Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μποναμάς 6,2 δισ. από αναβαλλόμενο

Πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου από PSI+ και επαναγορά. Μειώνονται κατά €4,2 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες σύμφωνα με τραπεζίτες. Σήμερα η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για απαλλαγή των ΔΣ από αστικές ευθύνες.

Τράπεζες: Μποναμάς 6,2 δισ. από αναβαλλόμενο
Με δύο διαβεβαιώσεις, την απαλλαγή από τις αστικές ευθύνες και την πλήρη αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, έφυγαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών.

Η πρώτη αφορά την προστασία των μελών του διοικητικού συμβουλίου από τυχόν αστικές ευθύνες, ως απόρροια της απόφασης για συμμετοχή στο πρόγραμμα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους τραπεζίτες ότι σήμερα θα καταθέσει τη σχετική νομοθετική διάταξη, η οποία θα τους απαλλάσσει.

Η διάταξη θεωρείται για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζωτικής σημασίας, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, χωρίς να αποκλείονται και οι νομικές, από τους μικρομετόχους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αντιδράσεις, όμως, αναμένονται και από τους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν επενδύσει συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων που διαθέτουν στην αγορά οι ελληνικές τράπεζες από τις ΑΕΔΑΚ.


Όφελος 6,2 δισ. ευρώ από τον αναβαλλόμενο

Η δεύτερη διαβεβαίωση που πήραν από τον Γ. Στουρνάρα αφορά, σύμφωνα με στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη, το εδώ και μήνες αίτημα των τραπεζών για αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα φορολογικά τους βιβλία στο 100%.

«Ήταν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης και ο υπουργός μας υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος πως θα συμφωνήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (σ.σ.: η τρόικα) στην ικανοποίηση του αιτήματος και πως απομένουν κάποιου διαδικαστικού χαρακτήρα διευθετήσεις», ανέφερε στο euro2day.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, το όφελος από την αναγνώριση στο 100% του αναβαλλόμενου φόρου από το PSI εκτιμάται στα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα επαναγοράς (buy back) διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ.

Έτσι, το συνολικό όφελος για τον κλάδο φθάνει τα 6,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. θα αντιστοιχούν σε ισόποση ελάφρυνση της εξάρτησής τους από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Η σχετική διάταξη που πρέπει να θεσπιστεί για τον αναβαλλόμενο δεν επείγει, καθώς είναι απαραίτητη για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και εκτιμούμε ότι θα προωθηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων», τόνισε το ίδιο στέλεχος.


"Ναι" και επισήμως

Τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών
(Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τρ. Πειραιώς) συγκλίθηκαν και ανακοίνωσαν και επίσημα την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην διαδικασία της επαναγοράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή θα είναι κατ' αρχάς καθολική, με την προσδοκία βέβαια ότι οι προσφορές από την πλευρά των ξένων θα είναι ικανοποιητικές, ώστε τελικώς να μη δώσουν το σύνολο των ομολόγων τους οι ελληνικές τράπεζες. Οι συμμετοχές έπρεπε να δηλωθούν μέχρι τις 19.00  οπότε και έκλεισε το βιβλίο προσφορών.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v