Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο ευτυχισμένοι οι Έλληνες που διαβάζουν βιβλία

Πιο ευτυχισμένοι είναι οι Έλληνες που διαβάζουν βιβλία, σύμφωνα με έρευνα των Public. Η έρευνα καταδεικνύει πως εκείνοι που επιλέγουν να διαβάσουν είναι πιο ευτυχισμένοι και θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους.

Πιο ευτυχισμένοι οι Έλληνες που διαβάζουν βιβλία
Πιο ευτυχισμένοι είναι οι Έλληνες που διαβάζουν βιβλία, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν τα Public.

Αναλυτικότερα, το συμπέρασμα προκύπτει από εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ερευνών QED για λογαριασμό των Public (www.public.gr).
 
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας για το βιβλίο, μιας πρωτοβουλίας των Public που ξεκίνησε το 2011, με στόχο την διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, και την ανάδειξη του βιβλίου ως μέσο ψυχαγωγίας. Τα ευρήματα περιγράφουν τις τάσεις, τις προτιμήσεις, τα βασικά χαρακτηριστικά των αγοραστών, αλλά και της ευρύτερης αγοράς.

Η έρευνα καταδεικνύει πως εκείνοι που επιλέγουν να διαβάσουν είναι πιο ευτυχισμένοι και θέλουν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη ζωή τους, ενώ αποτυπώνει τις αναγνωστικές συνήθειες των Ελλήνων.

Παράλληλα, καταγράφει τα PUBLIC ως την πρώτη επιλογή βιβλιοπωλείου από το αναγνωστικό κοινό, με κριτήρια τις τιμές, την ποικιλία, το ευχάριστο περιβάλλον, την εξυπηρέτηση, το εκπαιδευμένο και ευγενικό προσωπικό, καθώς και τη δυνατότητα διερεύνησης και ξεφυλλίσματος βιβλίων.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής: 

- Οι δημοφιλέστερες κατηγορίες βιβλίων στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού είναι η λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, σύγχρονη, αλλά και κλασσική (68% των συχνών αγοραστών βιβλίων), καθώς και τα επιστημονικά βιβλία τα οποία φαίνεται να έχουν σταθερό αγοραστικό κοινό. 
- Φίλοι, διαδίκτυο και βιβλιοπωλεία αποτελούν τα βασικά μέσα ενημέρωσης για το βιβλίο. 
- Συχνότερα αγοράζουν οι γυναίκες, οι νέοι και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης.
- Βασικά κριτήρια επιλογής βιβλιοπωλείου, όπως αποδείχθηκε στην έρευνα, είναι οι τιμές, η ποικιλία, η αξιοπιστία, η βολική τοποθεσία, η αισθητική του χώρου, αλλά και το έμπειρο προσωπικό. 
- Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος αγοραστής αγοράζει 4 βιβλία το χρόνο.

Αυτή τη στιγμή το δίκτυο καταστημάτων Public διαθέτει συνολικά 20 καταστήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι τα τέλη του 2013 ο αριθμός των καταστημάτων θα αγγίξει τα 50. Στόχος της αλυσίδας είναι να δημιουργεί νέες εστίες αναγνωστών στις πόλεις που δραστηριοποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v