Απορρίπτεται μια στις δυο αιτήσεις υπερχρεωμένων

Θεσμό διαμεσολάβησης ώστε να απαλλαγούν τα Ειρηνοδικεία από τον σημερινό όγκο των εκκρεμών υποθέσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σχεδιάζει το ΥΠΑΑΝ. Απορρίπτεται μια στις δυο αιτήσεις για ρύθμιση χρεών. 

  • Αλεξάνδρα Γκίτση
Απορρίπτεται μια στις δυο αιτήσεις υπερχρεωμένων
Τη δημιουργία θεσμού διαμεσολάβησης προκειμένου να απαλλαγούν τα Ειρηνοδικεία από τον σημερινό όγκο των εκκρεμών υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αρκετές εκ των οποίων έχουν πάρει ημερομηνία εκδίκασης το 2019 (!), σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δείχνουν ότι 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, έχουν εκδοθεί 3.000 αποφάσεις εκ των οποίων οι 1.500 είναι απορριπτικές. Το 80% των απορρίψεων οφείλεται σε τυπικούς λόγους και μόλις το 20% σε λόγους ουσίας. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους.

Αυτά αναφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του 6ου ευρωπαϊκού συνεδρίου με θέμα "αντιμετωπίζοντας την υπερχρέωση των νοικοκυριών" που πραγματοποίησε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. , σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υπερχρέωσης (ECDN), το EUROFOUND, την Π.ΟΜ.Ε.Κ. "Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ" και την Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Στεργίου ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανατραπεί το κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δεν θα απαιτείται η συναίνεση όλων των πιστωτών, αλλά όσων έχουν το 51% της οφειλής. Αν αυτοί συναινέσουν θα μπορεί να οδηγήσει σε ρύθμιση και τους υπόλοιπους πιστωτές.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να δοθεί ή δυνατότητα στο δανειολήπτη να πληρώνει το ποσό που ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί και να συμψηφίζεται το ποσό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβιβασμού.

Παράλληλα εισάγονται (σ.σ. αν δώσει το πράσινο φως η τρόικα) και άλλες ρυθμίσεις, όπως ότι οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους για 4 χρόνια με επιτόκιο χαμηλό και με βάση υπολογισμούς του υπουργείου αυτή η δόση δεν θα υπερβαίνει τα 200 ευρώ.

Ετσι θα δοθεί ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αν η πληρωμή των τόκων υπερβαίνει το 30% το ποσό θα προσαρμόζεται και δεν θα πληρώνει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης όλους τους τόκους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “δυστυχώς σε αυτή τη συγκυρία δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, ήδη ετοιμάζουμε τη συγκεκριμένη βελτιωτική πρόταση της νομοθεσίας προς την τρόικα, αλλά εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε θετικά και θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες στις αρχές του επόμενου έτους".

Με βάση στοιχεία από έρευνα της EΚΠΟΙΖΩ, από το Σεπτέμβριο 2010 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 η οργάνωση των καταναλωτών έστειλε ως φορέας εξωδικαστικού συμβιβασμού, 28.465 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών για 7.998 μέλη της και εξωδικαστικά δεν έχει επιτευχθεί κανένας συμβιβασμός. Εχει ρυθμιστεί μικρός αριθμός υποθέσεων, περίπου 100, που αφορούν μικρές οφειλές για 1-2 τράπεζες και από αυτές το 69,3% αφορά δανειολήπτες με ακίνητη περιουσία και μόλις το 30,7% χωρίς ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προκύπτει επίσης ότι σε περιπτώσεις οφειλετών χωρίς περιουσιακά στοιχεία διατάχθηκε κούρεμα του συνολικού χρέους σε ποσοστό 60% κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι οι Οργανώσεις των καταναλωτών ζητούν έως και 40 έτη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής γα την προστασία της κύριας κατοικίας, συμψηφισμό των καταβολών που γίνονται μετά την κατάθεση της αίτησης ενώπιον ειρηνοδικείου, αυτόματη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κα φυσικά ένταξη των εμπόρων και μικροεπιχειρηματιών στο νόμο.

Η πρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης "Παρέμβαση", Παναγιώτα Καλαποθαρακου ανέφερε ότι ένας στους τρεις καταναλωτές καθυστερεί να πληρώσει τις δόσεις των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών και ένας στους πέντε καθυστερεί τουλάχιστον 3 μήνες τη δόση του στεγαστικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v