ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με κύρια θέματα τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Στελέχη και μέλη, υποβάλλουν ιδέες με την προοπτική, το κόμμα τους να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με κύρια θέματα τη μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα. Όπως μεταδίδει το ert.gr, για πρώτη φορά, στελέχη και μέλη, στις τρίλεπτες τοποθετήσεις τους, εστιάζουν την κριτική τους, κάνουν προτάσεις και υποβάλλουν ιδέες με την προοπτική, το κόμμα τους να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, αντιπρόσωποι θέτουν επί τάπητος τον χαρακτήρα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε πολλές ομιλίες επισημαίνεται η ανάγκη το κόμμα τους να ακολουθήσει τακτική συγκρούσεων με τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση. Κοινός παρανομαστής δεκάδων ομιλιών, είναι η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τού αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος.

Ως προς τα οργανωτικά θέματα τονίζεται η ανάγκη ισότιμης συμμετοχής, διαφάνειας, ενίσχυσης του πλουραλισμού και των δημοκρατικών διαδικασιών σε ένα νέο πολυτασικό κόμμα, όπως εξελίσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε την ετοιμότητα του κόμματος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «και να τα καταφέρει, παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης».

Ο κ. Τσίπρας, με την ομιλία του ενώπιον 3.400 αντιπροσώπων, περιέγραψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, αλλά και την επίδραση που επιδιώκει να ασκήσει στις νέες συνθήκες, καθώς συνδύασε τον πολιτικό στόχο για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας με την ταυτόχρονη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τονίζοντας: «Συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι του κράτους και του συστήματος». Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές», ενώ προέβλεψε και νέα μείωση μισθών.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς». Πρόσθεσε δε: «Δε θέλουμε ένα κόμμα που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος, αλλά θέλουμε έναν κομματικό οργανισμό που η δομή του και οι διαδικασίες του να καθρεπτίζουν τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου, θέλουμε ιδεολογική ηγεμονία στο λαό».

---Οι τοποθετήσεις

Με τη Συνδιάσκεψη, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της αριστεράς του 21ου αιώνα, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, τόνισε στην τοποθέτησή του σήμερα, στο πλαίσιο των εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Βαδίζουμε με το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε στο 27%, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, είπε ο κ. Παπαδημούλης επικρίνοντας τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση. Πρόσθεσε ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικεί την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικεί το 3%. Ο κ. Παπαδημούλης, απαντώντας ουσιαστικά σε συζητήσεις για τον ιδεολογικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η πορεία δεν είναι ούτε στροφή αριστερά, ούτε στροφή δεξιά, αλλά προχωράμε μπροστά. Για την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι είναι ανάγκη το κόμμα να κερδίσει τις συνειδήσεις και να αναπτύξει την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της τόνισε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αποφασιστικό βήμα στη λεωφόρο της ελπίδας και πρόσθεσε ότι ο κόσμος της αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια και μπορεί να γίνει καταφύγιο αλληλεγγύης για όσους ωθούνται στο περιθώριο από τις δυνάμεις που έφεραν τον λαό σε αυτή την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου είναι δύναμη ανατροπής και θα αγωνιστεί για να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας. Όταν οι αντίπαλοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης, η απάντηση είναι "ευτυχώς", είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και αναφέρθηκε στην «εμπειρία διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Εμείς, πρόσθεσε, έχουμε εμπειρία αγώνων, σύγκρουσης και διεκδίκησης, υπεράσπισης των αδυνάτων και αυτό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σε αυτήν τη συγκυρία.

Ο βουλευτής Α. Μητρόπουλος, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και να αποδείξει στα μνημονιακά κόμματα ότι η διαχείρισή τους ήταν λανθασμένη. Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για ενότητα μέσα σε ένα σύγχρονο κόμμα, με τάσεις, αλλά με ενιαία γραμμή, ώστε να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που με τη συμπαράσταση του λαού, θα βγάλει τη χώρα από την παγίδα της υπανάπτυξης.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης κορυφώνονται αύριο, Κυριακή, με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v