Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch:Eθελοντική επαναγορά δεν είναι credit event

Η Fitch ανακοίνωσε ότι δεν θα αντιμετωπίσει μια επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ως πιστωτικό γεγονός, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εθελοντική. Θετική για την Ελλάδα η συμφωνία της Δευτέρας.

Fitch:Eθελοντική επαναγορά δεν είναι credit event
Η Fitch ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα αντιμετωπίσει μια επαναγορά των ελληνικών ομολόγων ως πιστωτικό γεγονός, δεδομένου ότι θα είναι εθελοντική, ενώ χαρακτήρισε θετική για την Ελλάδα τη χθεσινή συμφωνία του eurogroup.

Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συμφωνία του eurogroup για την Ελλάδα απομακρύνει την άμεση απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ.

Η μείωση των επιτοκίων του πρώτου προγράμματος κατά 100 μονάδες βάσης, το δεκαετές πάγωμα στην καταβολή των τόκων στα δάνεια του EFSF και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, μπορούν σε συνδυασμό με μια επαναγορά του χρέους να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό και να επαναφέρουν σε τροχιά το λόγο του χρέους.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% με 3,5% στο τέλος της δεκαετίας και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Σύμφωνα με τη Fitch, η συμφωνία αποτελεί μια αναγνώριση για το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που αναλώθηκε για τη διασφάλιση της έγκρισης των μέτρων λιτότητας από το Κοινοβούλιο και επιβεβαιώνει ότι το eurogroup συνεχίζει να σκέφτεται λύσεις που θα κρατήσουν τη χώρα εντός της ευρωζώνης.

Προσθέτει ωστόσο ότι παραμένουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα και ότι οι κίνδυνοι γύρω από την εφαρμογή του προγράμματος συνεχίζουν να είναι υψηλοί.

Η εκταμίευση του Δεκεμβρίου απαιτεί την έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια και την αξιολόγηση της διαδικασίας επαναγοράς, ενώ η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους συμφωνηθέντες όρους για να λάβει τις δόσεις το α’ τρίμηνου του 2013.

Όπως υπογραμμίζει η Fitch, παραμένουν ακόμα ερωτήματα για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και για το αν οι ενέσεις κεφαλαίου θα είναι επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών. Παραδείγματος χάριν, μια επαναγορά των ομολόγων μπορεί να αποφέρει περαιτέρω απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να αυξηθούν και από μια επιπρόσθετη επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού και την απαίτηση της ΤτΕ για core Tier 1 στο 10% ως το τέλος Ιουνίου του 2013

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο