Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ:Δεν πρέπει να αιωρείται η ιδέα κουρέματος

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να αιωρείται η υπόσχεση για κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε το κίνητρο της χώρας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Μέρκελ:Δεν πρέπει να αιωρείται η ιδέα κουρέματος
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να δοθεί η υπόσχεση στην Ελλάδα για περαιτέρω μείωση του χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε το κίνητρο της χώρας να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

"Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να μην αιωρείται η δυνατότητα κουρέματος αυτή τη στιγμή, καθώς αμέσως θα μειώνονταν όλες οι προσπάθειες" ανέφερε η κ. Μέρκελ στο σταθμό ARD.

"Είναι σημαντικό σήμερα, να συνεχίσει η Ελλάδα το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν αυτό είναι πολύ, πολύ επίπονο" πρόσθεσε.

"Πρέπει να έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να ζει με τα έσοδα της και τότε είπαμε ότι θα εξετάσουμε και πάλι την κατάσταση" σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Ζάιμπερτ: Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις Μέρκελ για το ελληνικό χρέος

Για παρερμηνεία των δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ, για το ελληνικό χρέος, στην γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag την Κυριακή , έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν είχε σκοπό να δώσει την εντύπωση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2014-15.

Στη συνέντευξή της, , η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα αν το «κούρεμα» του χρέους έχει αναβληθεί για μετά τις εκλογές στην Γερμανία, είχε δηλώσει: «Εάν η Ελλάδα μια μέρα τα πηγαίνει και πάλι καλά με τα έσοδά της, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε. Αυτό όμως δεν θα συμβεί πριν από το 2014-15, εάν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο», τοποθέτηση η οποία ερμηνεύθηκε ως «μη απόρριψη» μιας δεύτερης απομείωσης του ελληνικού χρέους.

«Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να εξετάσουν μετά το 2014-15 την κατάσταση. Θα πρέπει να εκτιμήσουν, αν η χώρα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και ότι η Καγκελάριος δεν είπε τίποτε άλλο από ό,τι είπε και το τελευταίο Eurogroup, μεταδίδει η ert.gr.
 
«Το να συμπεραίνει κανείς κάτι περισσότερο, είναι πολύ ευφάνταστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η επαναξιολόγηση μετά το 2014-15 θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε «κούρεμα», ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup και τόνισε ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης δεν συζητήθηκε καν, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη έχουν, επιπλέον, σχετικό νομικό κώλυμα. Απέρριψε δε κατηγορηματικά εικασίες που θέλουν την Καγκελαρία να βρίσκεται σε διάσταση με το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα της Ελλάδας: «Υπάρχει απολύτως κοινή θέση της Καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά το πώς θα επανέλθει στην τροχιά του το δεύτερο ελληνικό πακέτο. Αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v