναθέτουσες αρχές με το νομοσχεδιο θα περιοριστούν στις 600.

Ο υπουργός Ανάπτυξης. Κ. Χατζηδάκης πριν παρουσιάσει το νομοσχέδιο, αναφερόμενος στις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες σημείωσε "η συζήτηση επισκίαζεται από το Eurogroup. Η χώρα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Δεν υπάρχε εκκρεμότητα για την Ελληνική κυβέρνηση. Τώρα όπως εμείς τηρήσαμε τις υποχρεώσεις μας πρέπει και οι ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δικές τους".

Σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων επεσήμανε με έμφαση “πρέπει να μπει μαχαίρι στη σπατάλη. Με το σημερινό καθεστώς υπάρχουν πάνω απο 3.000 διαφορετικές αναθέτουσες αρχές λόγω κατακερματισμένου νομικού πλαισίου και με το νομοσχεδιο οι αρχές θα είναι 600 στο μέλλον".

Τόνισε ότι εννέα δήμοι ήθελαν φορτηγά με παρόμοιες τεχνικές προδιαγραφές και έγιναν εννιά διαφορετικοί διαγωνισμοι, μη συμβάλλοντας με αυτή τη μέθοδο στη μείωση του κόστους του Δημοσίου.

Παράλληλα σημείωσε ότι εξαιτίας του κατακερματισμού ανακύπτουν και άλλα προβλήματα όπως υπερτιμολογήσεις και δράση καρτέλ, ενώ όπως υπογράμμισε ο υπουργός σήμερα το 40% των διαγωνισμών δεν ολοκληρώνεται λόγω προβλημάτων στις προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, προβλέπει μεταξύ των άλλων ότι δεν θα έχουν δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο όσα πρόσωπα λέγουν κηρυχθεί έκπτωτα με βάση το νομό, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες και αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί δις εις βάρος τους απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πώς λειτουργεί

Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι μια on line πλατφόρμα και θα τεθεί για τρεις μήνες σε πιλοτική εφαρμογή απο την αρχή του χρόνου για ΝΠΔΔ και δημοσιο, ενώ μελλοντικά θα διασυνδεεται με άλλες αρχές για να συλλέγονται ηλεκτρονικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά από ΙΚΑ, ΓΕΜΗ κ.λπ.
 
Μετά το πρώτο εξάμηνο καθίσταται υποχρεωτική για την κεντρική κυβέρνηση και σταδιακά θα επεκτείνεται και σε άλλους φορείς του δημόσιου τομέα αλλά και στα δημόσια έργα. Στο σύστημα θα ενταχθεί και το "ΑΓΟΡΑ" που λειτουργεί ήδη ως μητρώο αιτημάτων, συμβάσεων και προκηρύξεων ενώ εκτός από τα αυστηρά εξοπλιστικά προγράμματα προμηθειών, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.


*Οι διαδικασίες της πλατφόρμας καθώς και το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v