Τράπεζες: Πού «κλειδώνει» η επαναγορά

Προβληματίζει η μικρή άνοδος τιμών στην δευτερογενή. Σε συμμετοχή με το 75% των ομολόγων τους προσδοκούν οι τράπεζες. Περί τα 20 δισ. εκτιμάται ότι θα προσφέρουν οι ξένοι. Και επίσημα "ναι" από ΕΤΕ, Alpha και Eurobank.

Τράπεζες: Πού «κλειδώνει» η επαναγορά
Προβληματισμό προκαλεί στην αγορά η μικρή άνοδος των τιμών των ομολόγων που παρατηρείται κατά τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη μειωμένης, σε σχέση με τις προσδοκίες, συμμετοχής των hedge funds στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Αυτή τη στιγμή το 10ετές ελληνικό ομόλογο (λήξης 2023) τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 40,22 μονάδες βάσης, τιμή ελαφρά υψηλότερη από το ανώτατο όριο τιμής του προγράμματος επαναγοράς που είναι οι 40,1 μονάδες βάσης. Η τιμή του 10ετούς καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με το κλείσιμο Πέμπτης (39,25 μ.β) και Τετάρτης (38,28 μ.β) αλλά και από το κλείσιμο Δευτέρας (39,02 μ.β).

Ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με χθες κινείται και το 15ετές (λήξης 2027) με τη τιμή του να διαμορφώνεται στις 36,9 μ.β, ενώ χθες έκλεισε στις 36,15 μ.β και την Τετάρτη στις 35,61 μ.β.

Άνοδο σημειώνει και το 20ετές ομόλογο (λήξης 2032) που διαπραγματεύεται στις 31,64 μβ ενώ χθες έκλεισε στις 31,07 μβ και προχθές στις 30,77 μβ. Τέλος η 30ετία 9 λήξης 2042) διαπραγματεύεται στις 31,15 μ.β με κλείσιμο χθες στις 30,53 μβ και προχθές στις 30,41 μβ.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day, οι εγχώριες τράπεζες προσδοκούν ότι οι ξένοι κάτοχοι χρέους θα προσφέρουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να περιορισθεί η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών σε περίπου 11 με 11,5 δισ. ευρώ, σε ονομαστικές, πάντα, αξίες.

Ενδεχόμενη μειωμένη συμμετοχή των hedge funds στα οποία βασικά απευθύνεται η πρόταση μια και εγγράφουν υψηλές υπεραξίες από τις θέσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα «αναγκάσει» τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν με το σύνολο των ομολόγων τους (15 δισ ευρώ) προκειμένου να επιτευχθεί ή έστω να προσεγγισθεί ο στόχος της μείωσης χρέους.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το back up της επαναγοράς. Ο βαθμός συμμετοχής τους, δηλαδή, συναρτάται στην προσφορά τίτλων από την πλευρά των υπόλοιπων κατόχων χρέους.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα διοικητικά συμβούλια των εγχώριων τραπεζών συνεδριάζουν σήμερα, τελευταία ημέρα του προγράμματος επαναγοράς, προκειμένου να επικυρώσουν και τυπικά τη συμμετοχή τους. Ήδη η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. To ίδιο έπραξαν η Alpha Bank αλλά και η Eurobank.

Στον αντίποδα, οι περισσότεροι από τους ξένους έχουν δώσει ήδη από χθες σχετικές εντολές στους θεματοφύλακες, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες συμμετοχής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι ξένοι κάτοχοι χρέους θα προσφέρουν στο Δημόσιο ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε οι εγχώριες τράπεζες θα συμμετάσχουν με τη σειρά τους με περίπου 11 - 11,5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι θα διασώσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 3,5 - 4 δισ. ευρώ από τα περίπου 15 δισ. που κατέχουν σήμερα. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το όφελος ύψους 4+2 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο, η κατάσταση βελτιώνεται μεν ως προς τις συνθήκες ανακεφαλαιοποίησης, όχι όμως τόσο δραστικά ώστε οι αρνητικές καθαρές θέσεις κάποιων τραπεζών να μετατραπούν σε θετικές.

Και αυτό γιατί μέρος του αναβαλλόμενου φόρου (2,9 δισ. ευρώ) έχει ήδη συνυπολογιστεί στις κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ οι μελλοντικές υπεραξίες από τα εναπομείναντα ομόλογα δεν θα επαρκούν για την εξόφληση των CoCos.


Ο "κίνδυνος" της επέκτασης του προγράμματος επαναγοράς

Ακόμη, όμως, και αν ο βαθμός συμμετοχής των ξένων στο πρόγραμμα επαναγοράς εξελιχθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ο "κίνδυνος" κρύβεται σε τυχόν απόφαση των εταίρων και πιστωτών μας να υπάρξει επέκταση του προγράμματος. Να αγοραστούν, δηλαδή, όσα ομόλογα προσφερθούν εντός του εύρους των τιμών που ορίζει η δημοπρασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ φέρεται να υποστηρίζει την παραπάνω άποψη πιέζοντας την ευρωζώνη να επεκτείνει τη χρηματοδότηση της επαναγοράς από τον EFSF εφόσον οι προσφορές ομολόγων ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση το καυτό ερώτημα είναι αν οι ελληνικές τράπεζες καταφέρουν τελικά να διασώσουν έστω το 25% του χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων που κατέχουν. Οι οριστικές αποφάσεις, άλλωστε, για το πόσο χρέος θα επαναγοραστεί θα κλειδώσουν, όπως έχει αναδείξει από νωρίς το Euro2day, στο eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου.


Τα καυτά ντεσού που βελτιώνουν τη θέση των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν στην επαναγορά με τα μακρινής λήξης ομόλογα διατηρώντας τις θέσεις τους στο δεκαετές (λήξης 2023) και δευτερευόντως στο 11ετές και στο 12ετές. Αντίστοιχη τακτική εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και οι ξένοι. Αν συμβεί αυτό, η μέση τιμή του προγράμματος θα διαμορφωθεί κοντά στο χαμηλό και όχι στο υψηλό του εύρους αγορών.

Τους τελευταίους μήνες κάποιες εγχώριες τράπεζες "έπαιξαν" με τη διάρκεια του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων πουλώντας τα μακρινής λήξης και αγοράζοντας ομόλογα λήξης του 2023 ή δευτερευόντως του 2024 και του 2025.

Αν όντως έχει συμβεί κάτι τέτοιο, έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις του χαρτοφυλακίου, καθώς οι τιμές των ομολόγων λήξης 2023 και 2024 σημείωσαν και τη μεγαλύτερη άνοδο.

Επιπρόσθετα, στα χαμηλά της αγοράς υπήρξαν αγορές ομολόγων τόσο από τραπεζικά Αμοιβαία Κεφάλαια, όσο κι από τις τράπεζες για λογαριασμό πελατών του private banking.

Το ερώτημα είναι αν αγόρασαν οι τράπεζες και για τα δικά τους χαρτοφυλάκια. Με δεδομένο ότι δεν έχουν δημοσιευθεί οικονομικές καταστάσεις β΄ και γ΄ τριμήνου, επίσημα στοιχεία δεν υφίστανται. Η αίσθηση, όμως, που υπάρχει είναι ότι κάποιοι μεγάλοι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι ήταν το καλοκαίρι καθαροί αγοραστές.

Σημειώνεται ότι η εξόφληση όσων συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς θα γίνει με valeur 10 ημερών. Αυτό εντείνει την προσφορά στη δευτερογενή από όσους επείγονται να πουλήσουν, χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v