Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Το α΄ τρίμηνο η αποκρατικοποίηση

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν λυθεί τα προβλήματα που υπάρχουν και θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Rosco.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Το α΄ τρίμηνο η αποκρατικοποίηση
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου της επόμενης χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν λυθεί τα προβλήματα που υπάρχουν και θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας Συντήρησης Τροχαίου Υλικού του ΟΣΕ (Rosco) σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών η οποία, επίσης, ορίζει ότι η περιουσία του ΟΣΕ περνά στον έλεγχο του Δημοσίου.

Λειτουργικός διαχωρισμός

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προωθείται ο λειτουργικός διαχωρισμός του ΟΣΕ ώστε, σύμφωνα με το υπουργείο, να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση των θεμάτων κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ, που παραμένουν ανοικτά έως σήμερα στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, καλύπτεται νομικά η σύσταση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού του Ελληνικού Δημοσίου (ROSCO) σε συνδυασμό με την απόσχιση της σχετικής δραστηριότητας, των μισθώσεων τροχαίου υλικού και της ΓΑΙΑΟΣΕ, από τον ΟΣΕ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια και θα διευκολυνθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει την σύσταση της δημόσιας εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού (ROSCO) η οποία θα παρέχει σε τρίτους υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής του τροχαίου και λοιπού σιδηροδρομικού υλικού και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς.

Η εταιρεία θα εκμισθώνει επίσης και τροχαίο υλικό και θα απορροφήσει τη Γενική Διεύθυνση Συντήρησης Τροχαίου Υλικού του ΟΣΕ. Να σημειώσουμε ότι θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει η ενοποίηση της μονάδας συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ με τις αντίστοιχες μονάδες της εταιρείας ΣΤΑ.ΣΥ. (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ). Ετσι, εκτιμάται ότι η μονάδα συντήρησης τροχαίου υλικού θα αποκτήσει την κρίσιμη εκείνη μάζα ώστε να γίνει ελκυστική για τους υποψήφιους επενδυτές.

Στο Δημόσιο τροχαίο υλικό και ακίνητα του ΟΣΕ

Παράλληλα, το επόμενο δίμηνο θα μεταβιβαστεί, χωρίς αντάλλαγμα, το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ στο Δημόσιο ή σε φορέα του Δημοσίου, για εμπορική εκμετάλλευση. Τροχαίο υλικό μπορεί να παραμείνει στον ΟΣΕ, εφόσον συνδέεται με τη δραστηριότητα του διαχειριστή υποδομής, δηλαδή του ίδιου του ΟΣΕ.

Επιπλέον μεταβιβάζεται χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των μετοχών της ΓΑΙΑΟΣΕ, της εταιρείας διαχείρισης της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την περιουσία ως αντάλλαγμα για την ανάληψη του χρέους του ΟΣΕ. Ωστόσο προβλέπεται ότι θα μπορούν να καθοριστούν ακίνητα που εξυπηρετούν λειτουργικά την Εθνική Σιδηροδρομική Υποδομή και τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν στην κυριότητα του διαχειριστή (ΟΣΕ).

Η λειτουργική απόσχιση θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Απόσχιση Φιλοτελικού – Ταχυδρομικού Μουσείου

Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των ΕΛΤΑ, προχωρά ο διαχωρισμός του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου των ΕΛΤΑ από την οργανωτική δομή της εταιρείας, προκειμένου το εν λόγω μουσείο να παραμείνει στο δημόσιο.

Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται μεταφέρεται το Φιλοτελικό Μουσείο ως υπηρεσία από τα ΕΛΤΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,Μεταφορών και Δικτύων και ειδικότερα στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο