Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές αποχωρήσεις από ιντερνετικό στοίχημα

Μόνο δύο γνωστές εταιρείες του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, η Sportingbet και η Paddy Power, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 24 εταιρειών που θα μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα από τις 5 Δεκεμβρίου.

Μαζικές αποχωρήσεις από ιντερνετικό στοίχημα
Μόνο δύο γνωστές εταιρείες του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού, η Sportingbet και η Paddy Power, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 24 εταιρειών που θα μπορούν να λειτουργήσουν νόμιμα από τις 5 Δεκεμβρίου.

Οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες είτε έχουν αρχίσει να αποχωρούν (όπως η Betfair) είτε θα το πράξουν εντός των ημερών, αφού σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με πρόστιμα που ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ ημερησίως.

Από τις 6 Δεκεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) εφαρμόσει τη σχετική οδηγία (ασκούνται τεράστιες πιέσεις από τους παγκόσμιους ομίλους του διαδικτυακού τζόγου), όσοι στοιχηματίζουν σε μη αδειοδοτημένες ιστοσελίδες απειλούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ, οι κηδεμόνες ανηλίκων που εντοπίζονται να παίζουν με 10.000 ευρώ και όσοι διαφημίζουν παράνομες ιστοσελίδες με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 200.000 ευρώ.

Η ΕΕΕΠ υποστηρίζει πως οι εταιρείες που σήμερα διαμαρτύρονται μπορούσαν πέρυσι τον Δεκέμβριο να καταθέσουν αίτηση, όπως οι 24 που θα λειτουργούν νόμιμα την επόμενη Τετάρτη.

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυροί που απέφυγαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία «νομιμοποίησης» του περασμένου Δεκεμβρίου υποστηρίζουν πως ήταν ασαφές το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν.

«Είχαμε υπολογίσει πως μπορεί να έφτανε και τα 400.000.000 ευρώ», λέει ο εκπρόσωπος ενός εκ των ισχυρότερων ομίλων της παγκόσμιας αγοράς που εξηγεί πως το ποσό συνδεόταν με τα έσοδα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο δεν εμφανίστηκε σχεδόν κανένας από τους μεγάλους διεθνείς ομίλους, με εξαίρεση τη Sportingbet και τη Paddy Power.

Κατά πληροφορίες, η Sportingbet βρίσκεται πίσω από περισσότερες των δύο εταιρειών που κατέθεσαν αίτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι περισσότερες από τις εταιρείες είτε δεν λειτουργούν, είτε έχουν ελάχιστο τζίρο και συνεπώς τα έσοδα του κρατικού ταμείου είναι από ανύπαρκτα έως περιορισμένα, λένε όσοι αντιδρούν στις αποφάσεις της ΕΕΕΠ.

Η διοίκηση της τελευταίας, υπό τον κ. Ευγ. Γιαννακόπουλο, εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο, παρά τη νέα ομοβροντία καταγγελιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ομοσπονδία των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχηματισμού (την RGA). Η RGA έφτασε μέχρι το σημείο να στείλει ανοιχτή επιστολή στον κ. Γιαννακόπουλο και να του υπενθυμίζει τις προσφυγές για τον ΟΠΑΠ και για την ευρύτερη αγορά τυχερών παιχνιδιών που τη θεωρεί κλειστή στον ανταγωνισμό.

Με τη διαδικασία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να ανατρέψει το σημερινό καθεστώς στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Και ας φωνάζουν οι όμιλοι του Διαδικτυακού Στοιχηματισμού πως η «έξωσή» τους θα στρέψει τους παίκτες προς το παράνομο στοίχημα ή προς τους Ασιάτες.

Οι τελευταίοι προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις, αλλά επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα στοιχήματα. Επιπλέον, δεν έχουν πρόβλημα να αλλάζουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη, ώστε να ξεπερνούν τα όποια εμπόδια θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές σε χώρες. Αλλά και οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα τεχνικά μέσα για να ξεκλειδώσουν την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους στοιχήματος που δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας, λένε οι γνωρίζοντες.

Τα πρόστιμα είναι, μεν, υψηλά, αλλά είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μηχανισμός εντοπισμού και είσπραξης, υποστηρίζουν κάποιοι.

Το τελευταίο επιχείρημα των ισχυρών του Διαδικτυακού Στοιχήματος είναι πως επειδή οι περισσότερες από τις 24 εταιρείες που αδειοδοτούνται δεν λειτουργούν θα χρησιμοποιηθούν σαν κελύφη. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες τους θα απευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους που δεν πήραν άδεια και θα τους πωλήσουν το... κέλυφος ώστε να νομιμοποιήσουν την περιουσία τους. Έτσι θα βρεθούν ξαφνικά με σημαντικά κεφάλαια κάποιοι προνοητικοί που πήγαν πέρυσι στην ΕΕΕΠ με μια ΕΠΕ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v