Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΡΑΕ "σκανάρει" τις χρεώσεις δικτύου

Από μηδενική βάση θα εξετάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όλο το σύστημα χρεώσεων που αφορούν τη χρήση δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Η ΡΑΕ σκανάρει τις χρεώσεις δικτύου
Από μηδενική βάση θα εξετάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όλο το σύστημα χρεώσεων που αφορούν τη χρήση δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών και αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της τιμής της κιλοβατώρας στα οικιακά τιμολόγια, ενώ πολύ υψηλότερο είναι το ποσοστό σε βιομηχανικά και σε άλλα τιμολόγια.

Είναι η δεύτερη σχετική δράση που αναλαμβάνει η Αρχή, στο πλαίσιο κοστολογικών ελέγχων των επιμέρους φορέων της αγοράς ανά δραστηριότητα, δηλαδή παραγωγή, μεταφορά, διανομή.

Αντίστοιχος έλεγχος ως γνωστόν θα πραγματοποιηθεί και για το κόστος ηλεκτροπαραγωγής, ιδίως από μονάδες που χρησιμοποιούν εγχώριους πόρους (λιγνίτες, νερά), προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον το εμφανιζόμενο ως παραγωγικό κόστος είναι πραγματικό, και κυρίως αν είναι συγκρίσιμο με το κόστος αντίστοιχων μονάδων που λειτουργούν σε άλλες χώρες.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το κόστος που εμφανίζει η ΔΕΗ, κυρίως για την ενέργεια που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες, αμφισβητείται έντονα από φορείς της αγοράς και μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ και η ίδια η ΡΑΕ με πρόσφατες αποφάσεις της για την εφαρμογή προσωρινών τιμών πώλησης ηλεκτρικού προς το Αλουμίνιο και τη ΛΑΡΚΟ δείχνει ότι το αμφισβητεί με την επίκληση σειράς επιχειρημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις δικτύου που συμμετέχουν με υψηλό ποσοστό στη διαμόρφωση του τελικού κόστους ενέργειας, με την επανεξέταση των χρεώσεων, επιδιώκεται να φανεί κατά πόσον αυτές αντανακλούν πραγματικό κεφαλαιακό και λειτουργικό κόστος των δικτύων και πόσο είναι συγκρίσιμες με αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για την αξιολόγηση του πλέγματος των χρεώσεων, η ΡΑΕ προκήρυξε διαγωνισμό πρόσληψης εξειδικευμένης εταιρείας μελετών, στην οποίοα θα αναθέσει τη μελέτη κοστολόγησης, τιμολόγησης και πρόσβασης χρηστών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδιαφέρον έχουν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού, από τις οποίες προκύπτει και το ειδικό ενδιαφέρον που έχει η ΡΑΕ στους επιμέρους τομείς τιμολόγησης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης θα αρχίσει να τα λαμβάνει η ΡΑΕ από τον προσεχή Απρίλιο και μετά, ενώ ολοκληρωμένη εικόνα θα έχει το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, ο μελετητής, μεταξύ άλλων, θα πρέπει: 

* Να αξιολογήσει το επιτρεπόμενο έσοδο για τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει των αποδόσεων των επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Για την αξιολόγηση θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν του τα ισχύοντα διεθνώς και να κάνει τη σύγκριση των εσόδων του ελληνικού συστήματος, με περιπτώσεις 10 χωρών, 8 από τις οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ευρωπαϊκές.

* Να προχωρήσει σε συγκριτική ανάλυση της διεθνούς και της τρέχουσας ελληνικής πρακτικής, ως προς την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή διάρθρωση, επιμερισμός κόστους στις διάφορες κατηγορίες χρηστών (παραγωγοί - καταναλωτές), κατανομή ανά επίπεδο τάσης, κατανομή ανάλογα με την ισχύ ή την καταναλισκόμενη ενέργεια κ.λπ., και να κάνει προτάσεις για ενδεχόμενες βελτιώσεων των υφιστάμενων πρακτικών.

* Να συγκεντρώσει πληροφορίες αναφορικά με τις χρεώσεις σύνδεσης παραγωγών στο Σύστημα Μεταφοράς ή στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως αυτές ισχύουν στις χώρες που εξετάζονται, και το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν οι διαχειριστές των δικτύων στους παραγωγούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v