Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Εκρηξη Ελληνα τραπεζίτη για το κούρεμα

"Κάνουν άλλη μία αναδιάρθρωση του χρέους επειδή τα έκαναν μαντάρα την πρώτη φορά και τώρα κάνουν τη... χαζομάρα για δεύτερη φορά", λέει ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης στη WSJ.

WSJ: Εκρηξη Ελληνα τραπεζίτη για το κούρεμα
Η Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών μια διαδικασία επαναγοράς ομολόγων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, σχέδιο που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές της, γράφει η WSJ.

Ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον βάρος στις τράπεζες της χώρας και έρχεται παρά τις αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να λειτουργήσει και να μειώσει τα υψηλά χρέη της χώρας.

Λεπτομέρειες μπορεί να ανακοινωθούν έως και την ερχόμενη Δευτέρα, λένε τραπεζικές πηγές. Αυτό είναι αποτέλεσμα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και προϋπόθεση για την αποδέσμευση περίπου €44 δισ. ευρώ, μιας απολύτως αναγκαίας βοήθειας για τη χώρα.

Έχει στόχο, γράφει η εφημερίδα, να «ξυρίσει» 25 δισ. ευρώ από το χρέος, αλλά προκάλεσε ρευστοποιήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες υποχώρησαν 9,8% την Τρίτη.

Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκβιάσει τις ελληνικές τράπεζες να διαθέσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογά τους σε χαμηλή τιμή, αναγκάζοντάς τες να παραιτηθούν από μελλοντικά κέρδη.

«Σε μια μέση σταθμισμένη τιμή των 30 - 35 σεντς ανά μετοχή, θα μπορούμε να έχουμε τώρα ένα μικρό κέρδος, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε καμία προσδοκία για περισσότερα οφέλη. Έχω χάσει τα πάντα», δηλώνει στη WSJ ένας ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης. «Αυτό είναι εντελώς... χαζομάρα. Κάνουν άλλη μία αναδιάρθρωση του χρέους επειδή τα έκαναν μαντάρα την πρώτη φορά και τώρα κάνουν τη χαζομάρα για δεύτερη φορά».

Παρά το γεγονός ότι η επαναγορά χρέους δεν αναμένεται να βαρύνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τα διαφυγόντα κέρδη -και μια νέα πτώση των μετοχών- θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη για εκείνες την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου της επόμενης χρονιάς.

«Όπως είναι τώρα η κατάσταση, η καθαρή αξία του ενεργητικού μας είναι ήδη αρνητική», δήλωσε ο Έλληνας τραπεζίτης. «Με αυτό το σχέδιο εξαγοράς πρόκειται να γίνει ακόμη πιο αρνητική».

Παράλληλα, γράφει η WSJ, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον το σχέδιο θα λειτουργήσει. Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν σήμερα €61,8 δισ. ελληνικού δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένων των € 15,2 δισ. που κατέχουν οι τράπεζες, και 8,6 δισ. που είναι στην κατοχή των ταμείων. Το υπόλοιπο ανήκει σε ξένους επενδυτές, κυρίως σε hedge funds.

Με προσφορά που θα δίνει μια μικρή μόνο πριμοδότηση στην αγορά δεν είναι σαφές εάν πολλοί από αυτούς τους ξένους επενδυτές θα παρακινηθούν να συμμετάσχουν.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη της αγοράς ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να αυξήσουν την τιμή προσφοράς για να υπάρχει αρκετή ζήτηση», είπε ένας trader του Λονδίνου. Κάποιος διαχειριστής hedge fund, επίσης με έδρα το Λονδίνο, επέκρινε την ενδεικτική τιμή που δίνεται από το Eurogroup, λέγοντας πως «αυτό δείχνει ότι ο επίσημος τομέα συνεχίζει να παρερμηνεύει τις αγορές.

Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής της ING Investment Management, η οποία κατέχει μια μικρή ποσότητα των ελληνικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα συμμετάσχει στην επαναγορά χρέους. «Αρχική αίσθησή μου είναι η συμμετοχή θα είναι λίγο απογοητευτική», είπε. «Όμως, θα είναι ‘ευέλικτο’ αυτό που θα βαφτίσουν επιτυχία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v