Πιο θετικός για Ελλάδα τώρα ο Ρουμπινί

Η Ελλάδα μπορεί τελικά να μη βρεθεί εκτός ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον, αλλά η ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέψει μεταφορές κεφαλαίων για να το εξασφαλίσει, δηλώνει ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Πιο θετικός για Ελλάδα τώρα ο Ρουμπινί
Η Ελλάδα μπορεί τελικά να μη βρεθεί εκτός ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον, αλλά η ευρωζώνη θα πρέπει να επιτρέψει μεταφορές κεφαλαίων για να το εξασφαλίσει. Αυτό είναι το συμπέρασμα που διατυπώνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

«Για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρακτικά θα πρέπει να μετατραπεί σε ένωση πιστωτικών μεταβιβάσεων και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροπρόθεσμα, ότι θα χρειαστούν 10 - 20 χρόνια για να εφαρμοστεί η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις, ώστε να σταθεροποιηθεί η χώρα. Κατά συνέπεια χρειάζονται χρήματα και υπομονή», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν αυτός είναι ο στόχος για να μείνει ενωμένη η ευρωζώνη, είτε τα κίνητρα είναι οικονομικά είτε πολιτικά είτε γεωπολιτικά, τότε η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες».

Επισημαίνεται ότι μέχρι πρότινος ο Ρουμπινί προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ το 2013. «Οι πιθανότητες εξόδου είναι ακόμη σημαντικές, αλλά κάτω από 50%», δηλώνει τώρα.

Κατά την άποψή του, σημείο καμπής ήταν η αλλαγή της γερμανική στάσης. Η Γερμανία αντιλήφθηκε ότι δεν γίνεται να υπάρξει ομαλή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από ομιλία του σε εκδήλωση της IG Metall στο Βερολίνο.

«Νομίζω ότι οι Γερμανοί κατάλαβαν πως εάν υπάρξει ανεξέλεγκτη κατάρρευση της ευρωζώνης η ζημία και η καταστροφή δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και τη Γερμανία» είπε και συμπλήρωσε: «Η ανεξέλεγκτη κατάρρευση του ευρώ δεν είναι στο συμφέρον κανενός».

Έθεσε και μία άλλη πτυχή στο ελληνικό ζήτημα… τη γεωπολιτική. «Εάν φύγει η Ελλάδα, τότε θα φύγει και η Κύπρος, εξέλιξη που θα δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία», δήλωσε.

Ο Ν. Ρουμπινί καλεί επίσης την ευρωζώνη να μην επικεντρώνεται αποκλειστικά στη λιτότητα και τονίζει πως ακόμη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν βρίσκεται η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v