Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Βλέπει πιθανότητα Grexit στο 33%

Η πιθανότητα για απόφαση εξόδου από το ευρώ από κάποια μελλοντική ελληνική (εκλεγμένη) κυβέρνηση είναι μία στις τρεις, ανέφερε σήμερα κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's.

S&P: Βλέπει πιθανότητα Grexit στο 33%
Η πιθανότητα για απόφαση εξόδου από το ευρώ από κάποια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση είναι μία στις τρεις, ανέφερε σήμερα κορυφαίο στέλεχος του οίκου Standard & Poor's. 

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα είχε σε μεγάλο βαθμό επιπτώσεις και πιθανότατα θα αποτρέψει άλλες χώρες από το να ακολουθήσουν την κίνηση αυτή, σημείωσε.

Ο κ. Moritz Kraemer, επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ με την τρέχουσα κυβέρνηση και ακόμη και εάν τελικώς εξέλθει της ένωσης, αυτό δεν θα οδηγήσει σε διάσπαση της ευρωζώνης.

"Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα μια κυβέρνηση της χώρας -κάποια μελλοντική, σίγουρα όχι η υφιστάμενη- να αποφασίσει ότι μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, μείωσης του βιωτικού επιπέδου και αυξανόμενης ανεργίας, να προκαλέσει ανατροπή σε αυτό που προσπαθεί η Ελλάδα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", σημείωσε σε ομιλία του στο Τελ Αβίβ. 

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε απόφαση εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης και όχι αξιωματούχων της Ευρώπης, σημείωσε. "Εάν ένα τέτοιο σενάριο επαληθευόταν, και δίνουμε πιθανότητα περίπου μία στις τρεις, πιστεύουμε ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μέτωπο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης", υπογράμμισε. 

"Σαφώς πιθανή αποχώρηση από την ευρωζώνη χωρίς χρηματοδότηση του ισοζυγίου πληρωμών θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες για τον πληθυσμό της χώρας και οι επιπτώσεις θα είναι τόσο μεγάλες που άλλες χώρες θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά εάν επιθυμούν να ακολουθήσουν". 

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v