Πυρ ομαδόν στα κυβερνητικά μέτρα για ΑΠΕ

Πυρ ομαδόν κατά των πρόσθετων ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ τόσο από τους Έλληνες εκπροσώπους του κλάδου όσο και από τους επικεφαλής του ευρωπαϊκού φόρουμ για τις ανανεώσιμες πηγές (EUFORES).

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πυρ ομαδόν στα κυβερνητικά μέτρα για ΑΠΕ
Πυρ ομαδόν κατά των πρόσθετων ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ τόσο από τους Έλληνες εκπροσώπους του κλάδου όσο και από τους επικεφαλής του ευρωπαϊκού φόρουμ για τις ανανεώσιμες πηγές (EUFORES).

Η φετινή συνέλευση του EUFORES, που αποτελεί διακοινοβουλευτικό όργανο στήριξης των ΑΠΕ, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, αλλά συνέπεσε με τη λήψη των μέτρων φορολόγησης και μείωσης των ταριφών.

Με τις παρεμβάσεις τους τόσο ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γ. Περιστέρης, όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός, τόνισαν ότι ο συνδυασμός της οικονομικής στενότητας του τραπεζικού συστήματος, της αδυναμίας λήψης τραπεζικών εγγυήσεων και των μέτρων της κυβέρνησης αναστέλλει κάθε επενδυτική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Περιστέρης, εάν η κυβέρνηση, όπως συζητείται, ζητά την καταβολή τραπεζικών εγγυήσεων και από τις εταιρίες που ήδη κατέχουν άδειες, και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί, είναι σαν να λέει ότι πρέπει να παραδώσουμε τις άδειες.

«Και το ερώτημα είναι σε ποιους να τις παραδώσουμε», αναρωτήθηκε ο κ. Περιστέρης.

Οι πολιτικοί

Στη συνεδρίαση του EUFORES, παρέστη και μίλησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου. Με την παρέμβασή του υπεραμύνθηκε των μέτρων τα οποία όπως είπε είναι αντίστοιχα όσων ελήφθησαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Όπως τόνισε, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε είσοδο και ανάπτυξη καινούριων τεχνολογιών και μορφών ενέργειας, είχε ως αποτέλεσμα να απαιτούνται κάθε φορά νέες ρυθμίσεις. Έτσι, παραδέχθηκε ο κ. Παπαγεωργίου, «καταλήξαμε σε μία συνολική στρέβλωση, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας να βοηθήσουμε την κάθε καινούρια πηγή ενέργειας».

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» συνέχισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ όπως καταδεικνύουν και τα μεγάλα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ.

Καταλήγοντας ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι «από τη στιγμή που γνωρίζουμε πλέον όλα τα δεδομένα, και τί πήγε στραβά, μπορούμε να φτιάξουμε το καινούριο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες».

Τέλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τόνισε ότι η ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία αλλά και η έλλειψη ενεργειακών πόρων μας οδηγεί στο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας βασισμένο στις ΑΠΕ, να διερευνήσουμε τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και να επενδύσουμε σε ένα νέο γεωστρατηγικό πλαίσιο για τους αγωγούς φυσικού αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v